Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jed­no­stav­ni spek­takl cr­ve­nog

Svako novo ljeto pulska Arena ugosti neku od svjetskih glazbenih atrakcija, pružajući nesvakidašnji ugođaj nezaboravnog užitka pod vedrim nebom u autentičnom ambijentu nekadašnjeg rimskog amfiteatra. Poslije Stinga, Vanesse Mei, Joe Cockera, ovu 2003. obilježio je nastup svjetske pop atrakcije, britanske mega popularne skupine Simple Red.
 Podatak da je ovaj multietnički band, Japanac na solo gitari, crni svirači u duhačkoj i vokalnoj sekciji, u dosadašnjoj karijeri prodao više od 50 milijuna nosača zvuka već dovoljno govori o atraktivnosti njihovog prvog gostovanja na tlu Hrvatske. U sklopu svoje ovogodišnje svjetske turneje Home 2003, odlučili su promovirati najnoviji uradak u egzotici druge po veličini arene koje postoje u 21. stoljeću (prvi je rimski Collosseum, treća je veronska Arena). Za naše uvjete pomalo paprena cijena karte (25 eura) nije spriječila oko 7.000 nazočnih posjetilaca da sat i pol uživaju u starim i novim hitovima grupe koja već sedamnaest godina uspješno egzistira na svjetskim top listama.
    SREDNJA GENERACIJA:Uvod u ovaj nezaboravni koncert obavio je nekada iznimno popularni Massimo Savić, zagrijavši publiku starim hitovima kojima je u vrijeme svoje najveće medijske popularnosti vladao prostorima bivše zajedničke države. Odabir organizatora bio je pravi pogodak u sentiment posve ispunjenih tribina, te prostora ispred velike pozornice koji su popunili posjetitelji gotovo svih dobnih uzrasta. Ali, mora se ipak naglasiti kako je većina fanova Simple Reda bila između trideset i pedeset godina, što evidentno govori o glazbi njihove mladosti u kojoj ovi super Britanci zauzimaju jedno od počasnih mjesta.
    Točno u deset sati na stage je istrčao Mick Hucknell, svjetski poznati frontmen »jednostavno crvenog« (slobodni prijevod naziva grupe koji ima veze s njegovom crvenom kvrčavom kosom), a uz briljantnu orkestraciju iznimno kvalitetnih glazbenika iz ostatka banda, te početni delirij svih nazočnih, započela je ljetna pop glazbena »bajka«.
    Pod svodom bezbroj treperavih zvijezda, koje su još ljepše i sjajnije u perspektivi morske obale, na zadovoljstvo tisuća okupljenih fanova zasvirale su istinske pop zvijezde glazbene scene. Treba li spomenuti činjenicu da su gotovo svi nazočni znali sve riječi hitova koji su obilježili proteklu deceniju i pol njihova života, što je ugodno iznenadilo Micka i band, pa su se i sami predali osobnom uživanju prilikom izvođenja Best of uradaka koji će se uskoro naći u prodaji istoimenog duplog albuma. Upravo u svezi najnovijeg albuma s velikim hitom Sunrise, koji promoviraju tijekom svjetske turneje, vezana je interesantnost koja je za svaku pohvalu. Naime, za svaki prodani primjerak njihovog najnovijeg izdanja biti će posađena po jedna mladica, što će, obzirom na popularnost njihove glazbe, znatno povećati broj budućih stabala na našem planetu. Za najljepšu pohvalu!
    UGODNA NOĆ: Kulminacija ove pop atrakcije u pulskoj Areni došla je s uvodnim taktovima zasigurno najvećeg hita ovog banda, antologijske »Something got me started«. Fantastični glas velikog opsega kojim Mick Hucknell dominira svim pjesmama, uz svojevrsni glazbeni session nadahnutih članova Simple Reda, učinili su ovu lijepu pjesmu još ljepšom na zadovljstvo svih nazočnih posjetitelja koji niti jednom nisu zažalili iskrcani novac za ulaz.
    Na poziv oduševljene publike Mick je na bis otpjevao aktualni hit Sunrise, te je koncert zaključio još jednim setom skla-dbi u kojem je pojedinačno predstavio sve članove svog banda. Ugodna srpanjska noć zauvijek je ostala memorirana jednim, u svjetskim okvirima vrijednim, glazbenim događajem koji se nema prilike baš tako često vidjeti i čuti. Zahvaljujući agilnim organizatorima, predivnom ambijentu pulske Arene i fenomenalnom Simple Redu.                                                   g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika