Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Bu­nar­man« Bran­ka Ištvančića
u Washingtonu

Dokumentarni film »Bunarman« redatelja Branka Ištvančića, rodom iz Tavankuta, koji živi i radi u Zagrebu, uvršten je u program prestižnog festivala dokumentarnog filma »Silverdocs« u okviru Američkog filmskog instituta, gdje će biti prikazan i natjecati se za nagrade u konkurentnom programu kratkog filma. Od pristiglih tisuću 1100 filmova iz preko pedeset zemalja svijeta programska komisija festivala uvrstila je svega 40 dugometražnih i 30 kratkometražnih filmova u glavni program. Festival će se održati od 15. do 20. lipnja u Washingtonu.

Znan­stve­ni skup
u HKC »Bu­nje­vačko ko­lo«

U organizaciji Hrvatskog akademskog društva Subotica i Teološko-katehetskog instituta subotičke biskupije održat će se u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« 21. svibnja s početkom u 17 i 30 sati znanstveni skup »Vrednote i duševni život čovjeka u suvremenom društvu«. U programu sudjeluju mr. Andrija Kopilović s temom »Kršćanske vrijednosti u poslanicama apostola Pavla«, prof. dr. Nikola Skledar s temom »Vrednote i suvremeni život«, prof. Jasminka Dulić, prof. Dujo Runje i mr. Zlatko Šram s temom »Vrijednosni sustav i struktura ličnosti«, mr. Srećko Mihailović s temom »Mladost – žrtva na oltaru prošlosti«, prof. dr. Mladen Labus s temom »Društvene vrednote i religioznost«, prof. Tomislav Žigmanov s temom »Recepcija krivice i odgovornost u Srbiji«, prof. dr. Dragan Popadić s temom »Korijeni etnocentrizma« i prof. dr. Ivan Koprek s temom »Odgoj i obrazovanje – mjesto posredovanja i prenošenja vrijednosti«.

Iz pa­sto­ral­nog ka­len­da­ra

Pobožnost u čast Marije, Majke Crkve u Aleksandrovu (Subotica) počinje 22. svibnja. Devetnica u čast Marije, Majke Crkve traje do 30. svibnja. Svete mise su svakoga dana s početkom u 17 sati na mađarskom jeziku i s početkom u 18 i 30 sati na hrvatskom jeziku.
Pro­mo­ci­ja Lek­si­ko­na
po­du­nav­skih Hr­va­ta

Subotička promocija prvoga sveska Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca održat će se 25. svibnja u 19 i 30 sati u HKC »Bunjevačko kolo«. Voditelj programa je profesor Tomislav Žigmanov, a govorit će Dujo Runje predsjednik Hrvatskog akademskog društva Subotica, Bela Duranci povjesničar umjetnosti, te dr. sc. Slaven Bačić glavni urednik Leksikona.

Po­ziv ured­ništva Hr­vat­skog
ise­lje­ničkog zbor­ni­ka

Uredništvo Hrvatskog iseljeničkog zbornika pozvalo je čitatelje i suradnike iz hrvatskoga izvandomovinstva i autore iz Hrvatske da se jave sugestijama i suradničkim prilozima, u okviru uređivačke koncepcije te Matičine serijske publikacije, zaključno s 15. rujna na adresu: Hrvatska matica iseljenika (Vesna Kukavica), Trg Stjepana Radića 3. Zagreb, Hrvatska. Teme su društveni i kulturni život hrvatskoga izvandomovinstva u prošlosti i sadašnjosti (ličnosti, događaji, obljetnice) i literarni prilozi, a izbor radova za tematske jedinice Hrvatskog iseljeničkog zbornika izvršit će uredništvo.

Fe­sti­val dječjeg fol­klo­ra u Ta­van­ku­tu

U organizaciji Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva »Matija Gubec« 23. svibnja u Tavankutu održat će se XI. festival dječjeg folklora »Djeca su ukras svijeta«. Manifestacija će okupiti desetak folklornih skupina iz Vojvodine, koje će se predstaviti plesom i glazbom. Program započinje u 17 sati svečanim mimohodom sudionika festivala ulicama Tavankuta, a nastavlja se glazbeno-plesnim programom koji počinje u 18 sati u Domu kulture.

Do­dje­la na­gra­da na Skupšti­ni DKV

U svečanom dijelu redovite godišnje Skupštine Društva književnika Vojvodine koja je zakazana za subotu 22. svibnja u svečanoj dvorani Matice srpske u Novom Sadu, bit će dodijeljena sljedeća priznanja: nagradu za 2003. godinu za životno djelo i književni opus dobit će dr. Draško Ređep, a istu nagradu za 2002. godinu dobit će akademik Svetozar Koljević. Među ostalim priznanjima nagradu za najbolju knjigu u 2003. godinu dobit će Radivoj Šajtinac, za knjigu poezije »Led i mleko«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika