Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Srijemci dobri domaćini

GOLUBINCI – Tijekom prethodnog vikenda Golubinčani su ugostili prijatelje iz Mađarske, točnije iz dva mjesta u okolini Baje–Baćina i Dušnoka. Oni su bili gosti HKPD »Tomislav«, a može se reći i cijelog mjesta.
    »Iako se njihov etnički identitet u dobroj mjeri utopio u milje u kome stoljećima žive, ipak treba reći da su nas posjetili naši, dakle Bunjevci iz mađarskog dijela Bačke. Cijela ideja oko njihovog dolaska u Golubince pojavila se kada je delegacija ‘Tomislava’ na poziv domaćina i Generalnog konzulata iz Pečuha, bila nazočna na velikom prelu u Baji, prije nekoliko mjeseci. Na tom prelu su ostvareni kontakti s mnogim bunjevačkim društvima iz Mađarske, među njima i s manjinskom samoupravom iz Baćina. Zgodna prigoda da se u veoma kratkom roku ostvari i kulturna suradnja, ukazala se kada su organizatori trodnevnog festivala folklora iz Novih Banovaca, pod nazivom ‘Vasilijevi dani’, pozvali ‘Tomislav’ da sudjeluje na spomenutom festivalu, te uz to nas zamolili da posredujemo u dolasku nekog od hrvatskih društava iz Hrvatske. S obzirom na dosadašnju intenzivnu suradnju s društvima iz Hrvatske, za ovu prigodu smo se odlučili pozvati naše nove prijatelje i sunarodnjake iz Mađarske«, kaže predsjednik HKPD »Tomislav« Mato M. M. Groznica.
    Gosti iz Mađarske stigli su u petak poslije podne, a na festivalu su nastupili sutradan navečer. Nakon njihovog dolaska u Golubince, gdje su njihov autobus željno čekali domaćini, smjestili su se po kućama Golubinčana gdje su se odmorili od puta i pripremili za nastup. Prisutni u dvorištu župne crkve Sveti Juraj su svojim gromoglasnim aplauzima tijekom programa pokazali koliko im je drago što se povezuju davno pokidane niti zajedništva.
    Sutradan prije podne organiziran je kolektivni odlazak za Beograd, gdje je posjećen Kalemegdan i Zoološki vrt. Uz komentare koje je voditelj puta davao tijekom vožnje kroz grad prolazeći pored znamenitosti grada i uz poneko od pitanja znatiželjnih, gosti i domaćini su se vratili u Golubince gdje ih je čekao ručak s kojim je trebalo požuriti jer se već moralo misliti na polazak na festival u Nove Banovce. Nakon defilea u Novim Banovcima, kao prvi nastupio je HKPD »Tomislav« sa svojim repertoarom, da bi odmah iza toga nastupila mlađa plesna grupa »Vodenica« iz Baćina. Nakon toga gosti su predstavili nešto stariju plesnu grupu i to s dobro poznatim koreografijama. Naime, Baćinci su se predstavili s bunjevačkim plesovima, međimurskim igrama, dalmatinskim plesovima, gradišćanskim i drugim plesovima. Svojim nastupom izazvali su burne aplauze publike. Obadvije plesne grupe su pratili tamburaši iz Dušnoka. Ono što je zanimljivo, ova tamburaška banda nosi naziv »Racke žice«.
    Uz trpezu koju je domaćin festivala pripravio nastavilo se druženje u prostorijama Osnove škole u Novim Banovcima, da bi se nastavilo u Golubincima u prostorijama »Tomislava« do kasno u noć. »Naše goste ispratili smo u nedjelju u ranim jutarnjim satima, uz obećanje da suradnja tek započinje. Naime, već smo pozvani na njihov festival u Kaloči krajem lipnja čime ćemo i formalno uspostaviti dvosmjernu suradnju. Ono što je privlačilo pažnju tijekom njihovog posjeta jest da je veoma mali broj znao hrvatski jezik. Naime, pored voditelja Lenke Herner, Stipana Krekića i Marije Pap, samo rijetki su znali po koju riječ hrvatskog. To ne bi toliko upadalo u oči da i u tijeku nastupa i tijekom druženja skoro svi znaju riječi pjesama s ovih prostora, naravno uz melodiju koja im je također veoma bliska. Jednostavno rečeno, ne znaju hrvatski, a u svojim nastupima toliko uživaju u hrvatskim plesovima da je to u najmanju ruku interesantno. Sve skupa mi smo u veoma kratkom roku ugostili nove Europljane i poželjeli da im se čim prije pridružimo«, rekao je Groznica. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika