Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Pro­mo­ci­ja »Ex Pan­no­nie«

Prije tjedan dana je u izložbenom prostoru subotičkog Gradskog muzeja upriličena promocija časopisa »Ex Pannonia«, (tro)broj 5-6-7, o kojem smo vas podrobno obavijestili u jednom od naših prijačnjih brojeva. Na početku promocije (na slici) je Stevan Mačković, direktor Historijskog arhiva Subotice, napomenuo da se obnavljanjem časopisa sa kulturu, umjetnost, historiografiju i povijest umjetnosti »Ex Pannonia« kani pridružiti nemalom spisku već etabliranih publikacija takve vrsti u Subotici, od »Klasja naših ravni«, preko »Rukoveti« do mađarskog »Uzeneta«. Potom su autori najinteresantnijih članaka u novom broju lista, arhivist Tatjana Segedinčev, Kiss Gusztav iz Gradske biblioteke, te viši kustos Mirko Grlica ukratko nazočnima priopćili bit svojih tekstova o prvoj subotičkoj automobilskoj udrugi, duhovnoj klimi Subotice do 1944., odnosno odnosu Blaška Rajića prema stvaranju prve države Južnih Slavena.

 

Dr. Ta­de­j Voj­no­vi­} o Novom zavjetu

U subotičkom HKC-u »Bunjevačko kolo« u utorak je novosadski franjevac dr. Tadej Vojnović održao prvo od dva predavanja na temu »Nastanak i sadržaj Novog zavjeta«. Drugo će održati narednog petka 27. lipnja na istom mjestu. Ulaz je besplatan, a predavanja počinju u 20 sati.

 

 »Kaj sad? » i »An­ti­go­na u New Yorku« pred Som­bor­ci­ma

Ljubitelji kazališta u Somboru zbilja se ne mogu požaliti na ljetnu ponudu-nakon netom završenog »Kazališnog maratona«, minulog petka se Somborcima predstavilo Beogradsko dramsko pozorište komadom hrvatskog spisatelja Borivoja Radakovića »Kaj sad?«, a posebni interes vlada za gostovanje Zagrepčana, Teatra »Rugantino« i Teatar &TD i izvedbu predstave »Antigona u New Yorku« po tekstu Janusza Glowackog, a u režiji Joška Juvančića s Gordanom Gadžić i Ivicom Vidovićem (na slici) u glavnim ulogama. Gordana Gadžić je naročito mila somborskoj publici, koja je njenu predstavu i rolu u kultnoj predstavi »Ay, Carmela« prije nekih godinu dana ispratila ovacijama. Inače predstava »Antigona u New Yorku« uspješno je pred koji dan predstavljena i kazališnoj publici u Kragujevcu.

 

Dru­gi Me|u­na­rod­ni fe­sti­val knji­ge
u No­vom Sa­du

U Novom Sadu se od 16. do 22. lipnja po drugi put održava Međunarodni festival knjige u organizaciji Poslovne udruge nakladnika i knjižara Vojvodine. Festival je otvoren u ponedjeljak na Trgu slobode u 19 sati, a nakon svečanog otvaranja uslijedio je koncert kvinteta »Sinergia«. Sljedećeg dana na istom mjestu predstavili su se pisci i pjesnici za djecu, u srijedu na Trgu u večernjim satima gost je bio spisatelj prof. dr. Radomir V.Ivanović, a u SNP u kazališnom klubu »Trema« prof. dr. Draško Ređep je ispred renomiranog novosadskog nakladnika IKA«Prometej« predstavio »Antologiju Čiplić«. Jučer je na Trgu slobode priređena Didaktina večer za najmlađe-kazališna predstava »Nije teško biti fin« dječjeg kazališta »Kolibri« iz Bača, a sutra će svoju najsvježiju poetsku knjigu »Kralj ribara & druge pjesme« predstaviti, na istom mjestu, Robert G. Tilly. O knjizi će govoriti urednik »Narodne knjige«, književni kritičar i spisatelj, prof. Vasa Pavković. Manifestacija završava 22. lipnja, u nedjelju, a učesnici festivala su sljedeći nakladnici i knjižarske udruge: Agape (Szeged, Madžarska, Akija M. Princ, Alba Graeca, Alnari, Beoknjiga, Beosoft, Book, Didakta, Dnevnik, Esotheria, Familet, Filip Višnjić, Forum, GM, Gramatik, Kairos, Kreativni centar, Kultura, LIB, Logos Art, MK Panonia, Mono & Manana, Narodna knjiga-Alfa, Novum Publishing Group (Szeged, Madžarska), Pan knjiga, Praktična knjiga, Prometej, Prosveta, Stylos izdavaštvo, Symbol, Udruženje nakladnika i knjižara Madžarske (Budapest), Udruga slovačkih nakladnika i knjižara (Bratislava, Slovačka), VEGA media, Zmaj, te Zograf. I ove godine pokrovitelji Festivala su Izvršni odbor Skupštine Novog Sada, Sekretarijat za kulturu i naobrazbu Novog Sada i Centar za kulturnu animaciju. »Osim Sekretarijata za kulturu grada, odnosno Izvršnog odbora Novog Sada, našu Asocijaciju izdavača, i ovaj Festival, pomaže i Fond za centralno i istočnoeuropske književne projekte (Fund For Central And East European Book Projects) iz Amsterdama, u Nizozemskoj. », kaže Roman Verhovec, direktor Poslovne udruge nakladnika i knjižara Vojvodine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika