Arhiv tekstova Arhiv tekstova

TELEX VOJ­VO­DI­NA

Politička i gospodarska
delegacija Republike Srpske u posjetu Vojvodini
O`ivlja­va­nje to­ka Sa­ve

    Potpredsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Mile Mandić i pokrajinski tajnik za privredu Miodrag Vukotić primili su prošlog utorka delegaciju Republike Srpske predvođenu ministrom privrede, energetike i razvoja Milanom Bogićevićem, kao i ministra-savjetnika u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Beogradu Radomira Bogdanovića. U razgovorima su sudjelovali i gospodarstvenici iz Republike Srpske kao i direktori NIS Naftagas, Rafinerije Novi Sad, NIS GAS, Novosadske Mlekare i Instituta za Ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.
    U razgovorima je naglašeno da je Sporazum o slobodnoj trgovini jedan od osnovnih instrumenata posebnih veza između Republike Srbije, AP Vojvodine i Republike Srpske i BiH. Usuglašavanje i oslobađanje vanjsko-trgovinskog režima preduvjet su povećavanja i uravnoteženja međusobne trgovine i robne razmjene. Regulacija plovidbe i osposobljavanje pristanišnih terminala na Savi i obnova rječnog transporta, prije svega nafte i sirovina za rafinerije u Brodu, Pančevu i Novom Sadu, doprinijeti će oživljavanju cijele Posavine i doprinijeti unapređenju poslovanja i prerade nafte u cijeloj regiji. NIS Gas je pripremio projekt gasifikacije u Republici Srpskoj, a NIS Naftagas može nastaviti s ispitivanjem ležišta nafte čim budu postignuti svi neophodni poslovni i međudržavni dogovori. Od posebne važnosti je i suradnja u oblasti poljoprivrede i osiguravanja kavlitetnog semena za ratarske i biljne kulture.
    U drugom dijelu posjeta predsjednik Izvršnog vijeća Đorđe Đukić, potpredsjednik Vijeća Mile Mandić i pokrajinski tajnik za privredu Miodrag Vukotić, sa svojim gostima, obišli su i Pivaru u Čelarevu.
Tijekom razgovora istaknuto je da je Pivara posljednjih godina uspjela očuvati dobru suradnju s pivarama iz bivše Jugoslavije, među kojima je i Pivara iz Banjaluke. Predsjednik Đukić izjavio je da je neophodno izvršiti privatizaciju ovog tvorničkog kompleksa, i podržati daljnji razvoj poljoprivrede, naročito zato što se određeni broj uposlenih u Pivari bavi poljoprivredom.
Potpisivanje ugovora za
kredite Fonda za razvoj
Vojvodine
No­ve kre­dit­ne li­ni­je

    Predsjednik pokrajinskog Izvršnog vijeća i predsjednik Fonda za razvoj AP Vojvodine Đorđe Đukić, prošlog petka je na svečan način potpisao Ugovore o korišćenju sredstava kredita ovog fonda. Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gospodarstvenici, jer je na II. natječaju Fonda odobreno 126 zahtjeva za kredit i sufinanciranje projekata u ukupnoj vrijednosti od gotovo 590 milijuna dinara. Po riječima pokrajinskog premijera, u nekim općinama, kao što su Novi Sad, Kula, Kikinda, Vrbas i Sremska Mitrovica, gospodarstvenici se bore za što veći broj kredita, dok u nekim sredinama još nema ni jednog uspješnog zahtjeva za dobijanje sredstava. Najviši pojedinačni iznosi kredita dodijeljeni su poznatim poduzetnicima i firmama – AD Novosadski sajam, DOO Kolbis, AD Banini i DOO Žito Media. Po riječima Ištvana Pastora, potpredsjednika Izvršnog vijeća i Fonda za razvoj, planirane aktivnosti Fonda za razvoj do kraja ove godine obuhvataju nove kategorije kreditnih linija. Radi se o START-UP kreditima, kratkoročno kreditiranje izvoza i sufinanciranje infrastrukturnih projekata.

Gospodarska delegacija u Skupštini Vojvodine
Ne­nad ^anak pri­mio
Bo­du Hom­bac­ha

    Predsjednik Skupštine AP Vojvodine Nenad Čanak primio je prošlog četvrtka Bodu Hombacha, predstavnika grupe njemačkih gospodarstvenika za jugoistočnu Europu i Lucka Glandta, izvršnog direktora medijske grupe WAC. U dužem razgovoru bilo je riječi o investicijama zapadnih zemalja u ovaj region, naročito u periodu poslije atentata na dr. Zorana Đinđića i izvanrednog stanja, te o sigurnosti uloženih investicija u Vojvodini. Predstavnik WAC-a Glandt posebno se interesirao za situaciju u medijma u Vojvodini i mogućnost privatizacije pojedinih medija. Inače, WAC se pominje kao ozbiljan partner za kupovinu dnevnog lista »Dnevnik«. Predsjednik Čanak iznijeo je mišljenje da presudnu ulogu u privatizaciji bilo kog poduzeća mora imati modernizacija, dugoročno ulaganje i socijalni program.


Sjednica pokrajinske Vlade
Sa­ni­ra­nje po­slje­di­ca su{e

    Na 192. sjednici Izvršnog vijeća Vojvodine, održanoj prošle srijede, kojom je predsjedavao Đorđe Đukić, pokrajinski tajnik za poljoprivredu mr. Igor Kurjački podnio je izvješće o ovogodišnjoj žetvi pšenice i problemima vezanim za nadokanadu štete izazvane sušom.
    Izuzetno mali prinosi od oko 720 tisuća tona (u prosjeku za APV to je oko 60 posto od prosječnog roda), u nekim općinama su na granici katastrofe (Kula 0,95 tona po hektaru). Zbog toga troškovi moraju biti nadoknađeni proizvođačima, jer je suša imala razmjere prave elementarne nepogode, najgore od kada se vodi evidencija o vremenskim prilikama (a u nekim sredinama to je 200 godina). Izvršno vijeće predložiti će zbog toga izmjenu zakona u dijelu koji definira okolnosti i uvjete za proglašenje elementarne nepogode. Dosadašnji propisi nisu dali praktične rezultate (suša se proglašava elementarnom nepogodom samo ako je šteta veća od 10 posto od ukupnog bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika u datoj općini). Vladi Srbije bit će predloženo da se za svaku tonu ovogodišnjeg roda isplati po dodatni dinar za krušno žito, odnosno 2 dinara kada se radi o urodu sjemenske pšenice, koja nam je neophodna za sjetvu i ne smije biti izmljevena u brašno. Tako bi cijena sjemenske pšenice umjesto predloženih 13/14 dinara, bila zapravo 16 plus 2 dinara premije. Pšenica mora biti isplaćena u što kraćem roku, bez odlaganja i uz eliminiranje otkupa na »sivom« tržištu. Direkcija za robne rezerve trebala bi otkupiti oko 200 tisuća tona žita ovogodišnjeg roda od poljoprivrednika u APV. Što se sjemenske pšenice tiče, zaključak pokrajinske Vlade ja da Direkcija treba otkupiti čitav urod iz Vojvodine od oko 80 tisuća tona sjemena.                   g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika