Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dan škole u znaku hrvatskih velikana

OSIJEK – »Naša škola Frana Krste Frankopana jedina je osnovna škola pod tim imenom u Osječko-baranjskoj županiji, a diljem Hrvatske ima valjda desetak škola koje i nazivom baštine Zrinske i Frankopane«, rekao je u razgovoru ugodnom ravnatelj škole Zlatko Đurković. Prije desetak godina, ili točnije rečeno prije 11 godina, u povodu obilježavanja obljetnice pogibije i Dana naše škole organizirali smo stručni skup učitelja povijesti u Osječko-baranjskoj županiji na temu Zrinski i Frankopani, i od tada do danas svake godine, u suradnji s Ministarstvom prosvjete i športa R H, Matice Hrvatske i Društva za hrvatsku povjesnicu, organiziramo stručne skupove kojima osim učitelja povijesti sudjeluju i poznati i priznati hrvatski povjesničari, kulturni i javni radnici.
    Do sada su na skupovima sudjelovali eminentni hrvatski povjesničari, kaže prof. Vinko Ivić, predsjednik Društva za hrvatsku povjesnicu, poneki i dva i više puta, a uvijek smo nastojali rasvijetliti pojedine dijelove naše bliže i dalje povijesti, posebice vezano za Zrinske i Frankopane. Dr. Ive Mažuran gostovao je nekoliko puta a govorio je na temu: Hrvatska i otomansko carstvo, dr. Stjepan Sršan – Istočne granice Hrvatske i Frankopani, mr. Miljenko Pandžić – Bogatstvo i uloga arhivske građe u rasvjetljavanju značaja i moći Zrinskih i Frankopana, dr. Milan Kruhek – Uloga i značaj obitelji Zrinski i Frankopana u obnovi hrvatskoga kraljevstva u 16. i 17. stoljeću, te Diplomacija u doba Zrinski i Frankopana, dr. Agneza Sabo – Znamenite žene obitelji Zrinsko-Frankopanske, dr. Ivan Balta – Genealogija Zrinski i Frankopana, dr. Josip Vrbošić – Značaj Frankopana, pravno-političke reperkusije, Mladen Trnski – Hrvatski Alamo – slike iz ratničke prošlosti, dipl. ing. arh. Tomislav Petrinac i prof. Drago Miletić – Stanje utvrda i projekti zaštite i obnove utvrda Zrinskih i Frankopana. Jedna je godina bila posvećena razgovoru o jeziku a gosti su bili dr. Stanislav Marjanović, dr. Ljiljana Kolenić i prof. Loretana Farkaš. Veliki su doprinos dali i učitelji povijesti a naveo bih kao primjer Anicu Fumić iz škole domaćina u Osijeku i prof, Mariju Ilišević iz Belog Manastira.
    Tako je bilo i ove godine, kaže ravnatelj Đurković, gosti su bili prof. Andrija Lovrić koji je govorio na temu: Zrinski i Frankopani s osvrtom na posljednje dane, dr. Zoran Velagić je govorio o biblioteci Zrinskih kao odrazu povijesnih okolnosti, te naša stara gošća dr. Agneza Sabo, koja je ovoga puta govorila o Zrinskima i Frankopanima u hrvatskoj povijesti i kulturi u 19. stoljeću. Moram pohvaliti suradnju i pomoć koju su nam pružali tijekom svih ovih godina, no jedini i pravi organizator je naša osnovna škola. Isto tako, ovo je samo jedna dimenzija obilježavanja Dana škole. Organizirali smo sportske susrete i natjecanja sa susjednim školama, u holu škole postavljena je izložba učeničkih radova a kruna svega je svečana akademija za učenike, roditelje i goste, gdje učenici, pa i učitelji, pokažu tek jedan dio postignuća u tekućoj školskoj godini. Tako je bilo i ove godine a pljesak nazočnih zavrijedili su svi sudionici, od onih najmlađih do folklorne i tamburaške skupine, plesne i dramske skupine, zbora škole i mladih glazbenika.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika