Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Moje putovanje

Na svojim sjevernim i istočnim granicama ova malena europska državica graniči se s Francuskom, dok na južnim i zapadnim rubovima njen teritorij graniči sa Španjolskom. Smještena na oko 468 četvornih kilometara u nekoliko dolina, koje se prostiru između visokih planinskih vrhova (do 2700 m), Andorra je svoju europsku reputaciju stekla ponajviše statusom bescarinske zone između dvije velike države i izuzetno nižim maloprodajnim cijenama robe koja se može kupiti u njenim trgovinama. Iako nema vlastite željeznice ili zračne luke, principat Andorra posjeduje kvalitetnu cestovnu infra strukturu i do nje se veoma brzo i udobno stiže iz Španjolske i Francuske. Ljetujući koncem osamdesetih sa svojom majkom u Španjolskoj, odlučili smo se za jednodnevni izlet u »shopping zonu«, kako se popularno ova državica naziva u turističkom žargonu. Uz primamljivi planinsko-dolinski krajolik još primamljivije su bile cijene tehničke robe i sportskog asortimana koje nam je »ljubazni« vodič preporučio pokazujući nam nekoliko prospekata. Ali umjesto pomalo paprenog bus izleta, odlučili smo se za rent-a-car varijantu, unajmili malenog citroena i zaputili se sami, doista izvanrednim cestama, put Andorre la Valle, glavnog grada.
UMJETNOST CJENKANJA: Stigavši oko podneva u središte grada, što je s obzirom na populaciju od nekih 20.000 žitelja, za naše pojmove preširoka formulacija, bili smo iznenađeni činjenicom da se sve važno u ovom simpatičnom mjestašcu u podnožju visokih planina (mnogo prikladniji zemljopisni naziv) događa na jednoj dugačkoj ulici. Od njenog početka sve do kraja na obje strane nalaze se mnogobrojni dućani, robne kuće i raznovrsne trgovine u kojima se nalazi »more« raznovrsne kvalitetne i manje kvalitetnije robe, ali po ekstra povoljnim cijenama, koje znaju biti i do 50 posto niže od »realnih« cijena bilo gdje drugdje u Europi. Uz, naravno, opće poznatu mogućnost daljnjeg »cjenkanja« za još niži iznos. S obzirom da potječemo iz grada koji je europski sinonim tržničko-buvljačke komunikacije, uz solidne decenije trgovačkog iskustva u pogađanju, ova disciplina nas je dočekala potpuno spremne u shopping izazovu. Kupujući novu tenis tašku uspio sam početni iznos sniziti za čak 60 posto, što vlasnika sportskog dućana uopće nije previše »tangiralo«, ali sam je zato morao skinuti s visoke police, jer se istom gospodinu nije dalo ustati iz udobnog naslonjača iz kojeg je »radio«. Na moj iznenađeni upit ne čini li mu se da ovakav stav prema kupcima i nije baš najbolji za uspjeh trgovine, odgovorio mi je kako ih u Andorri uvijek ima i previše. Upoznavši se kasnije s visinom standarda žitelja ovog principata, shvatio sam razloge njegove potpune trgovačke indolencije. Prodat će on još stotinu sportskih rekvizita, netko će se još možda cjenkati poput mene (u zapadnim zemljama nisu baš vični ovoj istočnjačkoj vještini), ali će većina platiti punu cijenu, koja je opet dosta povoljnija od one u njihovoj matičnoj državi i život će teći dalje. U blagostanju trgovačke meke između Španjolske i Francuske, koja egzstira kao slobodna država još od 9. stoljeća. No, 1278. godine potpala je pod zajedničku jurisdikciju katalonskog biskupa od Urgela i francuskog grofa od Foixa, koju je sukladno s vremenom preuzela francuska država, da bi tek 1993. godine bila primljena u članstvo Ujedinjenih nacija. Današnju populaciju čini svega jedna četvrtina rođenih (po podrijetlu) Andorrana, dok ostalo većinsko stanovništvo čine imigranti iz Španjolske i Francuske. Ravnopravni govorni jezici su španjolski i francuski, a većinska populacija pripada rimokatoličkoj vjeroispovjesti.
NAJBOLJI SHOPPING ŽIVOTA: Pokraj svih ljepota ove planinsko-dolinske državice meni će zauvijek ostati doživljaj kvalitetnog shoppinga za pristupačne cijene, kojeg se uvijek podsjetim kada se susretnem s »normalim« cijenama u našim trgovinama. Prije svih jednog kvalitetnog walkmana, par tenis reketa i već spomjenute tenis torbe. I sve to po domaćoj cijeni samo jednog od navedenih artikala!

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika