Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Palić Open

Manje je znano, osim zagriženijim ljubiteljima bijelog sporta, da se tenis na našim vojvođanskim prostorima, prije svih Paliću i Subotici, igrao prije dva stoljeća, prema potvrđenoj arhivskoj građi još davne 1878. godine. Tenis klub »Palić 1878« nastavlja tradiciju organiziranog igranja ovog lijepog i zdravog sporta, i u lipnju mjesecu na terenima kraj jezera igrat će se, po prvi puta, jedan WTA turnir za nagradni fond od 10.000 američkih dolara. Zahvaljujući zajedničkom angažmanu dvojice teniskih entuzijasta Ivanu Sabanovu i Branku Zoriću, sportskim djelatnicima koji su uspjeli, uz sponzorsku pomoć, zatvoriti cjelokupnu financijsku konstrukciju ovog velikog natjecanja i podariti svim ljubiteljima tenisa izvanredan sportski događaj koji započinje već 29. svibnja kvalifikacijskim susretima za glavni turnir koji, pak, starta u utorak 1. lipnja ove godine.
4 Kako je došlo do ideje za organiziranjem jednog profesionalnog ženskog turnira na terenima TK »Palić 1878«?
Ivan Sabanov, direktor turinira
   Na temelju konkursa koji je raspisan od strane teniskog saveza SCG za organiziranje profesionalnih turnira dobili smo (Ivan Sabanov i Branko Zorić op. a) organizaciju WTA turnira koji se boduje za svjetsku ranking ljestvicu i igra se za nagradni fond od 10.000 američkih dolara. S obzirom kako smo obojica već dugo u tenisu, i naša djeca se aktivno bave i natječu u ovom lijepom sportu, zajednički smo došli na ideju da pokušamo i sami organizirati jedno internacionalno natjecanje i podarimo svim zaljubljenicima ženskog tenisa jedan lijepi tjedan kvalitetnog nadmetanja. Opće je poznata ljepota najljepšeg vojvođanskog jezera, a u ambijentu, po mnogima, najljepšeg tenis kluba, tijekom prvog tjedna lipnja posjetitelji ovog turnira bit će u prilici da uživaju u lijepom i atraktivnom tenisu.
4Pojasnite malo organizacijsku shemu jednog profesionalnog teniskog turnira?
Branko Zorić, direktor turnira
    WTA turnir »Palić Open« igra se za nagradni fond od 10.000$ i prema toj odrednici pripada kategoriji nižih profesionalnih turnira, ali je s druge strane, prilika nižerangiranim i igračicama bez rankinga da osvoje bodove za svjetsku ljestvicu i napreduju prema višim pozicijama koje će im omogućiti igranje na jačim natjecanjima za viši nagradni fond. Glede organizacijskog dijela turnira želio bih naglasiti kako se on igra po ustaljenoj organizacijskoh shemi ženske teniske asocijacije (WTA) po kojoj se u glavnom ždrijebu natječu 32 igračice koje na to stječu pravo prema rankingu, ulaskom iz kvalifikacija ili putem tzv. wild carda (poziva organizatora). U sklopu turnira igrat će se i natjecanje ženskih parova u kojemu će učešće uzeti 16 dublova.
GLAVNI ŽDRIJEB: San svakog manje afirmiranog igrača i igračice tenisa je mjesto u main drawu (glavnom ždrijebu) profesionalnog turnira koji se igra za bilo koji nagradni fond. Prije svega to mjesto donosi garantirane bodove, a može se i zaraditi koji dolar prize moneya (premija za uspjeh na turniru). No, ulazak u glavni ždrijeb uvjetovan je pozicijom na svjetskoj ranking listi i »tabla« glavnog turnira bit će poznata tek nakon istjeka roka za prijavu koji je u petak 28. svibnja do 18 h. Interesiranje potencijalnih učesnica turnira je veliko i dosada je, kako saznajemo od organizatora, 85 tenisačica poslalo svoje prijave za učešće. Među njima se pokraj domaćih igračica nalaze i tenisačice iz: Hrvatske, Mađarske, Velike Britanije, Makedonije, Australije, Slovenije, Belgije, Češke, Švicarske, Italije, Nizozemske, SAD, Bugarske, Francuske, Njemačke, Slovačke, Argentine, BiH, Japana, Austrije, Grčke…                                          

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika