Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ze­le­no svje­tlo uređivačkoj po­li­ti­ci

Savjet novina Novinsko-izdavačke kuće »Hrvatska riječ« održao je svoju prvu sjednicu, na kojoj je za predsjednika ovoga tijela izabran ekonomist iz Sombora, dopredsjednik DSHV-a i urednik lista »Miroljub« Josip Pekanović. Na sjednici, koja je u sjedištu Ustanove održana 15. svibnja, Savjet je »veoma dobrom« ocijenio dosadašnju uređivačku politiku ovog tjednika i zatražio da se u tom smjeru nastavi i ubuduće.
    Uz pozitivne ocjene i podrške listu, članovi Savjeta su iznijeli i svoje prijedloge i sugestije, kako bi jedini tjednik na hrvatskom jeziku u SiCG bio još bolji. U najkraćem – od lista se očekuje da čitatelje još više informira o svim Hrvatima u SiCG, a ne samo o onima u Vojvodini, zatim da se više prostora na stranicama lista posveti povijesnim i gospodarskim temama, da se na internet stranicu plasira cijeli sadržaj lista, te da se polemike među Hrvatima u listu ograniče na pristojnu razinu.
OSNOVE UREĐIVAČKE POLITIKE: Osim Pekanovića, odlukom Upravnog odbora NIU Hrvatska riječ, za članove Savjeta novina izabrani su krajem prošle godine još i pisac za djecu iz Novog Sada Marija Lovrić, pravnik iz Subotičkog muzeja Svetislav Milanković, predsjednik E-vlade Hrvatskog nacionalnog vijeća Zoran Vojnić Tunić, župnik iz Petrovaradina i pisac nekoliko knjiga o Hrvatima vlč. Marko Kljajić, kao i TV snimatelj Zvonimir Sudarević i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić. Sudarević i Kuntić zbog spriječenosti nisu bili nazočni na sjednici.
    Kako je na sjednici osim izbora predsjednika bila predviđena i točka o uređivačkoj koncepciji novina, direktor Ustanove Zvonimir Perušić je iznio osnove uređivačke politike tjednika Hrvatska riječ.
    »Novinsko-izdavačka ustanova Hrvatska riječ osnovana je od strane Skupštine AP Vojvodine kako bi na institucionalan i sveobuhvatan način zadovoljila potrebe hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini u oblasti informiranja i izdavaštva na vlastitom jeziku. Uredništvo, koje je formirano krajem 2002. godine i koje je prvi broj tjednika izdalo 31. siječnja 2003. godine, trudilo se u prethodnih godinu i pol dana da tu svoju obvezu u potpunosti ispuni. U svom radu uredništvo i redakcija držali su se osnovnih principa profesije«, rekao je Perušić i istaknuo kako su značajan dio svojih tekstova novinari Hrvatske riječi posvećivali i činit će to i ubuduće, funkcioniranju institucija hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini i aktivnostima pokrajinske administracije, dok u pretežnom dijelu sadržaja tjednik obrađuje teme o životu i radu Hrvata u Vojvodini. »Uredništvo u svom radu osim profesionalnih poštuje i demokratske principe, otvarajući prostor za ideje koje afirmiraju zajedništvo, toleranciju i međusobni suživot pripadnika različitih naroda i konfesija na području Vojvodine«, dodao je Zvonimir Perušić.
NAŠE OGLEDALO: Uz podršku programu rada novina, Josip Pekanović je istaknuo važnu ulogu Hrvatske riječi u informiranju puka tijekom predstojećih lokalnih izbora i naglasio važnost povijesne rubrike koju tjednik sadrži, dok je Svetislav Milanković rekao kako smatra da su u tjedniku zastupljeni svi segmenti interesiranja ovdašnje zajednice Hrvata, posebno cijeneći napore uredništva da se izvještava i o Hrvatima u Crnoj Gori.
    Marija Lovrić je rekla kako treba nastaviti s razvijanjem dopisničke mreže, uz nastojanje da se što je više moguće piše o temama iz oblasti gospodarstva, a Zoran Vojnić Tunić je istaknuo kvalitetan sadržaj i moderan vizualni izgled tjednika, kao i važnost postojanja internet prezentacije Hrvatske riječi.
    Marko Kljajić je naglasio kako je neophodno pisati o nedaćama i nesrećama ovdašnjih Hrvata kako se ti događaji ne bi zaboravili, a potom se osvrnuo na brojnost i razinu tekstova raznih autora koji kritiziraju knjigu mr. Lazara Ivana Krmpotića »125. godina od osnutka Pučke kasine« koji se objavljuju u tjedniku više puta za redom. Prema mišljenju vlč. Kljajića, takvo što je neprimjereno, a razdore treba izbjeći, s čime su se složili i ostali članovi Savjeta.
    »Ovo je naše glasilo i naše ogledalo. Tjednik treba biti servis svih institucija hrvatske zajednice bilo da su političke ili kulturne«, zaključio je Josip Pekanović, uz napomenu kako će zamjenik predsjednika Savjeta novina biti izabran na sljedećoj sjednici.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika