Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zrakoplovi Zagreb-Beograd do kraja godine

Na prvom bilateralnom sastanku ministri prometa i veza Hrvatske i Srbije Ronald Žuvanić i Marija Rašeta– Vukosavljević razmotrili su sva važna pitanja vezana uz promet o kojima se dvije zemlje trebaju složiti, ponajprije pitanje prometa na granicama, plovidbe Dunavom te pitanje koridora 10.
    Važne teme prvog razgovora bile su i dug srpske željeznice hrvatskoj željeznici, a Marija Rašeta-Vukosavljević je rješenje tog pitanja najavila već za nekoliko dana.
    »Pitanje duga će se riješiti u okviru cijelog aranžmana s međunarodnom zajednicom, gdje imaju prijedlog o otpisivanju svih kamata za dugove napravljene u razdoblju od 1992. do 1995. godine, kao i 50 posto glavnice«, kazala je Rašeta-Vukosavljević. Ona je potvrdila da će u naredne četiri godine biti otplaćena sva dugovanja, »koja iznose oko četiri milijuna eura« i naglasila da postoje garancije za njihovu redovitu isplatu.
    Hrvatski ministar prometa Ronald Žuvanić istaknuo je da su za ostvarivanje hrvatskog programa obnove i rekonstrukcije infrastrukture koja je u tijeku vrlo bitni koridori i dobri odnosi sa susjedima, a jedna od najvažnijih europskih prometnica koridor 10, važan je za povezivanje Hrvatske i Srbije. Najavljeni bilateralni sporazumi u prometu, čije se potpisivanje očekuje u listopadu, važni su i za zračni promet, tako da bi se i prvi zrakoplovi mogli očekivati potkraj godine.
    Vukosavljević je rekla da će most na graničnom prijelazu Erdut-Bogojevo, koji je jedna od prepreka na Koridoru 10 kada je u pitanju željeznički promet, biti popravljen u 2004. godini. Tijekom razgovora raspravljalo se i o usklađivanju međusobnih telekomunikacijskih sustava i mogućnosti razmjene iskustva kada je riječ o zakonu o telekomunikacijama, kazala je Vukosavljević.                                      g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika