Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stiže Europa

Subotica će od 16. do 20. svibnja biti domaćin XI. Međunarodnog festivala kazališta za djecu. Prema riječima direktora festivala Slobodana Markovića u goste će stići kazališta iz 19 zemalja svijeta. U takmičarskom dijelu programa sudjelovat će 21 kazalište, dok će u programu »Trgovi i ulice« sudjelovati 15 kazališta koja će predstave za djecu igrati u terminu od 17 do 21 sat na Trgu slobode.
    Takmičarski dio programa izvodit će se u Dječjem kazalištu i na obje scene Narodnog kazališta, dok će se u amfiteatru Otvorenog univerziteta odvijati ciklus »Ruske bajke na filmskom platnu«. Kvalitetu predstava ocjenjivat će žiri u sastavu: Henrik Jurkovski iz Poljske, János Mecner iz Mađarske i Miroslav Radonjić iz Srbije i Crne Gore.
    »I pored mnogih financijskih poteškoća uspjeli smo organizirati o ove godine kvalitetan Međunarodni festival, prije svega zahvaljujući ranijem renomeu ovog festivala. Karakteristika festivala je multi-etničnost i može se reći kako je ovaj festival Europski. Subotica će za dane odvijanja festivala ‘govoriti’ dvadeset jezika, a što je bitno, svi učesnici festivala govore jezikom bajki i za takav festival se zalažemo. Sve predstave koje su na repertoaru su besplatne za posjetioce, a festival će u vidu repriza gostovati u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Podgorici. Snimit će se četiri predstave i one će se kasnije emitirati za televizijsko područje Srbije i Crne Gore«, kaže Slobodan Marković ističući kako se suradnja i prijateljstvo Međunarodnog festivala kazališta za djecu s hrvatskim kazališnim festivalima za djecu i hrvatskom kulturom nije prekidala. Ove godine u goste na festival stiže Zagrebačko kazalište lutaka s predstavom »Umišljena mišica« koja će se igrati 19. svibnja u Dječjem kazalištu, dok će na Otvorenom sveučilištu izložbu lutaka, skica i kostima 16. svibnja imati Vesna Balabanić iz Zagreba.
    »Festival će u nedjelju otvoriti ministar za kulturu u Vladi Republike Srbije i Crne Gore Dragan Kojadinović, a na festivalu će se dodijeliti dvije nagrade za životno djelo »Mali princ«: profesoru Jánosu Mecneru redatelju iz Mađarske i dr. Radoslavu Laziću, redatelju, estetičaru i dramskom pedagogu. Festival je žanrovski raznovrstan od dramske igre do kazališta marioneta i sjena, kao i istraživačkih stremljenja. Igrat će se značajna literatura ode Jacoba i Wilhelma Grimma do Hansa Christiana Andersena. Očekujemo preko tri stotine učesnika festivala«, kaže Slobodan Marković.     

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika