Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Ma­mu­ze« ulo­vi­le šam­pi­on­ski pr­sten

Prema mnogim, posve ozbiljnim i studioznim, sportskim anketama košarkaško nadmetanje najboljih američkih (čitaj svjetskih) momčadi u čuvenoj NBA (National basketball asociation) ligi predstavlja najkvalitetnije i najserioznije organizirano klupsko natjecanje na sportskom planetu. Iako nisu (čudom) izmislili ovu fantastičnu igru pod obručima (izmislili su je Kanađani), Amerikanci su je doveli do savršenstva, napravivši usput (posve razumljivo) veliki biznis u kojem se svake natjecateljske sezone okrenu astronomski dolarski iznosi. Jer NBA ne čini samo košarkaška igra, pobjede i porazi njezinih momčadi, nju čine i veliki marketinški sponzori, bezbrojne reklame i, što je također, veoma važno naglasiti, enormne količine raznovrsne »fast food« i ostale hrane. Za prosječnog američkog gledatelja jedna NBA utakmica nije samo uživanje u sportskoj potrebi, već svojevrstan show u kojem se moraju zadovoljiti sve potrebe za užitkom. A košarkaškog užitka je u tekućoj 2002.-03. sezoni bilo napretek…

New Jersey: Momčad iz newyorkškog predgrađa, popularne mrežice (Nets) svima nama je posebno draga, jer je u njoj veoma uspješno igrao najveći europski košarkaški mag, pokojni velikan hrvatske košarke Dražen Petrović. Ovog lipnja se baš navršava desetogodišnjica njegove nesretne pogibije (automobilska nesreća u Njemačkoj), do koje je nosio plavi dres ove uvijek solidne NBA ligaške momčadi. Nakon odličnih igara u natjecateljskom obveznom dijelu sezone Ney Jersey je ušao u play off (doigravanje) sa opravdane pozicije jednog od glavnih favorita za veliko finale. Nametnutu ulogu u potpunosti je opravdao, izgubivši samo dvije utakmice na putu do sraza s pobjednikom »Zapada«. Na svom »Istoku« mrežice su poražene samo u prvom kolu doigravanja protiv Milwaukee Bucksa (4:2), da bi potom naprosto u polufinalu »pregazili« Boston i Detroit u finalu konferencije sa strašnih 4:0. Mladi trener Byron Scott, koji se kao igrač LA Lakersa tri puta kitio šampionskim prstenom (‘85, ‘87, ‘89), sada je čvrsto odlučio da i kao trener nastavi impresivni niz. Ali za velika sportska dostignuća potrebni su i veliki igrači, dok je igrao uz sebe je imao legendarnog »Magic« Johnsona, a danas pod njegovom komandom igra jedan od najboljih igrača današnjice Jason Kidd. U »jednostavnoj« formuli – jedan genijalac plus kvalitetna momčad u njegovoj službi (Mutombo, 4 puta najbolji obrambeni igrač lige, izvrsni Martin i dr.), trener mrežica je nakanio »odrezati ih« u konačnom slavlju pobjednika ovogodišnjeg velikog finala.

San Antonio: »Mamuze« (Spurs) iz San Antonia teksaškog grada, u kojem se igra najbolja košarka u najvećoj američkoj saveznoj državi, probile su se do velikog finala sigurnom i postojanom formom cijele momčadi, koju su očuvali sve do konačnice. Sva tri izlučna ogleda u doigravanja riješili su u svoju korist identičnim rezultatom (4:2), eliminirajući u prvom kolu Phoenix Suns, u polufinalu LA Lakerse (branitelje naslova) i na koncu, drugu teksašku momčad Dallas, potvrdivši izuzetnu dominaciju države na čijoj se zastavi vijori »usamljena zvijezda«. Ova momčad, u kojoj su oduvijek dominirali centri (posve u skladu s Texasom u kojem je sve najveće u Americi), osvajala je već naslov najboljeg (‘99), ni ove natjecateljske sezone nije odstupila od iskušanog dobitničkog recepta. Uz fenomenalnog skakača Tima Duncana tu je i pouzdani veteran »admiral« Robinson, koji su glavni oslonci izuzetnog košarkaškog znalca Gregga Popovicha (što se iz prezimenskog korijena već samo po sebi podrazumijeva). Najbogatija savezna država može oprostiti sve osim neuspjeha svojih ljubimaca, tako da je pred negdašnjim prvacima i momčadi koja je »detronizirala« lanjske prvake, veliki teret ispunjenja želje za osvajanjem laskave titule najbolje košarkaške momčadi na svijetu.
Finale:
San Antonio – Ney Jersey 101-89 (1:0)
San Antonio – Ney Jersey 85 – 87 (1:1)
New Jersey – San Antonio 79 – 83 (1:2)
New Jersey – San Antonio 77:76 (2:2)
New Jersey– San Antonio 83:93 (2:3)
San Antonio-New Jersey 88:77 (4:2)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika