Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­hod na eu­rop­sko tržište

Pravim imenom Anthony Cetinski, jedan je od rijetkih hrvatskih pop glazbenika koji je svoje uradke uspio plasirati izvan domaćeg tržišta,u čemu mu je u mnogome pomogao nastup na Eurosongu 1994. kada je pobijedio na Croviziji (hrvatskom izbornom natjecanju) sa skladbom »Nek ti bude ljubav sva«. Pored inozemnih angažmana s velikim uspjehom godinama je nastupao na prostorima negdašnje zajedničke države, te je uz tri pobjede na Splitskom festivalu ‘99, ‘00, ‘01, osvojio prvo i drugo mjesto na festivalima u Bihaću i Budvi. S najnovijim CD ostvarenjem »A sada« Tony se vraća posve novim zvukom, nakon nekoliko eksperimentalnih izleta u druge glazbene vode, koji će najviše obradovati sve njegove fanove.

Iako mladi po godinama, iza Vas je već solidna dvadesetogodišnja karijera.
Je. Počeo sam već s petnaest godina svirajući u mnogim lokalnim bendovima pop-rock glazbenog smijera, što me je konačno i odvelo u današnje vode aktualne pop-glazbe.

Potječete iz izrazito glazbeno nadarene obitelji (otac, brat…)?
Na svu sreću, što sam im u mnogome zahvalan, moji roditelji nisu utjecali na moj glazbeni i životni put, ali su me zato uvijek podržavali u svemu što sam radio. Ja sam od onih sretnijih ljudi kojima nitko nije branio da rade ono što osjećaju i vole.

Nastup na Pjesmi Eurovizije svakako je jedan od dijelova te životne sreće.
Svakako, ali je i sreća bila da sam u to vrijeme imao odličan album, pa me, kada sam se vratio s Eurovizije, nije snašla sudbina mnogih koji su nakon nastupa na njoj gotovo u potpunosti nestali sa scene. Meni je tada »krenulo« suludo, a i publika i struka su to prepoznali, tako da mi je Eurovizija ostala samo jedno ugodno putovanje i predivan osjećaj pjevanja na ogromnoj bini i pred velikim brojem gledatelja i slušatelja. S današnjim iskustvom bih puno više postigao, ali su mi vrata europskog tržišta otvorena na više mjesta i nastojat ću iskoristiti tu mogućnost i bez eurovizijskog festivala.

Dolazite iz Rovinja, nadaleko poznatog istarskog gradića koji je u vojvođanskim okvirima poznat kao jedna od najatraktivnijih destinacija za ljetovanje u kojem su generacije provodile svoje ljetne odmore.
Nemate dovoljeno mjesta u vašim novinama koliko bih Vam mogao pričati o svom Rovinju, jer on je uvijek bio i bit će europski gradić koji je uvijek otvoren za sve one koji ga žele i znaju čuvati u svom srcu.

S napunjenim akumulatorima (album je djelomice rađen i na otoku Sv. Andrije kraj Rovinja), krećete u promoviranje diljem države.
Pilot singl »Blago onom tko te ima« još uvijek ne silazi sa top ljestvica, tako da će sljedeći singl ići tek na jesen. Svi koncerti su unaprijed rasprodani i za sada nemam uopće slobodnih termina do jeseni kada kreće ona prava velika promotivna turneja po svim većim regionalnim središtima.

Kako biste definirali najnoviji uradak, nakon nekoliko kreativnih izleta po pitanju zvuka?
Mislim da sam puno bliži onom starom Toniju, ali u puno profinjenijem obliku. Međutim ne volim osobno govoriti o svojoj glazbi, ostavljam publici da kaže konačnu ocjenu. Obzirom da mi telefoni učestalo zvone mislim da sam napravio dobru ploču...
                                               D.P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika