Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Posjet izaslanstva Slovenije

Predsjednik Izvršnog odbora SO Subotica Árpád Papp je u petak, 14. svibnja, u Gradskoj kući primio izaslanstvo Parlamenta Republike Slovenije koja je boravila u Subotici u posjetu slovenskoj dijaspori kao gost Udruge Slovenaca »Triglav«.
    Sastanku je prisustvovao i prvi tajnik ambasade Republike Slovenije u Beogradu Jožef Dajčman kao i predsjednica udruge Slovenaca Ružica Žnidaršič Kovač sa suradnicima. Gosti su se upoznali s aktivnostima i radom slovenske dijaspore u ovoj općini. Izrazili su nadu da će novooformljena udruga značajno pridonijeti približavanju dvije države. Árpád Papp je iznio kako lokalna samouprava Subotice u okvirima svojih mogućnosti pomaže rad ove udruge i kako radi na poboljšavanju uvjeta života svih manjinskih zajednica u ovoj regiji. Isto tako je predsjednik Izvršnog odbora izrazio nadu kako će i ovaj posjet pridonijeti tome da se poveća šanse ulaganja slovenskog gospodarstva u subotičkoj općini.

Dvije sjednice SO

Subotički parlament će sljedećega tjedna zasjedati dva puta, 25. i 28. svibnja. Na drugoj će sjednici gost biti predsjednik republičke skupštine Predrag Marković koji će neposredno prije biti u službenom posjetu mađarskom parlamentu.
Predlaganje kandidata za
zvanja i priznanja SO

Komisija za dodjelu zvanja i priznanja Skupštine općine Subotica objavljuje javni poziv za učešće u predlaganju građana i organizacija na teritoriju naše općine, za dodjelu zvanja Počasni građanin i priznanja Pro urbe. Zvanje Počasni građanin dodjeljuje se za istaknuto i trajno životno djelo u oblasti znanosti, privrede, umjetnosti, obrazovanja i odgoja, kao i za rezultate postignute u javnom životu i razvoju kulturnog stvaralaštva i to fizičkim osobama koje su svojim djelima i pridonijela podizanju ugleda grada u zemlji i inozemstvu. Priznanje Pro urbe dodjeljuje se pravnim i fizičkim osobama, kao i drugim organizacijama i to za istaknute znanstvene, kulturne i umjetničke aktivnosti, tj. za značajnu djelatnost u obrazovanju, komunalnoj, socijalnoj, zdravstvenoj, privrednoj oblasti, kao i onima koji su svojim radom pridonijeli većem stupnju razvoja javnog reda i mira i osobama koje su svojim sportskim i drugim rezultatima pronijele slavu svog grada i općine. Pismene prijedloge s obrazloženjem i drugim prilozima poslati ili predati Skupštini općine Subotica, Trg Slobode 1, s naznakom »Za komisiju za dodjelu zvanja i priznanja«, i to do kraja ovog mjeseca.

Dokumentacija za povraćaj imovine

Zakon o povraćaju imovine će najvjerojatnije stupiti na snagu prije rujna 2004-te godine. Subotičko udruženje obavještava građane Đurđina, čija je imovina oduzeta, a nalazi se u Poljoprivrednom kombinatu »Nova Brazda« u Đurđinu, da prikupe sve potrebne podatke koji sadrže: presudu na osnovu koje je oduzeta imovina, dokaz o identifikaciji parcela, koji se može uzeti u katastru na II katu Stare Gradske Kuće i izvod iz matične knjige potražioca ili nasljednika i pošalju na adresu Agencija za privatizaciju, Beograd, Terazije broj 23. za Andriju Popova, pomoćnika ministra za privatizaciju. Iz udruženja podsjećaju da treba slati samo fotokopije dokumenata, jer se originali ne vraćaju, kao i da se pisma šalju s povratnicom kako bi postojao dokaz o pošiljci. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u subotičkom udruženju na telefon 757-059, od predsjednika udruženja Josipa Sekelja.

Uspješni pronalasci

Elektrotehničar Rudolf Vojnić Tunić je poslije osvojene posebne povelje Ministarstva znanosti Republike Mađarske na izložbi Genius 2004 u Budimpešti, osvojio na beogradskom Sajmu tehnike koji se održao od 10. do 14. svibnja Pupinovu zlatnu medalju i diplomu Mihajla Pupina, a sve za tri pronalaska. Riječ je o tri magnetno slojna proizvoda, odnosno pomagala, koji uspješno rješavaju problem visokog tlaka, potpomažu izumiranje tumoroznog tkiva u jetri, te omogućavaju lakšu oplodnju žena. Neki od pronalazaka su se uspješno dokazali u petomječnoj primjeni u Institutu Srijemska Kamenica, a uspješnost liječenja steriliteta kao svoju potvrdu ima 106 rođenih beba u Srbiji pri čijoj su oplodnji korišteni ti magneti. Njihova cijena je 30 eura a za više informacija zainteresirani se mogu javiti izumitelju Rudolfu Vojnić Tunić čiji su brojevi telefona 562-226 i 063/7765855.
 

Nastavljaju se sanacije kolnika

Na temelju programa Fonda za izgradnju općine Subotica, do sada je urađeno saniranje udarnih rupa na Čantavirskom, Bikovačkom i kružnom putu za Palić. U gradu je popunjeno oko tisuću četvornih metara rupa na cestama i to uglavnom na pravcima gradskog prometa. U planu je da se saniranje kolnika završi do kraja ovog mjeseca, a u lipnju započne značajnije rekonstruiranje pojedinih prometnica ovisnosti od raspoloživih sredstava.

Povećava se premija osiguranja

Općinska Udruga umirovljenika obavještava članove koji su sklopili ugovor o osiguranju za slučaj smrti i trajnog invaliditeta da je od 24. travnja povećana mjesečna premija za osiguranje. Naknada za trajni invaliditet povećana je s 50.000 na 60.000 dinara, tako da je iznos mjesečne premije 70 dinara. Za ovu će sumu, znači, mjesečni mirovinski čekovi biti manji.Općin­ski uslužni cen­tar

U Subotici je 13. svibnja predstavljen Općinski uslužni centar. Kako stoji na web stranici koju priprema i održava lokalna samouprava, Općinski uslužni centar je rezultat napora uloženih od strane lokalne samouprave u cilju poboljšanja odnosa između općine i građana. Uslužni centar je mjesto u zgradi općine gdje građani mogu dobiti sve potrebne informacije koje su iz domena nadležnosti i opisa poslova lokalne vlasti. Centar predstavlja resurs koji pomaže građanima da riješe probleme vezane za usluge lokalne samouprave, podnošenje žalbi i davanje primjedbi i sugestija. Misija uslužnog centra je da građane informira o općini, učini usluge transparentnijim i efikasnijim, i da od građana prikupi informacije kako bi se rad općine poboljšao.
    Cilj projekta je da Općina Subotica iz vlastitih sredstava i uz pomoć partnerskih organizacija Development Alternatives Inc. (DAI) i America’s Development Foundation (ADF) u okviru Programa za reformu lokalne samouprave u Srbiji i Revitalizacija društva putem demokratskog djelovanja koje financira USAID realizira projekt opremanja i otvaranja Općinskog uslužnog centra.
No­vi načel­nik okru­ga

Odlukom Vlade Republike Srbije od 10. svibnja, dužnost načelnika Sjeverno-bačkog okruga službeno je preuzeo pravnik Zoran Prćić. On je na ovoj dužnosti naslijedio dosadašnjeg načelnika Dragana Rokvića.
Sa­jam knji­ga

U ponedjeljak je otvoren 4. Sajam knjiga u Subotici u organizaciji ortačkog društva TELOS. I ove godine Sajam se održava na Trgu Slobode oko Zelene fontane, a predstavit će se 30 najznačajnijih izdavačkih kuća iz zemlje. Knjige će se prodavati s popustima i do 50 posto. Štandovi će do nedjelje, 23. svibnja biti otvoreni od 10 do 20 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika