Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čisto more i probuđene uspomene

Hrvatska, po mnogim objektivnim pokazateljima, ima najljepšu mediteransku obalu i desetine još ljepših otoka, ali samo jedan je otok Brač. Braccia, kako su je stari Latini i Romani nazivali, služila im je za odmor imperatora koji nisu slučajno odabrali ovaj odvojeni komad kontinenta, a pokorili su u to vrijeme gotovo pola ondašnjeg svijeta, te se ne bi moglo kazati da nisu imali izbora. Birajući najbolje od najboljeg (vrlo tipično za svaku vlast), izabrali su Bol i »Zlatni rat« (pjeskovito-šljunčani sprud koji se proteže usred mora, »naj« hrvatska plaža) i slobodno interpretirajući činjenice, započeli elitni turizam na hrvatskom tlu. Vijekovi su prošli nestajući u prašini prošlosti, imperatori su mahom zaboravljeni, ali Brač i njegov biser Bol su ostali da goste moderne turističke osvajače…
    Danas, desetak godina i nešto više od događaja koji su Jadran i njegove otoke »svjetlosnim godinama« odvojili od prosječnog vojvođanskog ljubitelja mora, »nove okolnosti« u promjenama koje su neumitno s budućnošću došle, donose nam otvaranje posve drugačijih perspektiva. Ljetovati u Hrvatskoj više nije nikakva »nemoguća misija«, niti su turističke vize bauk, a što je svakom turističkom namjerniku najvažnije, ni cijene (ukoliko se usporede s crnogorskim) nisu astronomske, kako ih je dugo pratila opće prihvaćena negativna fama. Jedno je sigurno, za vaš mukom stečeni dinar, ljetujući na hrvatskom primorju dobit ćete čisto more, kvalitetan smještaj i ponudu, ali i besplatni emotivni naboj probuđenih uspomena ne tako davne prošlosti. A sezona ljetnih godišnjih odmora samo što nije započela.

NEDIRNUTA PRIRODA: Uzmimo, hipotetički, da vas je ovaj uvodni intro zagolicao da možda porazmislite o ljetovanju na Braču. Stoga evo nekoliko elementarnih natuknica koje će vam podrobnije opisati aktualnu sliku koju pruža »Otok imperatora«.
    Korak prvi: Morate doputovati do Splita (autom, autobusom, ali vam je zbog gužvi na cestama najjednostavnije vlakom, uz »stimulativni sezonski popust« radi rasterećenja prometa) i potom se jednim od mnogobrojnih trajekata (prometuju u sezoni gotovo svakoga sata) u lagodnoj vožnji od jednog sata, prebacite s kontinenta na otočko tle. Ukoliko niste unaprijed rezervirali aranžman i željenu destinaciju, već ste se avanturistički zaputili u potragu za »svojim mjestom pod suncem«, bez prethodne obveze, po izlasku s trajekta stigli ste u Supetar (najveći grad, administrativno središte otoka). Ako Svpetrvs (latinski naziv) nije ono što želite, onda dileme nema (mada je nije trebalo ni biti), na obližnjem putokazu pregledno ćete biti informirani kako stići put Bola, koji se uzgred rečeno, nalazi na posve suprotnoj strani ovog velikog – najvećeg (oko 60-tak kilometara cestovnih dužina) hrvatskog otoka. Naime, Krk jeste zvanično najveći otok, ali kako je prespojen mostom, on u biti više nije otok.
    Putujući daljnjih 45 minuta (35 km od silaska s trajekta) po vrlo, za otočke uvjete, pristojnoj cesti, uživat ćete u ljepotama nedirnute prirode penjući se i spuštajući niz obronke Vidove gore (najviše brdo na Braču, 778 m nadmorske visine, serpentine nisu uopće zastrašujuće), stižete konačno u mjesto koje nikada više nećete zaboraviti.
    Korak drugi: Smještaj. Važno upozorenje! Bol je znatno skuplji od mnogih drugih naizgled sličnih morskih destinacija, jer, kako to već same riječi kazuju, one su samo »naizgled slične«, pa bi najbolje bilo unaprijed definirati koliko se novaca želite odreći tj. u kakovom komforu želite plandovati zasluženi odmor. Ukoliko »vrijednosni papiri« nisu problem, onda preporučamo elitna zdanja s više kvalitetnih zvjezdica, »Bretanidu«, »Bonacu« ili »Borak« koji u ponudi imaju tzv. »all inclusive« varijantu (u plaćenoj cijeni su vam svi dodatni sadržaji izvanpansionske ponude), te čuvenu bolsku »staru damu«, zasigurno najpoznatiji hotel »Elaphusa«.
    Svi navedeni objekti nalaze se u neposrednoj blizini morske obale, »Zlatnog rata«, predivne plaže na kojoj se uživa u kristalno čistom moru, i jakom južno-dalmatinskom suncu. Put do plaže, već sam po sebi predstavlja svojevrsan doživljaj vrhunskog morskog ugođaja, obzirom da hodate po mramornom šetalištu koje se prostire u dužini od kilometar i pol ugodne hladovine isprepletenih četinarskih krošnji. Za one koji to ne znaju, brački mramor je jedan od najtraženijih u svijetu (Bijela kuća američkog predsjednika izgrađena je od reprezentativnih primjeraka s ovog otoka), što zahvaljuje svojoj dokazanoj kvaliteti.

SUDAR MORSKIH STRUJA: Korak treći: Morati ćete ga učiniti, ukoliko predviđeni proračun nije dostatan za luksuzniji smještaj koji se nudi u hotelskoj varijanti. A to vam podrazumijeva, stari dobri privatni smještaj, koji se nalazi u luksuznim višekatnicama podignutim uzduž mramornog šetališta. Razina domaće radinosti u Bolu ogleda se u vrhunski opremljenim sobama i apartmanima, koje po ničemu ne zaostaju za onim uglednijim hotelskim. Oprijez prilikom odabira, jer i tu cijene mogu »zapapriti« odmor, ali ukoliko ste vješti u »cjenkanju«, možete i jeftinije proći. Pogotovo ako ste kamper i sve svoje nosite sa sobom.
    Četvrti, i posljednji korak, dolazi na red kada ste se konačno smjestili, po vlastitom afinitetu i mogućnostima, a on ujedno predstavlja osnovu zbog koje ste se zaputili na lijepi naš Jadran. Prepustite se i jednostavno uživajte u ljepoti »Bolskog« bisera koji krasi najljepši urbanizirani otok.
    Dakle, uz ovaj elementarni turističko-informativni pregled, Bol pored mora i smještaja nudi doista vrhunsku lepezu raznovrsnih izvanpansionskih atrakcija materijaliziranih (dakako sve je za novac) u ponudi što krativnijeg i zabavnijeg odmora. Ukoliko ste tip sportaša, koji niti na odmoru ne može bez omiljenog sporta, na primjer tenisa, Bol vam je glavni grad teniskog juga sa svojim fantastičnim tenis-centrom koji se nalazi u neposrednoj blizi Zlatnog rata. Dakako, pored bijelog sporta tu su mogućnosti za gotovo sve sportove s loptom (košarka, odbojka) , ali i izuzetni (vjetar potrebne snage) uvjeti za tzv. vodene sportove, prije svih surf i jedrenje, zbog kojih tisuće fanatika godinama ljetuju upravo na imperatorovoj plaži. Zlatni rat, koji svi poznaju po dojmljivim TV reklamama, koje su se vrtile po prestižnim europskim stanicama, svojevrsni je prirodni fenomen sudaranja dviju struja. Naime, na ovom pješčano-šljunčanom sprudu koji dijeli bolsku plažu na dva dijela, svaki od njih ima sasma suprotni doživljaj mora. Dok na jednome dijelu vjetar diže velike valove (surferi žive za njih), samo nekoliko metara na drugom dijelu nema niti jednog jedinog vala, pa tko voli može si izabrati.
    Poslije »napornog« dana provedenog na plaži, ogladnjeli turisti mogu se zadovoljiti u bogatoj gastronomskoj ponudi koja je primjerena za svačiji džep. Bilo da je u pitanju riba iz morskih dubina (plava, bijela ili obične srdele), kontinentalni specijaliteti sa žara (ćevapi, pljeskavice i ostalo dimljeno meso), do raznovrsne talijansko-dalmatinske »kužine« s bogatim izborom tjestenine i jela od raznovrsnog tijesta (spaghetti, pizze, lasagne i sl.).
    Punog srca, duše i želuca, ljetnji odmor na Bolu je najljepši bol na svijetu. Možda je zato i dobio (karikirano) pomalo tužno ime, jer velika većina gostiju napušta ovaj ribarski gradić sa bolom zbog prisilnog rastanka. Ukoliko ne vjerujete, provjerite sami. Ljeto samo što nije počelo…          g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika