Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljet­na za­ba­va

Okončanjem proljetno-ljetnog zasjedanja Hrvatskog sabora prije nekoliko dana, formalno je završena politička sezona. Hrvatska se okrenula brojnim festivalima, smotrama. Dubrovnik, Split, Šibenik, Kastav kod Rijeke, Pula, Opatija, Brijuni, mjesta su raznih kulturnih manifestacija. Ne zaostaju ni gradovi i mjesta, daleko od mora i turista, koji imaju svoje ljetne programe. Svuda se pjeva, pleše, glumi, pojavljuju se uz domaće i strane zvijezde i zvjezdice. Postižu se i umjetnički dometi koji potvrđuju opće težnje da je Hrvatskoj mjesto u kulturi Europe.
    No, da kulturni događaji i umjetnost ne mogu bez politike, i ovog je ljeta najbolje pokazalo kazalište »Ulysses« na Brijunima, koje vodi bračni par Rade Šerbedžija i Lenka Udovički. Prethodne dvije godine manje se govorilo o umjetničkim dometima njihovih predstava »Kralja Lira« i »Medeje«, u kojoj se poslije višegodišnjeg izbivanja iz zemlje pojavila Mira Furlan, a više o tome zašto su umjetnici okupljeni na Brijunima uopće napuštali Hrvatsku, zašto im sada dobrodošlicu ukazuju najviši predstavnici vlasti, koja uz ostalo široke ruke financira brijunske projekte, dok mnoga kazališta u zemlji jedva životare. Na skupinu okupljenu oko brijunskog projekta i danas se gleda sa dosta rezervi. Mnogima smeta njihov internacionalizam, propituje se njihov odnos prema samostalnoj hrvatskoj državi, gdje su bili u vrijeme Domovinskog rata. Odbojnost izaziva i činjenica da njihove skupe predstave može vidjeti samo kulturna i politička elita, a dobrim dijelom te predstave financiraju hrvatski porezni obveznici.
    Ovog ljeta u brijunsko društvo uključio se i poznati glumac Zlatko Vitez. To je izazvalo ne malo iznenađenje jer po mišljenju mnogih, Vitezu kao dokazanom »velikom Hrvatu«, uostalom i Tuđmanovom ministru kulture, u »sumnjivom« brijunskom društvu uopće nije mjesto.
    Tim povodom Šerbedžija i Vitez dali su nekoliko intervjua i objasnili da je njihovo prijateljstvo trajalo nepomućeno godinama unatoč političkim razlikama. Vitez je rekao da je Šerbedžija »najveći hrvatski glumac«, a ovaj je uzvratio sličnim komplimentima i usput rekao da su neke njegove izjave date u Beogradu tijekom rata bile »nepotrebne«. »Ni ja nisam krajnji desničar, niti je Rade krajnji ljevičar«, rekao je Vitez objašnjavajući kako je njihova suradnja moguća i normalna. Mnogima se nisu dopali ovakvi izljevi prijateljstva, a u nekim je komentarima to ocijenjeno krajnjim neukusom. Kad se uzme u obzir činjenica da su Vitez i Šerbedžija stajali na suprotnim, nepomirljivim pozicijama tijekom rata, razumljivo je što nekima smeta olako prelaženje preko razlika, koje su zbog načina na koji su rješavane, unesrećile tolike ljude.
    No, bilo je i dobronamjernih komentara demonstracije prijateljstva Vitez-Šerbedžija: ako je prijateljstvo nadjačalo političke razlike i ako uz to rezultat toga bude dobra kazališna predstava, onda to treba pozdraviti. Teatar »Ulysses« je uostalom proklamirao da ne priznaje nacionalne ključeve u umjetnosti i da želi ostvariti inernacionalne projekte. Na ljeto bi im se mogao pridružiti, kako je najavljeno, i slavni Al Pacino!
    No, s prestankom ljeta i ljetnih festivala, u fokusu će se ponovno naći velike političke, gospodarske, socijalne teme. Vlada bi morala odgovoriti na 2.500 pitanja Europske komisije, završiti prilagodbu zakona onima iz EU, odlučiti o datumu održavanja izbora. Prije odlaska na godišnji odmor predsjednici države, Sabora i Vlade, Stjepan Mesić, Zlatko Tomčić i Ivica Račan zajedno su ručali i potom ćaskali s novinarima. Po svemu izgleda da će vladajuća koalicija zajedno na izbore jer samo tako imaju izgleda pobijediti najjaču političku stranku Hrvatsku demokratsku zajednicu. Nema još dogovora o datumu održavanja izbora. Tomčić i Račan su za neki datum u studenome, a Mesić »navija« za proljeće. Zbog važnih poslova neki će se članovi Vlade odmarati samo desetak dana. Ni čelnici oporbe ne mogu si priuštiti predugo uživanje u čarima ljeta. Biračima valja ocrniti svaki uspjeh vladajuće koalicije i ponuditi što uvjerljivija obećanja koja će se ostvariti kad oporba  dođe na vlast. Njeni čelnici nisu baš imali puno uspjeha kad su na kraju saborskog zasjedanja pokušali osporiti Vladinu odluku o prodaji 25 posto plus jedne dionice INA-e mađarskoj naftnoj kompaniji MOL za 505 milijuna dolara. I međunarodni financijski stručnjaci kažu da je Vlada napravila dobar posao, no oporbenjaci misle drugačije pa će i dalje  tražiti dokaze da je riječ o dosad najnepovoljnijem ugovoru za Hrvatsku. To su samo neke od vrućih tema koje će biti u središtu zanimanja, kako političara tako i šire javnosti, kad minu vrući ljetni dani festivala i zabave, s primjesama politike.                               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika