Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Extreme sports

Extreme (ekstrem) u prijevodu znači krajnost, u slobodnijem tumačenju rub (granica) iza koje je nepoznato i koju još nitko nije prešao. A sport je oduvijek predstavljao ništa drugo do rušenje granica, bile one na kopnu, vodi ili zraku.
    Ovi neobični sportovi nastali su pionirskim zalaganjem pojedinaca da vlastite izazove osobnog dokazivanja u posve nekonvencionalnim uvjetima bavljenja tjelesnom aktivnošću pretvore u standardiziran, opće prihvaćen sport. Nažalost, u samim počecima zbog objektivno nesavršene opreme, mnogi od njih su teškim tjelesnim ozljedama, pa čak i glavom u ekstremnoj krajnosti, platili izazove za koje nisu bili potpuno spremni. Jer, u čovjekovoj prirodi je da ide naprijed, osvajajući nepoznate destinacije vlastitog dokazivanja. Ali niti jedan ljudski poduhvat, ma koliko fantastičan bio u krajnosti finalnog dosega, ne bi dobio žig opće priznatosti da ga netko ne »servira« uvijek senzacija gladnoj javnosti.
BUNGEE JUMPING: Od trenutka kada su mediji »osjetili krv« u ludostima pojedinaca, extreme sports su prerasli individulne okvire, razvijajući se strahovitom (medijskom) brzinom svjetlosti. Najbolji ilustrativni primjer su mega popularni i još više gledani filmovi iz serijala o James Bondu, čuvenom tajnom agentu 007, u kojima se on s najobičnijim skijama spušta niz bob stazu (na snimanju te scene je poginuo kaskader), zatim je izveden prvi tzv. base jump – skok s Eiffelovog tornja u Parizu s minijaturnim padobranom, prošle godine je u Maleziji, Kuala Lumpur održano Svjetsko prvenstvo gdje se skakalo s čuvenih Petronas »blizanaca«, najviših svjetskih građevina, a da ne govorimo o čudesnim vratolomijama anonimnih vozača skate bordova koji »glume« Bondove ludorije po snježnim padinama najeminentnijih mondenskih zimovališta.
    A kada je neodoljivi »agent s dozvolom da ubija« skočio s velike brane privezan elastičnom sajlom, rođen je danas iznimno popularni bungee jumping, koji možete upražnjavati, sada već po veoma popularnim cijenama, u svakom malo boljem ljetovalištu.
Industrija: Kada su mediji probili teren, neumitno je na red došla uvijek prisutna industrija, nezasitna »zvijer«, koja je došla po svoj marketinški plijen na novo uspostvaljenom tržištu. Za potrebe boljeg prodavanja novofirmiranih garderobno-tehničkih rekvizita, čak su u američkoj saveznoj državi Rhode Island (nedaleko od New Yorka) uspostavljene tzv. Extreme games, svojevrsne olimpijske igre nekovencionalnih i neobičnih sportova. Samo za informaciju organizirala ih je američka sportska televizija ESPN uz čisti prihod od 15 milijuna »zelenih«. Toliko o amaterizmu, kojim su se dičili rodonačelnici vratolomija za osobno zadovoljstvo. Extreme je postao opće priznati sport (u mnogim svojim sada već posve »normalnim« disciplinama) i nije daleko dan kada će posve normalno ući u olimpijsku obitelj.
    Konačno, natjecanje Iron man (gvozdeni čovjek), započeto daleke 1978. godine, u kojem natjecatelji prvo plivaju 4 km, zatim voze 180 km biciklom, da bi na koncu istrčali klasični maraton od 42 km, doživjelo je olimpijsku promociju na Olimpijadi u Sydneyu 2000. Nakon toga sve ostalo prelazi u čistu povijest, koja se stvara svakodnevno novim ludostima futurističkih moderatora željnih sportskog egzibicionizma. Tako je danas, sve što vam padne na pamet, ma koliko to bilo suludo i nemoguće, uz pomoć napredne tehnike i određenih novčanih sredstava, postaje posve jednostavno izvedivo. Želite li bungee iz balona na biciklu, pa se otkvačite i aterirate padobranom, ili biste se više voljeli spustiti čamcem niz snježnu planinu, možda preferirate skijanje na obroncima ugašenih vulkanskih kratera. Nije problem ukoliko posjedujete samo dvije stvari potrebne za ove ekstremne ludorije. Želju i novac kojim će te isfinancirati cjelokupnu konstrukciju izvođenja zamišljenog poduhvata. Ukoliko ste zaista dobri u nekoj svojoj disciplini, ni novac neće biti problem, jer netko iz industrijske branše će već naći računicu. A mediji će se pobrinuti za sve ostalo…
Extreme u Hrvatskoj: Zemlja koja ima bezbroj atraktivnih visinsko-nizinskih lokacija, na predivnim lokalitetima nedirane prirode u brojnim nacionalnim parkovima, u adekvatno izraženom »sluhu«organizirane turističke ponude, ne treba brinuti za svoju budućnost. Rafting (spuštanje velikim čamcima niz brzake divljih rijeka), Paragliding (letenje zmajem uz odraz sa nekog brda ili manje planine), Free climbing (slobodno penjanje, bez uobičajene opreme, po strmim liticama), explicitni su primjeri konkretne eksploatacije napredne generacije turista koji samo zbog izuzetnih uvjeta za svoje discipline nanovo dolaze u Hrvatsku.
    Najuspješniji pojedinci sa svojim individualnim dostignućima vrijednim pažnje također su zaslužni za promociju zemlje s najljepšom morskom obalom u Europi. Marijan Pedišić, odvjetnik po struci, uspio se kvalificirati za prestižni havajski Iron man na kojem je postigao zapaženo 12. mjesto, Tom Miklaušić, popularno zvani Tom balon osvojio je zavidno 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu pilota balona, Danko Petrin jedan je od rijetkih koji je skakao padobranom s himalajskih vrhova ili što reći o Davorinu Šafariću koji je posve sam učestvovao u natjecanju Dolomiten man (uobičajeno je da se to radi naizmjenično u štafeti) istrčao na 2681 m visoki vrh, potom letio padobranskim krilom, spustio se kanuom na divljoj vodi i, na koncu, vozio bickl na nepristupačnoj brdskoj stazi. Jedini razlog njegove osamljenosti bila je činjenica što nije mogao okupiti ekipu, koja bi se skupa s njim upustila u ovo izuzetno natjecanje.
    Stoga, ukoliko ste dovoljno hrabri, imate želje, ali i nešto viška novca, extreme sports su pravi izbor za vas. Mi, ostali, ćemo i dalje uživati u nogometu, tenisu, košarci…                                                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika