Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Pr­vi rad­ni su­sret ru­ko­vod­sta­va
Hr­vat­skog i Ma|ar­skog na­ci­o­nal­nog
vi­je}a
U petak 18. srpnja u prostorijama Mađarskog kulturnog centra »Népkör« sastali su se predstavnici Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine s predstavnicima Nacionalnog vijeća mađarske nacionalne manjine. U prvom službenom i radnom susretu predstavnici dvaju nacionalnih vijeća razgovarali su o iskustvima koja su stečena u dosadašnjem radu, te su izrazili spremnost da se iskustva međusobno podijele te na taj način posluže na korist oba vijeća. U razgovoru je bilo riječi o pripremama za donošenje zakona o izboru i nadležnostima nacionalnih vijeća, te o potrebi da sva nacionalna vijeća uzmu što aktivnije učešće u predlaganju povoljnih zakonskih rješenja. Nakon posjeta uredu MNV-a zaključeno je da će se suradnja dva vijeća razviti kao redoviti oblik razmjene iskustava i zajedničkih istupanja kako spram Ministarstva tako i spram nadležnih pokrajinskih tajništava pa i spram lokalne samouprave Subotice. Radnom susretu su ispred MNV-a bili prisutni predsjednik MNV-a László Józsa i predsjednik Izvršnog odbora MNV-a Bálint Pásztor, a ispred HNV-a predsjednik Vijeća mr. sc. Josip Ivanović, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Lazo Vojnić Hajduk i tajnik Vijeća Ladislav Suknović.
HVN-ov pro­jekt go­spo­dar­skog
po­ve­zi­va­nja
U uredu HNV-a 17. srpnja održan je sastanak na kojemu je bilo riječi o izradi projekta, koji bi mogao nositi radni naslov: »Gospodarsko povezivanje pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori s gospodarstvom Republike Hrvatske«. Projekt je iniciran iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, a ima za cilj gospodarski povezati pripadnike hrvatske nacionalne manjine i SCG s gospodarstvom matice u obostranom interesu. Zainteresirani subjekti za uključenje u ovaj projekt trebaju se za dodatne informacije javiti uredu HNV-a.
Iza­slan­stvo De­bre­ce­na u po­sje­tu Su­bo­ti­ci
Gradonačelnik Subotice Géza Kucsera i potpredsjednik Vlade Republike Srbije József Kasza, primili su 18. srpnja izaslanstvo lokalne samouprave mađarskog grada Debrecena. Izaslanstvo mađarskog grada činili su općinski nadležnici za energetiku, vodoprivredu i financije, koji su se interesirali za mogućnosti privatizacije, ulaganja u poduzeća, koja se nalaze u općinskoj nadležnosti, prije svega vezana za komunalne djelatnosti. Sastanku su prisustvovali predsjednik Izvršnog odbora Skupštine općine Árpád Papp, članica Izvršnog odbora zadužena za komunalije Marija Šolja, te direktori tri javna poduzeća u Subotici, Dobrivoj Koledin, Imre Cseke i Grgo Horvatski. Debrecinski gosti su se u Gradskoj kući sreli i s čelnicima Općina Ada, Senta, Kanjiža, Bečej, Čoka, Bačka Topola i Mali Iđoš.
[est no­vih skup{tin­skih vi­je}ni­ka
Na sjednici Skupštine općine Subotica održanoj 22. srpnja prisegu za nove vijećničke mandate, osvojene na dopunskim izborima 15. lipnja i 2. srpnja, položili su Vladimir Dujmić (koalicija za europsku Suboticu), Miroslav Milojević (DSS), Mirko Bajić (NDS), László Gyula (DSVM), Zoran Cvijić (koalicija za europsku Suboticu) i Stojan Ivošević (DS).
No­va zva­nja i pri­zna­nja
Na svečanoj sjednici Skupštine općine Subotica u povodu Dana grada, 1. rujna, diplome i plakete zvanja Počasni građanin bit će dodijeljena glazbenim stvarateljima Szilvesz-
teru Levaiju i Stipanu Jaramazoviću, osobama koje su svojim djelima i rezultatima ostavili trajan pečat u kulturi Subotice i ove zemlje. Priznanja Pro urbe dobit će urolog specijalist primarijus dr. Bogdan Ćulibrk, likovni umjetnik Ferenc Kalmar, Katolički mjesečnik »Zvonik«, Predškolska ustanova »Naša radost« i filmski stvaratelj Zoltán Siflis. U obrazloženju za priznanja Pro urbe stoji da su navedeni svojim djelima i radom, znanstvenim, kulturnim, umjetničkim i drugim djelatnostima pridonijeli razvoju i ugledu grada.
Tro{ko­vi li­je~enja
U subotičkoj Općoj bolnici određeno je učešće bolesnika u troškovima liječenja i operacija. Za takozvane male kirurške intervencije, koje se osiguravaju u ambulantama, bolesnik treba platiti 500 dinara. U ovisnosti od vrste i težine, operacije se plaćaju od 1.000 do 5.000 dinara. Učešće, bolesnik uplaćuje na blagajni Opće bolnice prije intervencija, a za uzvrat osiguran mu je kompletan sanitetski i drugi materijal, koji su pacijenti ranije sami kupovali.
Novi TV divani
Nova emisija TV divana emitira se u nedjelju 27. srpnja na drugom programu Televizije Novi Sad s početkom u 18.30. Iz sadržaja emisije: aktualna događanja u DSHV-u, natjecanje risara, predstavljanje Sonte, dužijance u Tavankutu i Starom Žedniku.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika