Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pritisci u Srijemu i jugozapadnoj Bačkoj

1.) Lučić, Milan, Položaj i prava manjina u Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za    informacije, Novi Sad 1993., str. 68.

(Sadrži popularno i kratko pisan pregled povijesti Vojvodine, zatim analizu pravnog okvira, prikaz statističkih podataka, te obima ostvarivanja manj-inskih prava, rađen, čini se, da bi se afirmirala tadašnja manjinska politika, što znači da je uveliko »opterećena« uljepšavanjem stvarnosti. Knjiga je bogato ilustrirna fotografijima i zemljovidima. O hrvatskoj manjina se piše šturo: navodi se tek kao statistička činjenica, ali se ne problematizira, to jest prešućuje se činjenica što tada nisu ostvarivali manjinska prava. Ista je brošura imala i svoje izdanje i na engleskom jeziku: Lučić, Milan, The Status and Rights of Minorities in Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za informacije, Novi Sad 1995., str. 70.)

2.) Suzbijanje rasne diskriminacije i verske netrpeljivosti u SR Jugoslaviji, u: Jugoslovenski pregled 3/1994., Beograd 1994.

(Riječ je o istoimenom izvješću, koji je Vlada SR Jugoslavije kolovoza 1995. dostavila Komitetu Ujedinjenih naroda za eliminiranje rasne diskriminacije. U izvješću se pristrasno i tendenciozno govori i o protjerivanju Hrvata u Vojvodini, to jest Srijemu (str. 43-44), pri čemu se sami Hrvati doslovce okrivljuju za takvu sudbinu, koristeći insinuaciju da se veliki broj hrvatskih mladića prijavio u hrvatsku vojsku te da su za istu Hrvati u Srijemu prikupljali i novčanu pomoć.)

3.) Lutovac, Zoran, Manjine, KEBS i jugoslovenska kriza, Institut društvenih nauka i Institut za međunarodnu politiku i privredu, Beograd 1995., str. 216.
(Teme su ove pravno-politološke studije: razvoj manjinskih standarda KEBS-a, zatim odnos SFRJ i SRJ spram toga, te manjinska problematika u Jugoslaviji u kontekstu krize i pristup KEBS-a. U dijelu koji govori o položaju manjina u SRJ, osim analize pravnog okvira, te statističkog pregleda nacionalne strukture stanovništva, donosi i kratku natuknicu o političkom organiziranju vojvođanskih Hrvata kao i o uspjesima koje je Demokratski savez Hrvata u Voj-vodini postizao na izborima (str. 130-131).

4.) Visković, Ivo, Narodi koji su postali manjine – unutrašnji i međunarodni aspekti novog položaja Muslimana i Hrvata u SR Jugoslaviji, u zborniku: Položaj manjina u Saveznoj Republici Jugoslaviji, SANU, Beograd 1996., str. 339-348.

(U radnji se prvi puta u SRJ ozbiljnije raspravlja o pravnom statusu i položaju tzv. novih manjina, a među njima eksplicite i Hrvata, te se ukazuje i na značaj nastojanja glede njihova pravična rješenja.)

5.) Pod lupom – ljudska prava 1991-95., Fond za humanitarno pravo, Beograd 1997., str. 306.

(U knjizi su objedinjeno objavljena 22 izvješća ove ugledne nevladine organizacije o teškim povredama ljudskih prava u vrijeme oružanih sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Dva izvješća govore o kršenju ljudskih prava Hrvata u Srijemu i jugozapadnoj Bačkoj: »Hrtkovci – pritisak na Hrvate u Srbiji« (veljača, 1993.) (str. 5-11), te »Razmena stanovništva – vojvođanski Hrvati za Srbe iz Hrvatske« (prosinac, 1993.) (str. 69-93). Ova izvješća, koja su od vremena završetka bila dostupna u javnosti, smatraju se za prva nevladina relevantna koja dokumentirano govore o protjerivanju Hrvata iz Vojvodine.)

6.) Izveštaj o ljudskim pravima u Srbiji za 1997. godinu, Helsinški odbor za ljudska prava, Beograd 1998., str. 148.

(Sumarno izvješće o stanju ljudskih prava u Srbiji za 1997. godinu nevladine organizacije koja je, čini se, najviše uradila na planu afirmacije problema prava manjina. Osim ukupnog prikaza (ne) ostvarivanja individualnih ljudskih prava, izvješće sadrži i dio koji se odnosi na sve nacionalne manjine u Srbiji: »Nacionalne manjine« (str. 42-50), u kojem se na nekoliko mjesta korektno govori i o problemu neostvarivanja manjinskih prava Hrvata u Vojvodini. Ujedno, u Dodatku ovoga izvješća objavljen je i Izveštaj o položaju Hrvata (str. 105-123), u kojemu se obuhvatno i pouzdano govori općenito o položaju i problemima Hrvata kao nove manjine nakon raspada SFRJ, ali i o problemu (ne) ostvarivanju prava Hrvata u Vojvodini u 1997. godini.)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika