Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ulo­ga jed­ne smr­ti u po­li­ti­ci

Umro je umirovljeni general Janko Bobetko, sudionik Narodno oslobodilačkog rata od 1941., general bivše JNA, nekadašnji načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske i na kraju-optuženik Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu. Pokopan je prošlog tjedna u Sisku. Pokopu kao i ispraćaju na zagrebačkom Mirogoju, prisustvovalo je oko 20.000 ljudi.
    Za života u oporbi sadašnjoj vlasti, general Bobetko je to ostao i u smrti. Sam je odredio kako treba organizirati njegov pokop, a jedna od njegovih želja bila je da križ na pokopu nosi umirovljeni general Mirko Norac, koji se nalazi u riječkom zatvoru jer je osuđen, nepravomoćno, na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima na području    Gospića 1991. General Bobetko, odnosno njegova obitelj, odbili su pokop po državnom protokolu. Vojni je protokol samo dijelom prihvaćen: iskazane su uobičajene vojne počasti i vojna policija je osiguravala pogreb.
DOĆI ILI IZBJEĆI: Za najviše državne dužnosnike postavilo se pitanje: pojaviti se napokopu ili ne. Uz sve generalove zasluge, on je ipak bio optužen za ratne zločine pred Međunarodnim sudom u Haagu, pa je valjalo voditi računa o državnim interesima i o ocjenama međunarodne zajednice.
Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić i premijer Ivica Račan došli su na ispraćaj na Mirogoj, a hrvatski predsjednik Stjepan Mesić poslao je vijenac i izaslanika na pogreb. U oporbi i dijelu javnosti, izraženo je nezadovljstvo takvim ponašanjem državnog vrha. Ističe se da je general Bobetko zaslužan za formiranje Hrvatske vojske i za pobjedu u Domovinskom ratu te je najvišim dužnosnicima bilo mjesto na njegovu pokopu. Predsjednik oporbene Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader zamjerio je, primjerice, Račanu jer je išao u Beograd na pogreb premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, ali ne i na pogreb generalu Bobetku, za
kojeg je kazao da je »simbol«, »legenda«, »general pobjednik« Domovinskog rata. Oporba ne priznaje i ne spominje Račanove zasluge u tome da se generalu Bobetku ne uruči optužnica i da se ne izvede pred Haški sud. Politička »ekvilibristika« Vlade, kako se nazivaju svi Vladini potezi zahvaljujući kojima je Haški sud »digao ruke« od generala Bobetka zbog teškog zdravstvenog stanja, nije promijenila odnos oporbe prema Vladi kad je riječ o suradnji s Haaškim sudom.
    Iz oporbenih krugova čuju se i kritike na račun Vlade i premijera Račana da su pritiskom na sud onemogućili dolazak Mirka Norca na pokop. Račan je, međutim, izjavio, kako osobno misli da u odlučivanju o toj posljednjoj želji pokojnika ne treba biti previše krut. Sutkinja Županijskog suda u Rijeci Ika Škarić, koja je i osudila Norca i tzv. gospićku skupinu na kazne zatvora, donijela je ipak negativnu odluku, bez obzira na javne i vjerojatno tajne pritiske. Norac se tako nije pojavio.
GOVOR NAD RAKOM: No, i bez njegove nazočnosti, pokop generala u Sisku bio je politička manifestacija. »U zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj nema slobode za one koji su je učinili slobodnom. Ako nema slobode za generale Gotovinu, Norca i Ademija i za druge sudionike Domovinskog rata onda je nema ni za koga«, rekao je nad otvorenom rakom umirovljeni general Ivan Basarac i zaprijetio odgovornima za takvo stanje, da će položiti račun pred hrvatskim narodom. Te riječi su, neuobičajeno za pokope, popraćeno pljeskom.
    Basarac je također generalu prenio pozdrave Ante Gotovine, optuženika pred Međunarodnim sudom u Haagu, za kojim je izdana međunarodna tjeralica. Na pokopu se pojavio i vijenac Gotovine. Sve to pothranjuje za Vladu neugodne primjedbe iz Haškog tribunala i međunarodne zajednice da nije učinjeno sve što se moglo da se Gotovina uhiti i izruči Međunarodnom sudu.
    Uz glavnu oporbenu stranku HDZ, čiji je i Bobetko bio visoki dužnosnik, glavnu ulogu na pokopu generala Bobetka imali su generali koje je umirovio predsjednik Mesić jer su 2000. iskazali neposluh legalno izabranoj vlasti. Javni demarš skupine generala tada je ocijenjen njihovim miješanjem u politiku, čak i pokušajem vojnog puča. U namjeri da se provede depolitizacija vojske, Mesić je tada poručio generalima da izaberu: ili vojska ili politika.
    Umirovljenjem u vojsci, oni su izabrali politiku i aktivni su u oporbenim političkim strankama i raznim udrugama branitelja Domovinskog rata. Potporu im je redovito na javnim skupovima davao i general Bobetko. Vlastima predbacuju negiranje vrijednosti Domovinskog rata, pomanjkanje domoljublja i suradnju s Haškim sudom. Ne jednom, Mesić i Račan su na javnim skupovima prozvani »izdajicama« hrvatskog naroda. Vrlo je moguće da bi njihova nazočnost na pogrebu izazvala incidente koji bi narušili dignitet najviših državnih institucija, ali i pijetet prema pokojniku.
    Odnos prema Haaškom sudu bit će vruća tema i nadalje, posebno u izbornoj kampanji, koja je zapravo počela iako nije određen datum održavanja izbora. Oni bi se po zakonu morali održati najkasnije 2. travnja iduće godine. Stranke vladajuće koalicije najavile su mogućnost izbora na jesen. No iz disonantne koalicije ima najava da će se održati tek na proljeće. U tome je sada i glavni spor između koalicijskih partnera Socijaldemokratske partije (SDP) Ivice Račana i Hrvatske seljačke stranke (HSS) Zlatka Tomčića. HSS s velikim ambicijama, pa i nestrpljenjem, dočekuje izbore na kojima će imati status »dobre udavače«. Za sastav nove vlade HSS bi dobro došao i sadašnjim partnerima ali i oporbenom HDZ-u, koji bi prema prognozama mogao dobiti između 20 i 30 posto glasova, više od i jedne druge stranke. Račan je izjavio da je neočekivano brz uspjeh aplikacije Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji (EU) novi element u odlučivanju o datumu izbora, odnosno da bi zbog ispunjavanja zadaća za status službenog kandidata za EU, sve trebalo podrediti tom cilju, pa i izbore pomaknuti na proljeće. Zbog obveza prema EU, Račan tvrdi da nema vremena za izbornu kampanju. Mnogi međutim misle da Račan i te kako već vodi kampanju kad na primjer obilazi dionice autoceste Zagreb -Split.
    Situacija je klasična – oporbi se žuri s izbornim aktivnostima u želji da što prije preuzme vlast. Vlast pak koristi privilegiju svake vlasti da izabere za nju najpovoljniji trenutak.                                               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika