Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Početak jednog velikog prijateljstva

SONTA – Četrdesetak članova KPZH »Šokadija« iz Sonte, na poziv Župnog pjevačkog zbora iz Vodica i »Vodičkih žudija«, provelo je četiri naporna, ali i predivna dana u ovom lijepom, primorskom gradiću. Ovo gostovanje ugovoreno je tijekom boravka Vodičana u Sonti, u ožujku ove godine. Sonćani su u Vodice doputovali u petak, 30. travnja.
    Na ovo gostovanje, sa »Šokadijom« su putovali i Vlado Miljević, načelnik društvenih djelatnosti SO Apatin i Boris Mašić, direktor Turističke organizacije Apatin. Tijekom boravka u Vodicama, »Šokadija« je imala tri izuzetno zapažena nastupa, a sudjelovala, je i u procesiji, upriličenoj povodom 3. svibnja, dana grada. Na poziv Rade Ivasa, gradonačelnika Vodica, tročlana delegacija »Šokadije« sudjelovala je na svečanoj sjednici gradskog Poglavarstva. U subotu, 1. svibnja, u crkvi sv. Ivana Krstitelja u polju Rakitnice, podno brda Gradina, na kojem je upola srušena utvrda i ostaci starih Vodica, održana je zajednička Euharistija, a nakon toga tradicionalno Vodičko druženje uz grah, gradele i dobra dalmatinska vina. U večernjim satima, a povodom otvaranja novoga parka u centru Vodica, folklorna sekcija »Šokadije« izvela je samostalni cjelovečernji program. Rivu su ispunili zvuči vojvođanskih tamburica i gajdi, kao i skladna pjesma »Šokadije« a u odsjaju rasvjete, prelijepe, starinske šokačke nošnje bile su praznik za oči, te za mnogobrojne kamere i foto aparate. U nedjelju, 2. svibnja, u Župnoj crkvi sv. Križa, Misu je predvodio vlč. Željko Augustinov, sonćanski župnik, uz sudjelovanje pjevačkog zbora i glazbenika »Šokadije«. U popodnevnim satima domaćini su za Sonćane organizirali izlet na Slapove Krke i Visovac. Navečer, na platou ispred Župne crkve, dramska grupa »Šokadije« izvela je predstavu »Žensko prelo«. Publika je u nekoliko navrata burnim pljeskom prekidala predstavu, a na koncu je izvođače nagradila pravim ovacijama. Komedija, prepuna vrckavih dijaloga, izvedena na šokačkoj ikavici, osvojila je srca Vodičana i brojnih gostiju, a po svršetku, uz svirku neumornog Adama Vulića, nastavljeno je druženje glumaca i gledalaca do sitnih sati. U ponedjeljak, 3. svibnja, na Dan grada, »Šokadija« je sudjelovala u procesiji i na misi, poslije koje je upriličen zajednički ručak u hotelu Punta, kojem su bili nazočni i predstavnici lokalne vlasti. U poslijepodnevnim satima, domaćini su odveli goste na još jedan izlet, ovaj put u Šibenik, grad bogate kulturne i povijesne zaostavštine.
    Druženju je brzo došao kraj. Već u utorak u 9,00 sati, autobus sa »Šokadijom« krenuo je put Sonte, udaljene preko 700 km od Vodica. Vodičani i Sonćani, tužni zbog rastanka, obećali su jedni drugima da ovo neće biti posljednje druženje, te da Vodičane možemo očekivati u Sonti već ove zime. Rade Ivas, gradonačelnik Vodica je na rastanku rekao »Danas Vodice slave svoj dan, dan grada. Obilježavamo ga na jedan svečani način, a jako mi je drago da smo ovom prigodom imali i takve goste, kao što su naši dragi prijatelji iz Sonte. Zbilja su uveličali naš blagdan i hvala im za sve što su pokazali našim građanima i gostima iz drugih mjesta. Osjećam da je ovo početak jednoga velikoga prijateljstva, koje će, iskreno se nadam prerasti u lijepu tradiciju«. Don Frane Šimat, vodički župnik je istaknuo da »smo s našim prijateljima iz Sonte povezani ne samo ljudskim vezama, nego i krvnim i duhovnim. Trebamo produbljivati te veze, razmjenjivati iskustva, a posebno čuvati bogatu baštinu koju posjeduju i Sonćani i Vodičani. Nadam se da su gosti u ovih nekoliko dana osjetili svu toplinu mediteranskog srca«. Na kraju posjeta načelnik društvenih djelatnosti SO Apatin Vlado Miljević, je rekao »ovim putem bih zahvalio domaćinima za sve što su nam pružili, a uputio bih i sve čestitke »Šokadiji«, koja se Vodičanima predstavila na najbolji mogući način. Jedan put je trasiran i treba ga nastaviti i obogatiti suradnju, ne samo na polju kulture, već i na drugim poljima.«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika