Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Razum i međustranačka prepucavanja

ONTA - U četvrtak, 13. svibnja, održana je sjednica Savjeta MZ Sonta, pod predsjedavanjem Zvonka Tadijana. Jednoglasno je usvojen zapisnik sa prethodne sjednice Savjeta, a potom je Mića Vidaković, tajnik mjesne zajednice, izvijestio nazočne o izvršenim radovima u proteklom razdoblju i napomenuo da je poduzeto sve što je u nadležnosti MZ po pitanju komunalnih djelatnosti.
Jedno od najproblematičnijih pitanja, plac »Jamače«, u samom centru sela, koji se dijelom koristi kao stočna tržnica, a većim dijelom je zarastao u korov, postaje sve veće ruglo. Provjerom u katastarskoj službi općine Apatin, utvrđeno je da je vlasnik »Jamače« PPK »Sonta«, tako da MZ nema nikakve ingerencije nad tom parcelom. Uređena je i okolica groblja, a svim mještanima je dostavljena obavijest komunalne inspekcije općine Apatin o obvezi održavanja i čišćenja javnih površina i kanala za odvod atmosferskih voda. U vezi molbe žitelja Krajiške ulice za izgradnju nogostupa, Odjeljenju za urbanizam, stambeno-komunalne, građevinske i imovinsko-pravne poslove SO Apatin, 22. ožujka je poslat zahtjev za izradu akta o urbanističkim uvjetima, no odgovora još uvijek nema.
    Potpisan je i ugovor za izgradnju vodovodne mreže u naselju »Medan«, prema kojem u financiranju radova sa po 50 posto sudjeluju SO Apatin i Kulturni centar Roma iz Subotice, s tim da su žitelji romskog naselja dužni izvesti radove na iskopu trase, izgraditi svako svoju šahtu i kupiti vodomjer. Izvode se i završni radovi na trafostanici, te VN i NN vodu u Mandinovcima, kao i na izgradnji nogostupa na Apatinskom putu. I jedna vijest koja će obradovati sonćanske umirovljenike, koji su prinuđeni putovati u Apatin radi podizanja mirovina: potpisan je ugovor o izdavanju u zakup poslovnog prostora u prizemlju zgrade MZ, za potrebe Panonske banke. Filijala banke će otpočeti s radom odmah nakon uvođenja centralnog računara. Tako će Sonta ponovo imati »svoju« banku. U nastavku sjednice donijete su još odluke o izgradnji NN mreže i štavljenju nekoliko uličnih svjetiljki na sjevernoj strani groblja, te rješavanju kritičnih točaka javne rasvjete, a sve to uz uvjet da MZ dobije za tu namjenu dodatna sredstva iz općinske proračunske rezerve, zatim o gradnji pomoćnih prostorija uz zgradu mjesnog vodovoda, o produžetku rada poljočuvarske službe, a odobrena su i tražena sredstva KPZH »Šokadija« i OKUD-u »Ivo Lola Ribar«. Kako DVD Sonta nije pod ingerencijom MZ, već Općinskog vatrogasnog saveza, njihov zahtjev je preusmjeren na ovu adresu.
    Po pitanju neizglasavanja službene uporabe jezika nacionalnih manjina na području SO Apatin, Zvonko Tadijan, koji je i član I0 SO Apatin, informirao je članove Savjeta o svim zbivanjima, uz napomenu da uopće nije u pitanju pravna regulativa, već međustranačka prepucavanja, što vjerojatno vodi ponovnoj čvrstoj centralizaciji. Javna rasprava o ovom pitanju trebala bi se inicirati na slijedećoj sjednici SO Apatin. Nadamo se da će prevladati razum i da ćemo početi primjenjivati važeće zakone ove države, a prestati sa međustranačkim razračunavanjima, najčešće na štetu svih nas.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika