Arhiv tekstova Arhiv tekstova

OESS: Naj­važni­ji po­vra­tak iz­bje­gli­ca

Šef misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby rekao je 28. srpnja u Splitu da su povratak izbjeglica i pitanje slobode medija veoma važni ne samo zbog političkih odnosa u zemlji, već i zbog pristupanja Hrvatske EU-u.
    »Najvažniji je trenutačni zadatak povratak izbjeglica i to zahtijeva snažan politički angažman vlasti na svim razinama«, rekao je Semneby na neformalnom susretu s novinarima.
    OESS, nastavio je Semneby, pozdravlja inicijativu Vlade iz lipnja i poziv na povratak svima koji se žele vratiti, ali je zabrinut jer bi taj program mogao postići slabije rezultate od očekivanih.
    Semneby se u Splitu sastao i s uredništvima Slobodne Dalmacije i Feral Tribunea, s kojima je razgovarao o položaju novinara glede donošenja novog Zakona o medijima i Kaznenog zakona koji klevetu tretira kao kazneno djelo.
    Stav OESS-a je vrlo jasan i prije mjesec dana uputili smo pismo Vladi u kojem smo tražili da se povuče prijedlog Kaznenog zakona odnosno članak 203, rekao je Semneby, dodajući da Vlada na to pismo nije odgovorila. »Ali u kontaktima s Ministarstvom za europske integracije dobili smo naznake da će se to promijeniti«, kazao je Semneby.
    »Vrlo smo jasno kazali da to mora biti uređeno kao u prijašnjem Kaznenom zakonu koji je bio svojevrstan štit medijima«, kazao je veleposlanik OESS-a.
    Na pitanje novinara može li novinar kojemu su zbog političkog revanšizma ugrožena njegova radna prava tražiti i dobiti zaštitu od OESS-a, Semneby je odgovorio kako je OESS otvoren za takve slučajeve, te da mu se može slobodno obratiti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika