Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Druženje uz bogat program

Zahvaljujući programu »Dukati s ravnice« kojeg je podržala Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba, uspostavljeni su kontakti i suradnja HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora i KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora sa KDU »Veseli Međimurci« iz Čakovca te s poglavarstvom grada Čakovca u Republici Hrvatskoj. Realizacija ove suradnje ostvarena je 7, 8. i 9. svibnja 2004. godine kada je na put krenulo 55 članova ove dvije naše udruge. Tijekom brojnih aktivnosti što su se odvijale u ova tri dana, goste su dočekivali i s njima boravili gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić, Hrvoje Salopek sa suradnicima Marijom Hećimović,  stručnom suradnicom u Odjelu za hrvatske autohtone manjine te Srebrenkom Šeravić  iz Odjela za folklor.
    Smještaj svih sudionika ovog putovanja bio je osiguran kod ljubaznih domaćina ovog lijepog grada.
DVOR ZRINSKIH: Već u prvim popodnevnim satima domaćini su svoje goste poveli u razgledanje Čakovca, tog kulturnog, upravnog i gospodarskog središta Međimurja s nešto više od 16.000 stanovnika. Grad, koji se prvi put spominje još davne 1328. godine, a u čijem su centralnom dijelu grofovi Zrinski i drugi velikaši između XVI. i XVIII. stoljeća podigli veliku tvrđavu opasanu opkopom i zidinama od opeka. Unutar ovih zidina dominiraju Stari i Novi dvor Zrinskih. Uz veliko interesiranje gostiju domaćini su nastojali, da ih što bolje upoznaju s osnovnim znamenitostima grada i njegove okolice te s običajima žitelja Međimurja.
    Drugi dan boravka, s programskog gledišta, bio je udarni. U prijepodnevnim satima aktivnost se odvijala u Katoličkom centru.
O HRVATIMA U BAČKOJ: Osnovno predavanje o »Životu i kulturi Hrvata Bačke« održao je mr. sc. Matija Đanić, profesor. Uz CD projiciranje 40 prigodnih karata, tabela i fotografija, nastojao je upoznati prisutne s prostorom i podjelom Vojvodine na njene tri prirodne cjeline. Posebna je pažnja ukazana na kretanje stanovništva tijekom minulih stoljeća – velikih seoba i kolonizacija. Kako je istaknuo, ovo je područje od davnina, prema nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti svog pučanstva, bilo veoma šaroliko i imalo ono pravo »Bačko obilježje«. Somboru i njegovoj okolici posvećena je posebna pozornost. Fotografijama je dočaran lik grada – njegove najvažnije građevine, njihov stil, namjena i slično. Predstavljen je i izgled obične gradske periferije, te izgled i funkcije salaša. Na kraju date su i karakteristike narodnih nošnji dvije grane hrvatskog naroda – Bunjevaca i Šokaca s njihovim osnovnim odlikama. U sklopu ovog prijepodnevnog programa Anja Ivakić, učenica VIII. razreda osnovne škole iz Bačkog Monoštora, veoma je uspješno održala svoj klavirski koncert što je publika burnim pljeskom nagradila.
LIKOVNA IZLOŽBA: Prostorije ovog Centra poslužile su i za organiziranje izložbe likovnih radova članova HKUD »Vladimir Nazor« pod nazivom »Dukati s ravnice u Čakovcu«. Ukupno je predstavljeno 35 djela naših aktivista Cecilije Miler (akvareli na svili), Martina Šeremešića, kao i radovi drugih članova što se nalaze u fondu Društva, a nastali su u kolonijama »Colorit«. Ovu postavku u prisustvu brojnih posjetitelja i zvaničnika otvorila je autorica izložbe Cecilija Miler. Prijatan ambijent i dobar odabir izložaka pobudio je interes publike, te je odlučeno da postavka ostane otvorena sljedećih deset dana.
CJELOVEČERNJI PROGRAM: Pri kraju ovog prijepodnevnog programa održan je i prigodan domjenak s bačkim specijalitetima. Naše vrijedne domaćice i domaćini pripremili su lijepu ponudu bogatog sadržaja suhomesnatih proizvoda, sireva, raznovrsnih kolača te domaćih napitaka. Sudionici kulturno-umjetničkog programa predstavili su se mještanima na gradskom trgu, kako bi ih i time podsjetili na aktivnosti koje će tijekom večernjih sati moći pratiti. Cjelovečernji koncert održan je u svečanoj dvorani Centra za kulturu, uz prisustvo oko 200 posjetitelja, te čelnike Općine Čakovec, Hrvatske matice iseljenika, mjesne crkve, potpredsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, te predsjednike i predstavnike sva tri društva čiji članovi sudjeluju u ovoj svečanosti.
    Dobro zamišljen, savjesno pripremljen, sadržajno veoma bogat i raznovrsan, program je pobudio veliko interesiranje posjetitelja, koji su sve nastupe nagradili burnim pljeskom. Lijepe, raznolike i interesantne narodne nošnje na svoj su način pobudile znatiželju ovog gledateljstva.
    Zvuci tihe muzike i melodija »Kad ti dođem Sombore…« bio je znak za početak ove svečanosti i koncentraciju gledatelja na sadržaje koji su uslijedili. Članovi muzičke, folklorne i recitatorske sekcije HKUD »Vladimir Nazor« obučeni u bunjevačke, a kasnije i posavske narodne nošnje, dočarali su glazbom i plesom svoj zavičaj. Prigodno odabrani stihovi činili su dobru osnovu nastupajućoj folklornoj točki. Plesna grupa je izvela splet bačkih igara, igre iz Posavine, a, podrazumijeva se, najviše je bilo bunjevačkih igara iz Sombora i njegove okolice. Članice KUDH »Bodrog« veoma su uspješno izvele niz izvornih pjesama svog zavičaja. Domaćini, članovi KDU »Veseli Međimurci«, predstavili su se svojim pjesmama i plesovima. Ova skupina od dvadeset plesača i osam tamburaša dočarala nam je, ovaj, nama prostorno ipak daleki kraj. Dobro uvježbana glazba ove udruge u svakom je slučaju rezultat upornog, sustavnog i savjesnog rada njihovog voditelja Jadranka Milkovića. Uspješnost folklorne grupe »Vladimr Nazor« rezultat je rada umjetničkog voditelja Damira Šeremešića, a izvedene pjesme pjevačke skupine »Bodrog« Katice Pašić, koja se posvetila starinskoj glazbi. I revija – predstavljanje bunjevačkih i šokačkih nošnji s brojnim detaljima bila je dio cjelovečernjeg programa.
    U svečanom ambijentu Centra, vremenski ukomponirano u ukupnu aktivnost, naši predstavnici – predsjednik HKUD-a »Vladimir Nazor« Šima Raič i predsjednik KUDH »Bodrog« i dopredsjednik HNV-a za Podunavlje Stipan Šimunov pozdravili su domaćine, zahvalili im se na gostoprimstvu te im uručili prigodne poklone. S druge strane gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon u ime Gradskog poglavarstva pozdravio je goste, poželio im ugodan boravak i dao prigodne poklone društvima. Predstavnici pak vojvođanskih društava pozvali su domaćine da uzvrate posjet te na taj način bolje upoznaju krajeve u kojima njihovi sunarodnjaci žive. Za uspješno osmišljen cjelovečernji program najveću zaslugu ima prava entuzijastica i izvrsna voditeljica Marija Šeremešić.
    Pjesmom i plesom »Kolo igra, tamburica svira« te završnim riječima – nekom vrstom poruke – »Nek’ se znade da Bunjevac živi« završen je ovaj cjelovečernji program. Ipak, upornim pljeskom gledatelja, ovaj završni čin još je dva puta ponovljen. Uz koktel, što je već prve večeri u Centru priređen za goste iz Vojvodine, poslije cjelovečernjeg koncerta u hotelu je priređena svečana večera, gdje je druženje gostiju i domaćina dugo trajalo.
NA SVETOJ MISI: Članovi KUD-ova prisustvovali su u nedjelju svečanoj sv. misi u župnoj Crkvi sv. Nikole u centru Čakovca građenoj između 1707. i 1728. godine. Njihov dostojanstven ulazak u prepunu crkvu, obučenih u svoje narodne nošnje, privukao je posebnu pozornost prisutnih vjernika. Svetu misu su služili svećenik i franjevac, gvardijan mjesnog samostana pater Dragec Bedeničić i župnik i dekan somborski vlč. Josip Pekanović. Pjevačka skupina KUDH »Bodrog« tijekom mise otpjevala je nekoliko pjesama, dok su članice HKUD »Vladimir Nazor« nakon mise recitirale prigodne stihove. Uz riječi zahvalnosti za srdačan prijem, župnik i potpredsjednik HNV-a vlč. Josip Pekanović upoznao je vjernike ovoga mjesta s dolaskom Hrvata – Bunjevaca i Šokaca u podunavski prostor prije više od tri stotine godina. Riječi dobrodošlice uputio je i pater Ilija Mijatović, župnik ove župe. To su bile veoma tople riječi ljudskosti i kršćanske poruke. On je istakao kako su vjera, običaji i tradicija vrijednosti koje posebno moramo čuvati, jer se po njima i prepoznajemo. U ime ove Župe svakom KUD-u, kao i somborskom župniku, uručena je po jedna statua sv. Nikole.
    I, na kraju, došlo je i vrijeme rastanka. Ispraćaj je bio iznad svih očekivanja. Tu se još uvijek pjevalo i plesalo, zahvaljivalo, a padale su i suze i poljupci. Jedna cijenjena osoba je kazala autoru ovih redaka: »Ovakve goste, ovakvo druženje i ovakve sadržaje još nikada nismo imali«. Ona naša poznata i nadaleko čuvena pjesma »Hej salaši na sjeveru Bačke« zvučala je kao neki poziv ljubaznim domaćinima da ih uskoro očekujemo u našoj sredini – u prostranoj bačkoj ravnici, gdje su dobronamjerni gosti uvijek dobrodošli i srdačno prihvaćeni.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika