Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ispánovics odlazi iz zdravstvenih razloga

Kao što je prije desetak dana najavljeno iz njegovog kabineta, predsjednik Skupštine općine István Ispánovics podnio je neopozivu ostavku. U izjavi stoji da gradonačelnik ostavku podnosi jer nije u mogućnosti obavljati svoju funkciju. Na redovitom susretu sa novinarima Ispánovics je rekao kako ne želi govoriti o razlozima ostavke, ali je spomenuo zdravstvene razloge. Međutim, Ispánovics će nastaviti obavljati svoje obveze u radu komisija za izradu Ustava Srbije i Osnovnog zakona Vojvodine. Prema koalicijskom sporazumu, mjesto predsjednika SO pripada Savezu vojvođanskih Mađara, a prema statutu će mandat Ispánovicsa biti okončan na narednoj sjednici Skupštine općine.
DOPRINOS: »Nadam se da smo za ovo kratko vrijeme od oko dvije godine koliko sam predsjednik SO uspjeli izgraditi institucije koje će trajno osigurati javnost u radu. Donijete su odgovarajuće odluke, ali nije moja krivica što nisu zaživjele, nadam se da će se to uskoro desiti«, rekao je Ispánovics i dodao kako smatra da ima zasluga u donošenju odluka koje su definirale trošenje proračunskih sredstava putem natječaja, te u donošenju odluka koje osiguravaju javnost u radu općinskih investicija i transparentnost trošenja tih sredstava. Tijekom njegova mandata postavljeni su temelji za niz novih institucija poput ombudsmana, gradskog menadžera, gradskog arhitekte, kao i Savjeta za međunacionalne odnose. István Ispánovics je više puta podržao aktivnosti »Otpora« u pogledu civilne kontrole vlasti.
KRITIKA: Povodom ostavke gradonačelnika, oglasio se Gradski odbor Lige Socijaldemokrata Vojvodine priopćenjem u kojem se navodi kako »uz dužno poštovanje prema njegovoj ličnosti, i uz najiskrenije želje za njegovo ozdravljenje moraju na žalost konstatirati da je posao koji je on obavljao ipak zahtijevao agilnijeg čovjeka, koji bi razvoju grada posvetio više pažnje. Nadamo se da će kandidat za predsjednika Skupštine općine, kojeg Savez vojvođanskih Mađara delegira po koalicijskom sporazumu »DOS za Suboticu«, biti adekvatan«, kaže se u priopćenju koje je prenijela Radio Subotica. Demokratska stranka smatra da je izostao razvoj grada, te su podsjetili na konfrontacije, poput pitanja Ispánovicseva stana.
RAZLOZI: U Savezu vojvođanskih Mađara su za više nego izglednog kandidata (SVM ima 32 od ukupno 61 odbornika) izabrali dosadašnjeg predsjednika Izvršnog odbora Gézu Kucseru, dok će novi predsjednik IO biti Árpád Papp.
    Iako postoje spekulacije o sukobu unutar SVM koji je doveo do ove situacije, o čemu svedoči i izjava predsjednika stranke Józsefa Kasze iz veljače po kojoj je upravo Ispánovics doveo do konflikta sa drugim koalicijskim partnerima i blokade parlamenta, zbog Protokola o suradnji općina sjeverne Bačka i Banata – te navode nitko nije potvrdio. U priopćenju SVM-a je Ispánovicsu izražena zahvalnost za dosadašnje aktivnosti, te da se od njega očekuje i dalji angažman.
    U izjavi za Betu, Kasza je prije tjedan dana rekao da se zdravstveno stanje gradonačelnika u posljednje vrijeme odista veoma pogoršalo, što stranka mora uvažiti.
    Potpredsjednik SO Subotica Bela Tonković kaže da mu je žao što Ispánovics smatra da ne može dovoljno djelotvorno obavljati svoju dužnost, te mu je zahvalio na korektnoj i djelotvornoj suradnji.
TKO TREĆI: Unatoč promijenjenim ovlastima koje se odnose na ovu funkciju, one će se primjenjivati tek nakon novih izbora. Nakon izbora 2000. godine, na ovu dužnost je prvo izabran József Kasza, koji je kasnije otišao na dužnost potpredsjednika Vlade Republike Srbije. Na funkciji ga je naslijedio Ispánovics, tako da će naredni gradonačelnik biti treći u posljednjih dvije i pol godine. SVM drži funkciju predsjednika općine Subotice već petnaestak godina, a József Kasza je bio predsjednik skupštine općine u pet mandata, što je jedinstven slučaj u istočnoj Europi.
    Nedugo nakon stupanja na dužnost, Ispánovics je bio je žestoko kritiziran od strane Mirka Bajića zbog načina na koji je došao do mogućnosti korištenja općinskog stana. Kritike je nedavno izrazio i predsjednik »Nyilt ajtó« Lajos Szabó na nedavnom susretu nevladinih udruga, jer je gradonačelnik tijekom svog mandata propustio dva puta održati Otvorenu sjednicu skupštine općine, kojoj mogu prisustvovati građani i diskutirati po svim točkama dnevnog reda.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika