Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­jed­no se ra­du­je, za­hva­lju­je i sla­vi

Kao i prethodnih godina i ove godine u slavlju Dužijance koje traje od 25. travnja do 31. kolovoza utkano je niz priredbi različitog sadržaja kao i mjesne Dužijance u okolnim naseljima.
    Nakon natjecanja risara, koje je ove godine održano u Tavankutu, dužijance se održavaju u okolnim naseljima u očekivanju finalne Dužijance, koja će se održati 10. kolovoza u Subotici. Predsjednik organizacionog odbora Dužijance 2003. Grgo Kujundžić je rekao: »U Bajmoku gdje se Dužijanca održala 20. srpnja, bilo je vrlo svečano. Župnik tamošnje župe sv. Petra i Pavla je dočekao bandaša i bandašicu, a bajmočki konjari su sudionike prevozili karucama i fijakerima. Poslije podne je održano Kolo u Domu kulture gdje se okupio veći broj mladih. Isti dan i u Starom Žedniku je održana Dužijanca koja se pripremala nekoliko dana, tamošnji župnik je imao tri dana pripreme, Trodnevnicu, uoči Dužijance a u nedjelju Dužijanca je proslavljena u župi Svetog Marka. Tamošnji župnik, tim povodom je ugostio svećenika iz Dalmacije koji je sudjelovao u misnom slavlju. Gosti na samoj misi su bili ispred Skupštine općine Árpád Papp, predsjednik Izvršnog odbora SO Subotica, te Mirko Ostrogonac član IO SO Subotica koji je trenutačno i predsjednik MZ Stari Žednik. Poslije svete mise bandaš i bandašica su predali kruh od novog žita predsjedniku MZ Mirku Ostrogoncu. Zatim je slijedio svečani ručak, a poslije podne je bilo održano kolo u Domu kulture gdje je svirao orkestar Ravnica, i okupio se veliki broj župljana.
    U Maloj Bosni održana je Dužijanca 27. srpnja u župi Presvetog Trojstva. U Maloj Bosni je običaj održavanja Dužijance veoma ukorijenjen i mladi to svesrdno podržavaju i javljaju se sudjelovati. Ima puno mladih koji se oblače u narodne nošnje, a župnik odabire bandaša i bandašicu. Tamošnji župljani su priredili veoma svečanu Dužijancu u župnoj crkvi, u podne svečani ručak, te poslije podne u župnom dvoru Kolo.
    Isti dan održane su i konjičke utrke u Subotici pod nazivom Dužijanca 2003. Konjičke utrke u čast Dužijance uvedene su 1968. godine i postale u Jugoslaviji druge po veličini, snazi i kvaliteti. Najbolja i najkvalitetnija utrka je bila jugoslavenski derbi, a druga po veličini Dužijanca. I ove godine su se na ovaj trkački dan odazvali kvalitetni odgajivači konja iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije. Dvije glavne utrke su nosile naziv Dužijance, prva utrka s grlima domaćeg uzgoja a druga je bila međunarodna.                                       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika