Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

KUD »Kri­sta­li« iz Župa­nje
u HKC »Bu­nje­vačko ko­lo«

U subotu 15. svibnja Subotički tamburaški orkestar će kao domaćin sačekati goste iz Županje, članove Kulturno umjetničkog društva »Kristali«. Ovaj KUD će predstaviti folklorni odjel, zbor i tamburaški orkestar. Nastupit će u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« s početkom u 19,30 sati. Cijena ulaznice je 150 dinara i može se kupiti u Galeriji pod Tornjem. Bit će to scensko-glazbeni spektakl s oko 100 učesnika. U nedjelju 16. svibnja u 19 sati zbor »Kristali« će predvoditi pjevanje na sv. Misi u Katedrali.

Na­stup zbo­ro­va su­bo­tičke bi­sku­pi­je

Susret zborova subotičke biskupije bit će održan u nedjelju 16. svibnja u katedrali sv. Terezije Avilske s početkom u 20 sati. Očekuje se deset zborova. Istu večer, kao gosti će nastupiti i zbor »Kristali« iz Županje.

Kon­cert tam­bu­raša u Ta­van­ku­tu

U Domu kulture u Tavankutu 16. svibnja u 19 i 30 sati održat će se koncert tamburaškog sastava »Nasljednici Tumbas Pere Haje« pod ravnanjem dr. Josipa Stantića. Tamburaši će izvesti izvorne narodne pjesme, kao i gradske pjesme i romance. Kao vokalne solistice nastupit će Tamara Babić i Tatjana Tumbas Loketić. Koncert se organizira u kulturnoj suradnji s HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, a cijena ulaznice je 50 dinara.

Ob­ja­vlje­na no­va knji­ga
vlč. Mar­ka Klja­jića

U izdanju Rimokatoličkog župnog ureda svetoga Jurja iz Petrovaradina ovih dana objavljena je nova knjiga vlč. Marka Kljajića »Sveti Juraj u Petrovaradinu«. Crkva sv. Jurja koja se nalazi podno Petrovaradinske tvrđave prije tri godine proslavila je svoju 300. obljetnicu i upravo je taj njezin jubilej bio povod ovoj knjizi vlč. Marka Kljajića, župnika župe sv. Roka, sv. Jurja i su-upravitelja svetišta svetilišta Gospe Tekijske. Pred čitateljima se nižu razdoblja povijesti, a uz zanimljiv tekst autora, knjiga je bogato ilustrirana atraktivnim fotografijama. Marko Kljajić objavio je do sada dvije zbirke poezije »U istini trećeg dana« (1994.), i »Getsemanski plodovi duše« (1999.), kao i dvije monografije »Golubinci kroz povijest« (1994.), i »Slankamen kroz povijest« (1994.), dok je kroniku »Kako je umirao moj narod« objavio 1996. godine. Knjiga se može poručiti u »Hrvatskoj riječi«.

Pre­zen­ta­ci­ja iz­da­nja Škol­ske knji­ge
iz Za­gre­ba

U HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici 21. svibnja u 10 sati održat će se velika prezentacija školskih udžbenika, lektire i dječjeg tiska »SMIB« nakladničke kuće »Školska knjiga« iz Zagreba. Dogovor i organiziranje u svezi dolaska »Školske knjige« bit će na Vijeću učitelja (bivši aktiv) u uredu Hrvatskog nacionalnog vijeća 18. svibnja u 17 sati te se pozivaju svi učitelji i zainteresirani da prisustvuju tom sastanku.

Znan­stve­ni skup »Vred­no­te i du{ev­ni `ivot ~ovje­ka u su­vre­me­nom društvu«

U organizaciji Hrvatskog akademskog društva i Teološko-katehetskog instituta subotičke biskupije održat će se u HKC »Bunjevačko kolo« 21. svibnja s početkom u 17,30 sati znanstveni skup »Vrednote i duševni život čovjeka u suvremenom društvu«. Na skupu će sudjelovati prof. dr. Nikola Skledar iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, mr. Andrija Kopilović, prorektor Teološko-katehetskog instituta u Subotici, mr. Srećko Mihailović iz Instituta društvenih nauka u Beogradu, doc. dr. Mladen Labus s Filozofskog fakulteta u Rijeci, Jasminka Dulić, Tomislav Žigmanov, Dujo Runje i mr. Zlatko Šram iz Hrvatskog akademskog društva Subotica.

Vi­o­lin­ski kvar­tet »Asa­sel­lo«
u Mu­zičkoj ško­li

U koncertnoj dvorani subotičke Muzičke škole 15. svibnja u 20 sati održat će koncert violinski kvartet »Asasello« koji su oformili mladi muzičari iz raznih zemalja 2000. godine na Baselskoj muzičkoj akademiji. Nastupit će Rostislav Kojevnikov (violina), Barbara Kuster (violina), Justina Sliwa (viola) i Andreas Müller (violončelo).

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika