Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Me­sić i Pi­cu­la: Hr­vat­ska go­spo­dar­ska di­plo­ma­ci­ja mo­ra bi­ti agre­siv­ni­ja

»Hrvatska gospodarska diplomacija mora agresivno iskorištavati hrvatske komparativne prednosti ne bi li unaprijedila predodžbu o Hrvatskoj s ciljem ulaska u Europsku uniju i Europsku monetarnu uniju«, rekli su predsjednik Republike Stjepan Mesić i ministar vanjskih poslova Tonino Picula 28. srpnja na otvaranju seminara za hrvatsku gospodarsku diplomaciju u Zagrebu.
  Picula je podsjetio da je prije tjedan dana potpisan sporazum o suradnji na poticanju izvoza i ulaganja između Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva gospodarstva i Agencije za promicanje izvoza i ulaganja. Dodao je da je nedavno osnovana i uprava za gospodarsku diplomaciju koja će se baviti što bržom i učinkovitijom primjenom novoga modela prezentacije Hrvatske u svijetu.
   Svrha je hrvatske gospodarske diplomacije približavanje hrvatskog gospodarstva europskom kako bi smo do 2007. ušli u EU, a do 2010. u Europsku monetarnu uniju, rekao je Mesić.
   Svrha seminara za gospodarske savjetnike diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske je omogućavanje redovite i neposredne razmjene informacija, primjedbi između vladinih i nevladinih institucija, hrvatskih gospodarstvenika i gospodarskih savjetnika, kako bi se unaprijedila međusobna suradnja i djelotvornost. Seminar je na poticaj MVP-a organiziran prvi put prošle godine, također u srpnju, a namjera je Ministarstva da on postane redovni, godišnji radni susret gospodarskih savjetnika.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika