Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zapadni Balkan

»Dobro došle balkanske zemlje, dobro došle u vašu kuću«, izjavio je Romano Prodi, predsjednik Europske komisije, nakon završenog Samita Europske unije koji je proteklog vikenda održan u grčkom gradu Porto Karasu. U 110 paragrafa teksta zaključaka samita termin »zapadni Balkan« spominje se četiri puta, a u mnogim medijima već se piše velikim početnim slovom, kao novouspostavljena zemljopisna kategorija.
    Zapadni Balkan u europskim dokumentima obuhvata bivšu SFRJ izuzev Slovenije, a pojačanu Albanijom, s tim da se ne zna je li Kosovo u ekipi ili van nje. Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Crna Gora, te Albanija su, dakle, društvo koje manje-više u paketu hvata vlak za Europu, s obzirom da su svi ostali već prikačeni na kompoziciju. Brzina kojom će se taj put preći službeno zavisi od svake zemlje u regiji pojedinačno, od njihove spremnosti prihvatiti reforme, pri čemu je puna suradnja s Haaškim sudom jedan od najistaknutijih uvjeta.
Ovo je prvi put da se s ovako važnog i visokog skupa izrazi jasna poruka da će i SCG, kao dio regije, biti primljena u punopravno članstvo EU kad, naravno, ispuni postavljene uvjete i usvoji europske standarde. U ne tako davnoj prošlosti ti su uvjeti ovdje odbacivani s podsmijehom. Danas su verbalno prihvaćeni kao državni cilj i za očekivati je da se ostvaruju. Što brže, to bolje.
    No, ovo načelo brzine nije uvijek dobro. To vidimo ukoliko pogled usmjerimo na ono što nam za to vrijeme rade ovdašnji Hrvati. Mjesecima gotovo ni vijesti o značajnijim aktivnostima hrvatskih kulturnih udruga, a onda odjednom dva događaja ugurana u jedan dan. Dvije manifestacije od značaja za hrvatsku zajednicu, u dva različita mjesta i u samo sat vremena razlike. Festival dječjeg folklora »Djeca su ukras svijeta« u Tavankutu i godišnji susret dječjih crkvenih zborova »Zlatna harfa« u subotičkoj Katedrali sv. Terezije Avilske održani su u nedjelju u 16, odnosno 17 sati, potpuno vremenski neusklađeno i bez uočljivog truda da se zainteresiranima omogući prisustvo i jednoj i drugoj manifestaciji. Tim prije, što su oba događaja odrađena kvalitetno, s probranim sudionicima, s gostima sa strane, a tavankutski čak i s Janjevcima.
    Očito, razgovora i dogovora nedostaje, pa bi valjalo poraditi na tome. Nauštrb monologa i kritizerstva, ako je moguće birati.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika