Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svečani blagoslov Centra »Sv. Mihael«

ODŽACI – U subotu, 15. svibnja u Odžacima je svečano blagoslovljen centar »Sv. Mihael«. Ovaj Centar je zamišljen da bude mjesto susretanja i zbližavanja pripadnika različitih vjera i nacija, što je vrlo značajno za tu i vjerom i nacijama mješovitu sredinu. Slavlje je započelo sv. misom koju je u župnoj crkvi predvodio subotički biskup mons. Ivan Penzes. S njim su suslavili domaćin župnik-arhiprezbiter Podunavski Jakob Pfeifer, Josef Hofmann, župnik iz Harta (Bavarska), o. Leopold Rochmes, generalni vikar Beogradske nadbiskupije i generalni tajnik BK SCG koji je zastupao beogradskog nadbiskupa i metropolitu mons. Stanislava Hočevara. Suslavilo je još desetak svećenika subotičke biskupije. Na misi su bili i predstavnici drugih kršćanskih Crkava. Episkopa bačkog Irineja zastupao je o. Ostoja, arhijerejski namjesnik iz Bačke Balanke, a bio je nazočan i o. Goran, mjesni paroh SPC; zatim Samuel Vrbobsky biskup evangeličke slovačke Crkve u SCG.
Na misi koja je bila dvojezična (hrvatsko-njemčki) pjevali su crkveni zbor iz Odžaka i zbor iz Pertesteina pod ravnanjem Hansa Laubera. U prigodnoj propovijedi biskup Penzes je čestitao Odžačanima koji su združenim snagama pripadnika različitih vjeroispovijesti i pokrajinskih i mjesnih vlasti uz veliku pomoć darovatelji i dobročinitelja iz Njemačke podigli taj Centar koji će doprinositi zbližavanju kako na vjerskoj, tako i na nacionalnoj i ljudskoj osnovi.
    Drugi dio slavlja bio je u samom centru »Sv. Mihael«. Centar je blagoslovio biskup Penzes, nakon čega je župnik Jakob Pfeifer zahvalio svima koji su na bilo koji dali svoj doprinos da taj Centar može biti otvoren, osobito darovateljima iz Njemačke. Slijedili su pozdravni govori u kojima su se nazočnima obratili o. Leopold u ime beogradskog nadbiskupa, o. Ostoja u ime episkopa Irineja, zatim biskup Samuel u ime Evangeličke slovačke crkve. Nakon njih govorili su predstavnici pokrajinskih i mjesnih vlasti Duško Radosavljević, potpresjednik vojvođanske pokrajinske vlade i Marija Šargač, predsjednica SO Odžaci. Na kraju ovog drugog dijela govorili su darovatelji i dobročinitelji iz Njemačke Hans Donhauser iz Bavarske, Franz Wesinger, predstavnik udruženja sv. Gerharda te Hans Lauber, inicijator cijelog projekta i njegov sin Jakob. Obojica su rođeni u Odžacima odakle su se iselili za vrijeme Drugog svjetskog rata.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika