Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ne­ma za­jed­ništva bez prašta­nja

BLEIBURG – Svečanom svetom misom 16. je svibnja na Bleiburškom polju obilježen ovogodišnji spomendan žrtvama Bleiburga i Križnog puta. Pred oko 9.000 ljudi pridošlih iz svih krajeva Hrvatske, BiH te Austrije i Njemačke, prigodnim govorom na početku se obratio predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. Podsjetio je na tragična zbivanja koja su se dogodila neposredno nakon završetka Drugoga svjetskog rata te na demokratske promjene 1990. godine, koje su omogućile da se o tim zločinima napokon progovori. Šeks je podsjetio da su bleiburške žrtve likvidirane bez postupka, bez presude, bez priziva. »Došao sam na Bleiburško polje kao predsjednik Hrvatskog sabora iskazati duboki pijetet brojnim žrtvama Bleiburga i Križnog puta. One su poruka i trajna opomena, jer narod koji zaboravlja svoju prošlost često ponavlja svoje tragedije«, kazao je Šeks i naglasio kako »ne postoje nikakve okolnosti koje opravdavaju zločin i nema načina da se prikrije istina«.
    Misu je predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović, koji je u propovijedi naglasio kako uz žrtve Bleiburga i Križnog puta ne treba zaboraviti i žrtve drugih naroda, Srba, Židova i muslimana i poručio kako »nema zajedništva bez praštanja«. Prije početka svete mise, nazočnima se obratio i Velimir Jukić, predsjedatelj Doma naroda BiH, Josip Jurčević u ime počasnog bleiburškog voda, a Idriz efendija Bešić, glavni imam iz Gunje, održao je molitveni nagovor.
    Nakon mise delegacije Sabora, Ureda predsjednika Republike i Vlade položile su vijence i zapalile svijeće kraj bleiburškog spomenika. Hrvatsko izaslanstvo i na mariborskom je groblju Dobrava položilo vijenac i zapalilo svijeću kod spomenika i grobnice partizanskih žrtava.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika