Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očit napredak u odnosima SCG i Hrvatske

U Novom listu od utorka, 10. lipnja objavljen je kraći intervju s veleposlanikom SCG u Hrvatskoj Milanom Simurdićem o ukidanju (i suspendiranju) viznog režima za ulazak u Srbiju i Crnu Goru (odnosno Hrvatsku).
    »Poznata je odluka hrvatske Vlade da suspendira vizni režim sa Srbijom i Crnom Gorom. Teško mi je ocijeniti radi li se o reakciji na odluku Savjeta ministara Srbije i Crne Gore. Ali da se radi o pozitivnoj odluci, što je kod nas pozdravljena i primljena s odobravanjem, u to nema sumnje. Koliko dopire do nas, odluku pozdravljaju i članice EU, ali i još neki ključni međunarodni faktori. Ohrabreni smo i reakcijama glavnih aktera političkog života u Hrvatskoj, a pomno smo zabilježili pozitivne reakcije i podršku hrvatske zajednice kod nas, odnosno srpske i crnogorske zajednice u Hrvatskoj. Nisu nam promakli ohrabrujući komentari izbjegličkih udruženja.
    Ako stoji ocjena da je postojanje viznog režima paradigma stanja u odnosima dviju država, onda njegovim ukidanjem ili u slučaju Hrvatske suspenzijom – za koju vjerujem da će preći u trajno stanje – dolazimo do zaključka da smo ostvarili značajan, ne samo politički, uspjeh u našim odnosima. Stabilnost u odnosima ne dolazi samo iz dogovora političkih elita, već i iz širokog spektra kontakta ljudi spremnih i voljnih da surađuju, da se uvažavaju i poštuju, da koriste brojne mogućnosti i izazove u svim oblastima života i odnosa dviju država«.
    Na pitanje postoje li određene »kočnice« da odnosi između SCG i Hrvatske budu još bolji, Simurdić je ogovorio:
    »Vjerujem da će izuzetni, konstruktivno intonirani napori koji naše Vlade i diplomacije ulažu u rješavanje otvorenih pitanja u dogledno vrijeme donijeti nove rezultate. Ipak, moram konstatirati da je napredak u našim odnosima očit. Primjećuju ga i drugi. Praktično više nema ništa ‘ispod tepiha’. Za rješavanje nekih tema trebat će vremena, ali mislim da ne stoji, što ponekad čujem, da ‘još nije vrijeme’. Odnos prošlosti i budućnosti, ne samo u diplomatskim kancelarijama u Beogradu i Zagrebu, nepovratno se okrenuo prema budućnosti« – zaključuje Simurdić.
DD

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika