Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Smijenjen dio čelništva

APATIN – Burna sjednica Skupštine Općine Apatin održana 14. svibnja pod predsjedavanjem Milana Dražića pokazala je svu nemoć zdravog razuma, koji je izgubio bitku (da li i rat?) s međustranačkim razračunavanjima i prepucavanjima. Žalosno je bilo slušati sve izgovoreno za skupštinskom govornicom. Sve ono ružno, što smo vidjeli u TV-prijenosima zasjedanja Skupštine Srbije, reflektiralo se i na međustranačke odnose i ponašanje zastupnika na općinskoj razini.
   Na žalost i sramotu zastupnika najvišeg općinskog tijela ovu sjednicu Skupštine izravno je prenosio Radio Apatin, tako da su građani ove općine bili u prigodi ocijeniti kulturu, staloženost, razložnost i rad u interesu građana. Samo, za sav ovaj, možemo reći, cirkus ne postoji prijelazna ocjena. Bili smo svjedoci povišenih tonova, najblaže rečeno prijetnji, dobacivanja, podsmijeha, pa čak i psovki i pokušaja razračunavanja šakačkim argumentima.
SMJENE BEZ ARGUMENATA: Jedina točka dnevnoga reda – izglasavanje nepovjerenja dopredsjedniku i tajniku SO Apatin, a na inicijativu petnaestorice zastupnika – članova SPS-a, jednog iz SRS-a i jednog iz DSS-a – bila je, vjerojatno, poligon za oprobavanje snaga prije dolazećih lokalnih izbora. Socijalisti su dokazali da su još uvijek nezaobilazan čimbenik u apatinskoj politici. Što su inicirali, to su i uradili. Dopredsjednik SO Rade Medić »skinut« je s točno 22 glasa, koliko je potrebno za kvalificiranu većinu. Tajnik SO Dragan Arsić te predsjednik Izvršnog odbora SO Saša Dobrijević dali su neopozive ostavke na svoje dužnosti. U cijeloj ovoj priči razum je bio u drugom planu, nije se čuo niti jedan valjan argument za i protiv obnašanja dužnosti imenovanih. Pojedini zastupnici koristili su skupštinsku govornicu za pljuvanje po zastupnicima iz »protivničkih« stranaka, palo je puno teških riječi, ali nitko nije iznio baš ni jedan valjan argument za opoziv navedenih dužnosnika, osim onih općih, da su oni članovi »najmanje stranke, a imaju najveću vlast«. Nitko im nije uspio osporiti rezultate troipolgodišnjeg rada, čak nije ni pokušao.
UZ PLJESAK SOCIJALISTA: U ovu atmosferu, na žalost Sonćana, uklopili su se i pojedini zastupnici iz ovog sela. Kako razumjeti zastupnika koji kaže da se ponosi time što je Hrvat, a potom nas obavijesti da je zbog stranačke discipline bio potpisnik inicijative za proglašenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića počasnim građanima Apatina, te da je glasovao protiv uporabe jezika nacionalnih manjina u Općini Apatin, uz opasku – što će nam hrvatski, mi živimo u Srbiji. S govornice je pobrao pljesak socijalista, radikala i pojedinaca iz marginalnih stranaka pitanjem – zbog čega su se Srbi plašili inicijative za proglašenje imenovanih počasnim građanima, ako se nije bojao on, kao Hrvat. Svojedobno je i Mihalj Kertes pobrao poene u stranci izjavom srodne naravi.
    Ovakve pojave su moguće u sustavu glasovanja kojeg omogućava aktualni izborni zakon. Za vrijeme svoje vlasti stranke DOS-a nisu iskoristile mogućnost da bar taj zakon urede po mjeri glasača, a ne stranaka. Ovako se dešava da se na izborima pojavi kandidat s imenom i prezimenom koje je u selu na dosta visokoj cijeni. Žitelji glasuju za njega, nadajući se da će zastupati interese sela. No, ne biva tako. Izabrani zastupnik postaje disciplinirani glasač svoje stranke, čak i po cijenu da glasuje za odluke suprotne interesima sela, koje je glasovalo za njega. Zar ne bi bilo poštenije da glasujemo za stranke, pa da onda same stranke za zastupnike daju svoje najsposobnije kadrove? Tako se nitko ne bi mogao skrivati iza cijenjenog imena i famozne »grupe građana«. Doista bi sve bilo – pošteno.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika