Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Me­sić za­tražio po­vlačenje op­tužni­ce pro­tiv Go­to­vi­ne

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je 12. lipnja pismo glavnoj tužiteljici Međunarodnog kaznenog suda za prostor bivše Jugoslavije Carli del Ponte, u kojem je poziva da razmotri mogućnost izmjene odnosno povlačenja optužnice protiv umirovljenog generala Ante Gotovine.
Tekst pisma donosimo u cijelosti:
    »Poštovana gospođo glavne tužiteljice, obraćam Vam se u vezi s predmetom koji je kako osjetljiv, tako i od osobite važnosti za odnose između Republike Hrvatske i Međunarodnog suda. Kao što, vjerojatno, znate, proteklih sam dana poduzeo određene korake usmjerene na to da se okonča situacija u vezi s umirovljenim generalom Antom Gotovinom koji je optuženik Haškog suda i koji je dvije godine u bijegu.
    Polazim pri tome od toga da apsolutno svi pred Međunarodnim sudom moraju biti jednaki, a da je utvrđivanje istine jedina svrha i cilj Tužiteljstva. Činjenica je da umirovljenom generalu Gotovini režim koji je bio na vlasti u Hrvatskoj do godine 2000. nije omogućio davanje iskaza pred istražiteljima Međunarodnog suda. Time su stvorene osnove za situaciju s kojom smo danas suočeni.
    Želim Vas obavijestiti da sam hrvatskoj Vladi stavio na raspolaganje određene dokumente koji mogu biti upotrijebljeni u obrani generala Gotovine i koji, prema mojoj procjeni, bacaju novo svjetlo na činjenično stanje što ga je Tužiteljstvo utvrdilo na osnovi do sada dostupnih dokumenata. Obraćam Vam se s molbom da, u skladu s odredbama Statuta Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, razmotrite mogućnost izmjene, odnosno povlačenja optužnice protiv umirovljenog generala Ante Gotovine.
    Napominjem da je general Gotovina spreman dati iskaz istražiteljima Haškog suda i osobno se staviti na raspolaganje tom Sudu, ukoliko Tužiteljstvo i nakon njegova iskaza bude smatralo da postoje osnove za optužbu protiv njega.
    U želji da osiguram potpunu transparentnost mojih motiva kao i svih poteza koje poduzimam u ovom slučaju, sadržaj ovog pisma učinit ću dostupnim hrvatskoj i međunarodnoj javnosti.
    Izvolite primiti, poštovana gospođo glavna tužiteljice, izraze mojeg osobitog poštovanja!«                                          g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika