Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Život iza objektiva

Glavni kamerman hrvatske televizije, Marijan Makar uspješno stoji iza kamere već gotovo trideset godina, bilježeći objektivom stvarnost i fikciju. Nažalost, ovo prelijepo zanimanje u nas baš nije cijenjeno, te se o glavnim »sporednim« junacima vrhunskih produkcija, čiji umjetnički rad »konac dijelo krasi«, u javnosti zna vrlo malo. Ovo je prilika da se svi upoznamo sa čovjekom kroz čiji smo objektiv gledali mnoge značajne događaje…
4Legendarna serija hrvatske televizije »Velo misto« bila je iznimno popularna i u našim krajevima, ali vjerojatno minimalni broj gledatelja zna da ste baš Vi potpisali kameru.
    »Velo Misto« je moj najveći dosadašnji rad na jednom dramskom projektu, ali pored te čuvjene serije, snimio sam još i 28 televizijskih drama.
4Snimali ste i igrane filmove, bili nagrađivani za stvaralački doprinos filmskoj umjetnosti.
    Za igrani film »U logoru«, rađen prema čuvjenom djelu Miroslava Krleže, a u režiji Branka Ivande, dobio sam na festivalu u Portorožu nagradu za nakreativniju kameru.
4Uz »fikciju«, posredstvom vaše kamere gledali smo gotovo sve važnije sportske događaje na tlu Hrvatske?
    U bivšoj državi bio sam angažiran na svim značajnijim natjecanjima, snimao sam Olimpijadu u Sarajevu, sve tenis turnire u Bolu i Umagu, kao i mnoge druge vrhunske manifestacije.
4Pojasnite našim čitateljima, koji su ujedno i gledatelji, kako je raditi sportske događaje?
    Vidite, mi kada radimo sportski prijenos, radimo sve. Za razliku od mojih kolega vani, koji u prijenosu radi samo određeni detalj. Primjera radi moj kolega Collins, koji radi prijenose čuvjene NBA, cijeli život je proveo s kamerom pod košem. I ništa drugo. On se »šokirao« kada sam rekao da pored cjelokupnog sportskog prijenosa, radim također igranu dramsku produkciju, glazbene prijenose ili već što radni zadatak zahtijeva.
4Radili ste prijenose mnogih sportova. Koji bi ste izdvojili kao najveće radno zadovoljstvo?
    Najviše volim raditi tenis zbog njegove atraktivnosti, uz mnoštvo događaja koji ga uvijek prate. Bijeli sport je prepun dinamičnih trenutaka koje golim okom rijetko registrirate, a kamera ih može zabilježiti, pa ih u slow motionu (usporena snimka) približi gledateljstvu.
4No, vratimo se, na tren, malo u prošlost. Kako je uopće započelo vaše druženje s kamerom?
    Od malena sam volio fotografiju, osjećajući sliku kao dio mene. Ljubav prema fotografiji ostala je do današnjih dana, jer uz kameru, još uvijek se družim s vrhunskim fotografskim uradcima, slikajući najviše modnu fotografiju. Nakon foto aparata, gdje sam profesionalno »usvojio« objektiv, kamera je došla kao posve logičan slijed.
4Što ste prvo snimili?
    Debitirao sam kod pokojnog Žaka (Joakima) Marušića u TVdrami »Oko« koju je on režirao. Moram priznati kako nisam noćima spavao, nastojeći biti što bolji u svom debiju, jer Žak je tražio sve najbolje od svojih asistenata. Potvrda da ga nisam razočarao uslijedila je nakon obavljena posla, kada me je pohvalio riječima …«Kume, dobro si odradio posao, uzet ću te i za sljedeći. Slučajno ili ne, bio je to grandiozni projekt hrvatske televizije, dramska serija »Velo misto«. Na tako velikom projektu čovjek je u prilici dati sve od sebe…
4Pored »Velog mista«, krunom vaše karijere svakako su pozivi iz Pariza…
    Svakako, učestvovao sam u snimanju nekoliko filmova u Francuskoj, na što sam osobno vrlo ponosan, jer poznato je koliko moraš profesionalno vrijedeti da bi ti stranci odlučili ponuditi angažman.
4Nedavno ste se vratili s filmskog festivala u Cannesu.
    Uz normalne radne obveze snimanja prigodnih materijala za potrebe hrvatske televizije, bio sam nazočan na gala partiju Elizabeth Taylor, koji je čuvena glumica upriličila u sklopu svoje kampanje u borbi protiv Aidsa.
4Koje ćemo događaje u bliskoj budućnosti vidjeti »okom« vaše kamere?
    Kako sam već prije pojasnio, mi na HRT-u radimo sve ono što je potrebno u realizaciji radnog naloga. Znači gdje god bude trebalo, ali primjera radi, ATP tenis tour Umag, sigurno.                               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika