Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Snažna potpora priključenju Hrvatske EU

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi je 10. srpnja uručio hrvatskom premijeru Ivici Račanu upitnik s 2500 pitanja i time dao dosad najsnažniju potporu što skorijem hrvatskom priključenju Europskoj uniji.
    »Od Hrvatske tražim odgovornost za regiju i njezinu pomoć. Hrvatska će ući u Uniju prije ostalih zemalja iz regije i to je jasno, no tražim od Hrvatske da pomogne regiji kako bi i druge zemlje imale tu priliku jer bez toga proces neće biti završen«, naglasio je Prodi.
    Premijer Račan izjavio je kako je ulazak Hrvatske u Uniju životni interes i strateško opredjeljenje hrvatskih građana i hrvatske Vlade, te da će idućih mjeseci učiniti sve da mišljenje Europske komisije bude pozitivno. Hrvatska ima tri mjeseca za odgovore kako bi Komisija dala pozitivno mišljenje za početak pregovora Hrvatske i EU o članstvu, a Hrvatska sredinom 2004. dobila status kandidata.
Prodi je razgovarao i s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem o političkim problemima koje Hrvatska još treba riješiti kad su u pitanju mediji, povratak izbjeglica, suradnja s Haaškim sudom i pravosuđe, i gospodarstvenim problemima kao što su privatizacija, pravila u trgovini i ekonomskom ponašanju u načelu tržišne utakmice. Obraćajući se zastupnicima Hrvatskog sabora, Prodi je istaknuo: »Vaša je zemlja već pokazala da je spremna donijeti teške odluke u ime europskih ideala, posebno u vezi s Međunarodnim kaznenim sudom gdje se pridružila zajedničkom stajalištu Unije i podržala ispravnost te institucije«.
    Mesić je istaknuo kako je Prodijev dolazak privilegij za Hrvatsku, a da pita-nja, na koja Hrvatska mora odgovoriti, nisu ispit niti matura nego početak suradnje s Unijom.                                                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika