Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Go­di­šnji sa­bor HKUD »Vla­di­mir Na­zor«

SOMBOR – U Somboru je 4. svibnja u Hrvatskom domu održan Godišnji sabor Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« koji je otpočeo prigodnim kulturno umjetničkim programom u organizaciji Marije Šeremešić. Tajnik društva Zoran Čota je podnio izvješće o radu u protekloj godini osvrnuvši se na drugačije političko ozračje u kojemu odnedavno živi hrvatska zajednica i koje joj pruža veće mogućnosti u ostvarivanju svojih manjinskih prava, te istaknuo kako unatoč tome, postoje pojedini negativni primjeri, poput činjenice da im je odbijen zahtjev za registriranjem Statuta Društva i na hrvatskom jeziku. U somborskoj općini od 97.263 stanovnika Hrvati čine 8,106 ili 7,1 posto. Na temelju toga odlučeno je da će se od Skupštine općine Sombor tražiti da se, kao i u subotičkoj općini, u službenu uporabu uvede i hrvatski jezik. Društvo je u protekloj godini organiziralo sve planom predviđene manifestacije i poslije 8 godina pauze ponovno gostovalo na hrvatskom primorju. Pročitani su i izvještaji o radu svih odjela, te radu Upravnog i Izvršnog odbora Društva čiji je rad ocijenjen kao zadovoljavajući.
    Predsjednik HKUD »Vladimir Nazor« Šima Raič istaknuo je kako je Hrvatski dom nužno obnoviti, te rekao kako će se i dalje uspostavljati i održavati što bolja suradnja s društvima u Vojvodini i Hrvatskoj.
Godišnjem Saboru su ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu prisustvovali veleposlanik Davor Božinović, treći tajnik Stipan Medo i savjetnica za medije Ivana Sutlić Perić, ispred Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici konzulica dr. Jasmina Kovačević, zatim ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća predsjednik mr. Josip Ivanović, potpredsjednik Stipan Šimunov, predsjednik Izvršnog odbora Lazo Vojnić Hajduk, član IO HNV-a Dujo Runje i tajnik HNV-a Ladislav Suknović. Već po tradiciji, na temelju dugogodišnje suradnje, Saboru su prisustvovali i predstavnici nekoliko hrvatskih institucija i organizacija iz Vojvodine.
    Veleposlanik Davor Božinović je u pozdravnom govoru ukazao kako je »Hrvatsko nacionalno vijeće izraz demokratske volje hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori, te kako kulturno-umjetnička društva neposredno žive sadržaje ostvarenih prava, odnosno predstavljaju svjedočanstva uloženog truda«. On je još dodao kako je »hrvatska zajednica na ovim prostorima relativno dobro organizirana ali nedovoljno integrirana«.
    Generalna konzulica dr. Jasmina Kovačević je obećala potporu Društvu od strane Generalnog konzulata u Subotici, dok je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović naglasio kako će se Vijeće zalagati i za interese Hrvata u somborskoj općini. Na Saboru je iznijet i podatak kako je od Radio Sombora zatražena mogućnost organiziranja i emitiranja jednosatne emisije na hrvatskom jeziku na toj radio postaji (jednom tjedno) te da konačni dogovor o tom pitanju još nije postignut.
   Javnim glasovanjem su na ovogodišnjem Saboru HKUD »Vladimir Nazor« zamijenjena tri člana Upravnog odbora.
D.D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika