Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sport

Tenis
 Man­til­la - no­vi im­pe­ra­tor Ri­ma

Rim. Na posljednjem velikom turniru (masters seria, 2.200.000$) prije drugog ovogodiš-njeg Grand Slam turnira, pariškog Roland Garros-a, viđen je izvrstan tenis na zemlji koji je donio niz izuzetnih, ali i pomalo neočekivanih rezultata u konačnici. Nakon dužeg vremena Felixu (Srećku) Mantilli se »posrećilo« da u kontinuitetu pruži dobre partije (prije nekoliko godina vladao je svjetskom šljakom). U polufinalu je nadvisio Rusa Kafeljnikova 4:6, 7:5, 6:4, dok je u finalu pomeo Švicarca Federera sa 7:5, 6.2, 7:6. Plasman najbolje plasiranog hrvatskog tenisača Ivana Ljubičića u četvrtfinale (poraz od pobjednika Mantille 6:3, 3:6, 4:6) izuzetan je rezultat, i uliva dosta optimizma pred najvažniji ispit u ovom dijelu sezone.

 

Košarka
»Bar­ci« Fi­nal fo­ur

U polufinalnim susretima ovogodišnjeg Final four-a Eurolige, »Benetton« iz Trevisa je porazio momčad »Montepaschi« (Sijena) s minimalnih 65:62, dokazavši da dominacija u ligaškom dijelu nije bila slučajna, dok je u drugom polufinalnom duelu domaćin »Barcelona« nadvisila moskovski »CSKA« sa 76:71, odigravši fenomenalno posljednju četvrtinu (19:11) u kojoj su dostigli vodstvo ruske momčadi. Pored borbe za prestiž-ni trofej, susret je obilježio trenerski sudar dva izuzetna »jugoslovenska« stručnjaka, Pešića na klupi »Barce« i Ivkovića koji je predvodio CSKA, koji su obojica ovjenčani titulama svjetskih prvaka s matičnom državom, današnjom SCG.
    U odlučujućem, finalnom duelu dve doista najbolje europske momčadi u protekloj euro-košarkaškoj sezoni prikazale su izuzetnu predstavu pred 17.000 vatrenih navijača. Domaća »Barca« predvođena fenomenalnim Dejanom Bodirogom na parketu i Svetislavom Pešićem na klupi, uspjela je osvojiti svoju prvu titulu prvaka Europe pobijedivši Benetton s ubjedljivih 76:65. U razigravanju za treće mjesto »Montepaschi« je za pola koša (79:78) bio bolji od CSKA.

 

Hokej na ledu
Ka­na­da pr­vak svi­je­ta

Helsinki. Hokejaši Kanade osvojili su 22. titulu najbolje reprezentacije svijeta, pobjedivši Švede sa 3:2 u finalnom susretu najjače hokej divizije. U super neizvjesnom odlučujućem susretu, Kanađani su uspjeli u produžetku »zabiti« zlatni pogodak i vratiti titulu zemlji »javorovog »lista. Treće mjesto su osvojili branitelji naslova Slovaci, koji su bili bolji od susjeda Čeha sa 4:2.
Rezultati četvrtfinala: Kanada – Njemačka 3:2, Slovačka – Švicarska 3:1, Češka – Rusija 3:0, Švedska – Finska 6:5
Polufinale: Kanada – Češka 8:4, Švedska – Slovačka 4:1
Finale: Kanada – Švedska (1:2, 0:0, 1:0) poslije produžetka 3:2

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika