Arhiv tekstova Arhiv tekstova

To­nuće u ko­šmar

Freelancer, konsultant za probleme izazvane uporabom droga, sir Patrick Jordan iz Sjeverne Irske, magistar voditeljskog rada sa mladima, održao je nedavno u prostorijama švedskog socijalnog instituta Proni, u Subotici, zapaženo predavanje o ovoj velikoj opasnosti. Predavanje je organizovano za osobe koje se namjeravaju baviti radom sa mladima. Rezultati tek objavljenog istraživanja koje su zajednički proveli Centar za proučavanje alternativa, Ministarstvo prosvjete i sporta i Proni institut nad 1591 osobom, uzrasta od 15 do 24 godine, pokazuju da je 23% mladih bar jednom probalo marihuanu. Kada bi se tome dodali korisnici ekstasija, alkohola, ovisnici o nikotinu ili sportaši koji koriste steroide, bili bi svjesniji velike rupe u razvoju mladih koju mnogi popunjavaju uporabom štetnih materija.
    Stoga je potrebno poznavati makar najdostupnije droge i njihov utjecaj. Droge utječu na mozak preko receptora koji ih apsorbijaju i time utječu stimulativno ili deprimirajuće, mada neki stimulanti mogu utjecati na oba načina, ovisno o unutarnjem stanju onog koji ga uzima.

TRAVA: Marihuana (canibis sattiva) je biljka koja ima psihodelična svojstva, a može se koristiti na tri načina. Iako sama marihuana ne izaziva značajnu ovisnost, sjeckanjem listova biljke, koji se miješaju s duhanom, dobija se joint koji upravo poput cigareta izaziva potrebu za dodatnom količinom. Ukoliko se umjesto sjeckanja listova, biljka ostavi i njeno ulje sakupi u smeđe kocke, poput kocki za juhu, onda se prije uporabe razmrvi na listiću rizle i puši. Marihuana obično u toj formi dolazi iz Afganistana i Pakistana. Treći, i ujedno najsnažniji način uporabe marihuane je vlaženjem cigarete njenim uljem, koje se drži u tekućem stanju.
    Iako je pušenje zelenih listova sjeckane marihuane najblaži način uporabe, ono je štetno jer se, osim uobičajenih problema pri unosu u organizam, javljaju i štetni plinovi, među kojima se mogu nalaziti i oni koji su u velikim količinama otrovni, poput ugljenmonoksida ili arsena. Pored organskih problema koje uzrokuje marihuana (popularno nazvana trava), ona može izazvati i psihičke probleme poput shizofrenije, paranoje, straha da će pojedinac »poludjeti«, slabljenja memorije itd.
    Marihuana zbog sličnosti sa cigaretama često predstavlja prvu »pravu« drogu sa kojom se pojedinac susreće, a lako se prepoznaje po karakterističnom snažnom mirisu. Trava se javlja u vrlo različitim jačinama, pa se može desiti da netko tko želi uzeti svoj prvi dim, dobije opasan skunk koji može imati fatalan ishod.
    Patrick Jordan iz svoje prakse ističe slučaj osobe koja je zbog utjecaja trave kupila mač i nosila ga sa sobom, jer je dobivala paranoične misli zbog uporabe trave. Često se suočava i sa onima kojima od uporabe počinje slabiti kratkotrajna memorija, te gube koncentraciju i počinju sve poslove odlagati, tzv manjana.

XTC: Extasy (ekstasi) je posljednjih godina postao gotovo najdostupnija droga  mladima. Vezuje se za rave subkulturu i razne vidove elektronske muzike. Mada se naziva terminom ekstazi, iza tog naziva se krije 157 potpuno različitih sintetičkih supstanci. One uglavnom sadrže kemikalije koje djeluju empatički, te ne čudi atmosfera ljubavi na rave partijima. Ova supstanca je prvotno i stvorena radi onih koji odlaze na psihoterapiju, kako bi razvili međusobnu empatiju. Ekstasi, prema ogromnoj rasprostranjenosti, statistički gledano, nije toliko opasna droga, te se drži da je »laka« droga. Jordan navodi da je u odnosu na stotine tisuća mladih, koji vikendom rabe ekstazi u sjevernoj Engleskoj, u posljednje dvije godine bilo samo oko 25 smrtnih slučajeva, što ne bi bio slučaj da su rabili jače stimulante. Uzrok smrti je dehidracija, jer je takav utjecaj ekstazija, koji se dodatno pojačava, ukoliko se rabi u kombinciji sa alkoholom, te organizam ostaje bez vode i kolabira. Stoga je potrebno piti bezalkoholne tekućine ukoliko se rabi xtc, međutim, pojedini vlasnici klubova namjerno onesposobljuju tekuću vodu u toaletima, kako bi ožednjela mladež kupovala skupa pića umjesto da piju vodu iz slavine.
    Međutim, saznalo se i da neki od tih 157 vrsta ekstazija (a nikad se ne može znati koja vrsta se dobije) onemogućuju normalno funkcioniranje hormona koji je zadužen za lučenje znoja i vlage iz organizma. Tako se dešava da dođe do smrti i kod onih koji su pili vodu, jer su popili previše vode koja se nije izlučila, te je autopsijom konstatirano davljenje. Jordan navodi primjer jednog DJ iz njegove okolice koji je uzeo 7 tableta ekstasija, te je popio 10 litara vode kako bi spriječio dehidraciju. Međutim, nije izlučivao vodu, te ga je ta voda udavila. Stoga se onima koji se ne mogu oduprijeti ovom zlu savjetuje da piju bezalkoholna pića, ali samo pod uvjetom da se normalno znoje ili da redovito mokre. Potrebno je naglasiti da, iako ova droga ne spada u teže, može uzrokovati psihoze i neuroze, dok kod djevojaka izaziva ranije periode. Kao i druge droge, ukoliko se ne uspije izbjeći njena zamka, vodi ka kriminalu. Poznat je slučaj iz jednog sela kraj Subotice u kojem je mladi par dočekivao Novu godinu. Rabili su narkotike i alkohol, te su pod tim utjecajem izvršili ubojstvo bake. Ostali su na mjestu zločina dočekati ulazak u novu godinu, zaspavši kraj leša.
 
TEŠKE DROGE: LSD je kao sintetička droga koja je u prvo vrijeme među pojedinim kritičarima civilizacije, figurirala kao idealno rješenje za traženje duhovnosti u svijetu duboko potonulom u materiju, a tek su se kasnije pokazale i njegove štetne strane. LSD izaziva »tripove«, u kojima su čula znatno pobuđena, pa pojedinci mogu iskusiti zvuke kao slike ili druge čulne halucinacije. No, iskustva su jako nepredvidiva, i ne može se predvidjeti hoće li biti pozitivna ili negativna. Pojedincima se dešavalo da misle da mogu letjeti nakon uzimanja LSD, pa su umirali iskačući sa prozora, ili su se sudarali s tramvajem, misleći da su snažniji od njega, dok su neki umirali u potpunom košmaru, jer su se otvorile njihove najgore noćne more u kojima su ih proganjala čudovišta vlastite podsvijesti. Jordan i njegove kolege su, po njegovim riječima, jednom prilikom imali problema da smire osobu koja je uzela LSD tijekom vožnje autobusom. Osoba je na sred mosta iskočila kroz prozor, bježeći od halucinacije ogromnih zmija koje je umislio da izlaze iz rijeke da ga ubiju, te su ga morali zatvoriti u kovčeg kako bi se osjećao sigurnim. Pod ovim utjecajem pojedinci tvrde da sreću demone što ih dovodi do potpunog užasa. No, druga krajnost LSD-a su prekrasne vizije u kojima pojedinci doživljavaju spiritualne zanose.
    Kokain je droga uz koju se vezuje nasilje, jer pobuđuje aktivnost, daje energiju i pomućuje razum. Nerijetko oni koji uzimaju »koku« izazivaju nerede, te gubeći kontrolu nanose teške ozljede ili smrt prvim predmetom koji im padne ruku, ili siluju djevojke koje se odupiru. Heroin je opasan stoga jer na tržište dolazi u raznim mješavinama, miješa se sa prahom od cigala te ima crvenkasto-smeđu boju, i unosi se inj-ekcijom u organizam. Ukoliko je suviše čist heroin, on ubija, ili ako netko promaši venu i ubrizga u arteriju. Oni koji koriste ovaj depresant imaju razne probleme u životu jer postaju kaotični, neredovito se hrane, dobijaju razne infekcije itd., tako da je zanemarljiv broj onih koji prežive dulje vrijeme na ovoj drogi koja, poput drugih teških droga, uzrokuje vrlo snažnu ovisnost.

POTRAGA ZA RJEŠENJEM: Sir Patrik Jordan skrenuo je pozornost na sebe prije više godina, nakon što je progovorio o pogrešnim pristupima tretiranja ovog društvenog zla. Tim povodom ga je saslušao i premijer Velike Britanije Toni Blair i tadašnji ministar unutarnjih poslova Jack Strow kojima je iznio stav da se kriminalizacijom droga gotovo polovica mladih dovodi na razinu kršitelja zakona, dakle kriminalaca. Po Jordanu, onima koji su probali blagu drogu radi eksperimenta, kao sastavnog dijela odrastanja, i onima koji je upotrebljavaju rijetko, treba prići savjetodavno od strane youthworkera, dok bi onima, kojima uporaba droga počinje stvarati problem, početnom ili ozbiljnom ovisnošću, trebalo da se bave profesionalni drugworkeri. Jordan se ne ustručava iznijeti mane tipičnih školskih tribina na kojima bivši ovisnici isprepadaju mladež svojim užasavajućim iskustvima, čiji efekat traje karatkotrajno. Nažalost, pričanje priče o tome da ne postoji izlaz iz droge, nerijetko izaziva podsmijeh mladih, jer u tinejdžerskom dobu poneki već poznaju nekog tko je probao primjerice travu, a da ju je uspio ostaviti. Stoga bi trebalo pristupiti sa manje zastrašivanja i više taktičnosti, smatra britanski stručnjak, u cilju smanjenja broja onih, koji žele svoje samopouzdanje osnažiti kršenjem normi i kako bi oni što brže napustili svoj izlet u nepoznato. U suprotnom, tabuiziranjem, droge dobijaju mističnu aureolu i privlače mlade.                                   g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika