Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stvaranje civilnog društva

U Subotici je prošle subote obilježena desetogodišnjica rada Agencije lokalne demokracije, a svečanom skupu tom prigodom prisustvovali su predstavnici drugih agencija lokalne demokracije iz zemalja bivše Jugoslavije, kao i predstavnici Vijeća Europe i Europske unije.
Subotička Agencija lokalne demokracije koja je osnovana 1993. godine u okviru Otvorenog sveučilišta, predstavljala je prvu NVO te vrste u čitavoj jugoistočnoj Europi. Ideja je bila da se pod okriljem Vijeća Europe pokrene proces intenzivnije zaštite ljudskih prava u tadašnjoj Jugoslaviji, koja je u to vrijeme bila u najžešćim ratnim sukobima. Subotica je odabrana za početak rada na ovom projektu zbog svoje specifičnosti, multikulturne tradicije, s namjerom da se na taj način izrazi simbolizam Europe, njene kulturne i etničke raznolikosti, napominje Rinaldo Locatelli, izvršni ravnatelj Kongresa lokalnih i regionalnih samouprava Vijeća Europe. Kroz širenje mreže takvih agencija u ovom dijelu kontinenta udarani su temelji pravne države, demokratskog poretka i poštivanja ljudskih prava. Aktivnosti i projekti takvih agencija doprinosili su jačanju civilnog sektora i istodobno jačanju suradnje na regionalnom nivou.
ŠIRENJE MREŽE: Vrlo brzo poslije Subotice agencije lokalne demokracije osnovane su u Tuzli, Osijeku, Zavidovićima, Ohridu, Nikšiću, Nišu, i one su postale punktovi demokratskog razvoja, ali i mostovi suradnje među gradovima bivše zajedničke države, i Europe s druge strane. Vremenom je rasla i financijska podrška tome projektu, te je obračun VE za ove namjene dostigao skoro milijun eura. Nakon deset godina rada u ovoj regiji zapadnog Balkana svakako treba prijeći na novu fazu – intenziviranje aktivnosti za pristup Europskoj uniji, istaknuo je Locatelli, napominjući da se istodobno u Strasbourgu razmišlja o primjeni toga koncepta u drugoj regiji, prije svega u oblasti Kavkaza, gdje je situacija u pogledu stupnja demokratizacije znatno teža nego na Balkanu.
Elisabeth Rehn je u ime Pakta za stabilnost jugoistočne Europe napomenula da je projekt agencija lokalne demokracije stekao povjerenje u Vijeću Europe, a da Agencija kao i Pakt stabilnosti imaju jedan zajednički cilj – uspostavljanje prekogranične suradnje, i to u svim oblastima: sportu, kulturi, gospodarstvu, što je neophodan uvjet i izgradnje povjerenja. »Lako je ponovno izgraditi putove i mostove ako imate novac. Ali, ponovno izgraditi pozitivno mentalno stanje čak i ako imate novac veoma je teško«, rekla je Rehn.
Na svečanom skupu u Subotici bili su nazočni i predstavnici agencija lokalne demokracije iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Makedonije, kao i gradonačelnici više gradova iz bivše Jugoslavije.                                     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika