Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lju­bav pre­ma gla­zbi

Povodom desete obljetnice postojanja, zbor »Isusova Uskrsnuća« u subotu je 8. svibnja priredio svečani koncert koji je održan u Franjevačkoj crkvi u Subotici. Mnogi današnji članovi ovoga zbora bili su prije deset godina djeca, koja su svoje slobodno vrijeme provodila pjevajući sa s. M Bernardicom Đukić. Upravo tako se rodila ideja o osnutku zbora koji će njegovati sakralnu glazbu. Na tu ideju je došla je s. Bernardica. Okupila je mlade ljude i nesebično im pružila potporu.
    Prvi nastup zbor je imao o Uskrsu 1994. godine, s 16 pjevača. Prvim nastupom ravnala je s. Bernardica. Dvije godine kasnije, kako je zbor napredovao i obogaćivao repertoar, nastaje potreba za osnivanjem instrumentalnog ansambla koji je prvi puta nastupio u povodu otvorenja i blagoslova nove vjeronaučne dvorane u župi Isusova Uskrsnuća.
POVIJEST ZBORA: Osim u župnoj crkvi zbor počinje tijekom 1997. i 1998. godine nastupati u drugim subotičkim župama i mjestima u okolici Subotice. Prijelomna godina u dotadašnjem radu je bila 1999. Zbor ulazi u petu godinu svoga postojanja i priprema svoj cjelovečernji koncert za 22. kolovoza u Crkvi Isusova Uskrsnuća. Uz mješoviti zbor i instrumentalni sastav nastupio je i Marin Kopilović-bariton, a zborom je ravnala Nela Skenderović. Nesebičnu potporu zboru pružao je župnik mons. Bela Stantić. Od 1999. godine zbor redovito priređuje koncerte, počinje nastupati u izvansakralnim prostorima. Zapažen nastup zbor je imao te 1999. godine u Somboru. U jubilarnoj 2000. godini zbor posjećuje Makarsku i nastupa na »Makarskom kulturnom ljetu«, iste godine zbor se priključuje smotri subotičkih zborova u subotičkoj katedrali.
MLADI ČLANOVI I MLAD DIRIGENT: Mjesto dirigenta 2001. godine preuzima Miroslav Stantić koji je do tada zbor pratio kao orguljaš. On mijenja koncepciju programa, uvodi nove članove u ansambl, ne samo iz župe nego i iz cijelog grada. Te zbor poči-
nje svoj novi hod prema budućnosti. Već o Uskrsu spomenute godine zbor pjeva na misi koju je predvodio papinski nuncij Eugenio Sbarbaro. Ubrzo nakon toga zbor gostuje u izravnom radijskom prijenosu sv. mise iz Batine, uz pratnju Subotičkog tamburaškog orkestra. Istom prigodom snimljen je i koncert za potrebe Hrvatskog radija. Jedan od većih nastupa zbor je imao u Crkvi sv. Antuna u Beogradu. Najznačajniji nastup zbor je imao u Zagrebu u Crkvi sv. Katarine, 27. rujna 2002. Zbor je imao još veliki broj manjih nastupa i sudjelovanja na sv. misama.
    Na koncertu 8. svibnja sudjelovali su osim mješovitog zbora i solisti: Saša Štulić – tenor; Jelena Štulić – sopran; Marijana Brejar – oboa; Pekar Szuszanna – violina; Kadar Šandor- orgulje. Dirigent na koncertu je bio Miroslav Stantić. Izvodila su se djela poznatih skladatelja: Loranda Kilbertusa, V. Miserachsa, D. Hristova, Albe Vidakovića, W. A. Mozarta, J. S. Bacha, M. A. Charpantiera, G. F. Handela. Zbor sačinjava oko trideset mladih pjevača, zaljubljenika u duhovnu glazbu. U nedjelju 9. svibnja u Crkvi Isusova Uskrsnuća zbor je na svečanoj svetoj misi zahvalnici zahvalio Bogu za opstanak, rad i sve primljene milosti tijekom ovih deset godina.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika