Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz­ložba hr­vat­ske umjet­ni­ce Ve­sne Ba­la­ba­nić u sklo­pu fe­sti­va­la

Prije svečanog otvaranja XI. međunarodnog festivala kazališta za djecu 16. svibnja otpočeo je prateći program festivala nastupom Puhačkog orkestra iz Subotice i nastupom članica Studija modernog baleta »Larisa« na Trgu slobode, nakon čega je u Galeriji Otvorenog sveučilišta otvorena izložba »Lutka, skica, kostim« Vesne Balabanić iz Zagreba.
    Gošću je u ime grada pozdravila ravnateljica Dječjeg kazališta Subotica Valerija Agoston Pribila, nakon čega se član žirija festivala mr. Miroslav Radonjić osvrnuo na stvaralaštvo Vesne Balabanić, a potom je generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici dr. sc. Jasmina Kovačević Čavlović također pozdravila gošću i sve goste festivala i istakla kako je s osobitim zadovoljstvom prihvatila poziv na ovaj festival. »Kultura nema granica, ona nas spaja, svima je zajednička i bliska, što pokazuje i ovaj festival. Nakon četiri godine kako sam na čelu Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, mogu posvjedočiti o iznimno uspješnoj suradnji na području kulture između Srbije i Crne Gore i Republike Hrvatske«, rekla je dr. sc. Jasmina Kovačević Čavlović.
U SVIJETU MAŠTE: Vesna Balabanić rođena je u Opatiji 1954. godine. Diplomirala je na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 1977., a zaposlena je u Zagrebačkom kazalištu lutaka od 1982. godine. Do danas kreirala je lutke i scenu za dvadeset i četiri predstave u kazalištima lutaka i družinama Zagreba, Rijeke, Splita i Mostara.
»Prvi put sam u Subotici na festivalu. Nakon dvije nagrade za likovne kreacije na ovome festivalu koje sam dobila 2002., i 2003. godine pozvana sam od organizatora da se predstavim izložbom i tako je došlo do mog gostovanja i ovog lijepog događaja. Još sam ‘friška’ što se tiče odnosa s festivalom, jer se ona prava atmosfera još nije osjetila, što će se dogoditi tek onda kada predstave za djecu započnu. Drago mi je što je ova moja izložba dobro posjećena«, kaže Vesna Balabanić u razgovoru za »Hrvatsku riječ«.
    »Moja mama Cvjeta Job bavila se ilustracijom knjiga za djecu. Ona je dugo radila sve te slikovnice, a ja sam već kao mala sjedila uz nju i crtala moje crteže. Sve te slikovnice, koje je mama ilustrirala, izuzetno su me zadovoljavale kao dijete. Puno toga su mi pričale. Smatram kako sam naslijedila od mame taj pristup ilustriranja, posebno segment minijaturičkog pristupa kreiranja bajkovitog svijeta. Djeci se treba dati bajka s najljepšim elementima i pri tome je kolorizam jako bitan. Oduvijek sam voljela živjeti u svijetu mašte u kojem se dobro snalazim, što potvrđuju i moje kreacije, a to su zainteresirani mogli vidjeti i na ovoj izložbi«, kaže Vesna Balabanić.
SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA: Nakon otvaranja izložbe na sceni »Jadran« Narodnog kazališta svečano je otvoren Međunarodni festival. Manifestaciju je otvorila Ljiljana Šop, zamjenik ministra za kulturu i medije u Vladi Republike Srbije, a sudionike i publiku je u ime grada pozdravio gradonačelnik Subotice Géza Kucsera. Teatrolog Jovan Ćirilov, predsjednik Savjeta festivala, na ceremoniji otvaranja dodijelio je dvije nagrade za životno djelo »Mali princ«: prof. Jánosu Mecneru, redatelju iz Mađarske i prof. dr. Radoslavu Laziću, redatelju, estetičaru i dramskom pedagogu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika