Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ne­ma otvo­re­nih po­li­tičkih pi­ta­nja

»Između Hrvatske i Crne Gore nema otvorenih pitanja i postoji velik interes za daljnje jačanje suradnje, osobito gospodarske«, izjavili su u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.
    Mesić je nakon razgovora istaknuo kako »osobito važnim smatra da donedavno otvorena politička i sigurnosna pitanja Hrvatska i Crna Gora danas rješavaju dijalogom i načinima koji se nužno ne suprotstavljaju njihovim interesima«.
    Kao primjer naveo je protokol o Prevlaci, čija provedba već gotovo pola godine teče vrlo dobro. »Hrvatska i Crna Gora žele da ta granica bude najotvorenija u Europi«, rekao je Mesić.
    Dvojica predsjednika složila su se da gospodarska suradnja zaostaje za političkim odnosima te da ju je potrebno unaprijediti i to ne samo jačanjem trgovinske razmjene, već i drugim zajedničkim projektima. Mesić i Vujanović naglasili su kako očekuju europsku pomoć za dovršetak Jadransko-jonske autoceste, koja će, kako je kazao Mesić, predstavljati najbližu vezu Turske i Srednjeg istoka sa zapadnom Europom.
    Crnogorski predsjednik Filip Vujanović i hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula ocijenili su u utorak u Zagrebu da su odnosi Crne Gore i Hrvatske u vrlo kratkom razdoblju izuzetno mnogo napredovali i da između dva susjeda nema otvorenih političkih pitanja. Picula i Vujanović, koji je doputovao u dvodnevni posjet Hrvatskoj, također su ocijenili da se mogućnost za bolju suradnju između Hrvatske i Crne Gore otvara osobito na gospodarskom planu. »Crna Gora i Hrvatska su u vrlo kratkom vremenu postigle izuzetno mnogo i možemo reći da je u mnogo čemu, zaista u pozitivnom smislu, došlo do pomaka«, rekao je Picula novinarima, poslije sastanka sa Vujanovićem. Prema njegovim riječima, u sljedećih nekoliko mjeseci posebno će biti riječi o suradnji u izgradnji prometnica, infrastrukture i pograničnoj suradnji. Vujanović je, također, ocijenio da je u odnosima između Crne Gore i Hrvatske u kratkom razdoblju učinjeno mnogo. Crnogorski predsjednik je upoznao Piculu o naporima crnogorske vlade na planu reformi, kao i ekonomsku situaciju u zemlji i pozvao hrvatska poduzeća da se uključe u privatizaciju u Crnoj Gori. »Mi Hrvatsku doživljavamo kao državu koja će nam pomoći da se približimo Evropskoj uniji«, rekao je Vujanović, ocjenjujući da je »Hrvatska na vratima Europske unije« i da njena značajna iskustva u tome mogu biti korisna i za integraciju Crne Gore u EU. Na sastanku je bilo riječi i o pitanjima manjina, a Picula je ocijenio da je položaj Crnogoraca u Hrvatskoj i Hrvata u Crnoj Gori »daleko bolji nego što je to bio ranije«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika