Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Srebrna leđa hrvatskog delfina«

Tijekom mjeseca srpnja bili smo svjedoci novih vrhunskih plivačkih rezultata na netom završenom Svjetskom prvenstvu, kojemu je domaćin bila španjolska Barcelona.
    Supremaciju američkih i australskih »delfina« dostigao je i najbolji hrvatski plivač, Gordan Kožulj, osvojivši srebrno odličje na 200 metara leđno i prvu hrvatsku medalju na najjačem planetarnom plivačkom summitu.
4Razgovor se, zbog mladih naraštaja, jednostavno mora započeti klasičnim pitanjem. Kada ste naučili plivati?
    Plivati sam naučio s 5,5 godina, a trenirati sam počeo već od šeste godine, na očev nagovor, budući da mi se starija sestra terapijski bavila plivanjem (astmatični problem), a da ja ne bih ostao sam doma, otac je nas oboje »ubacio« u bazen.
4Od »pravljenja društva« starijoj sestri, ubrzo je otkriven veliki talent mlađeg brace.
    Moj stari je tu najveći krivac tj. njegova ambicioznost koja je ojačala kada sam već s osam godina pokazivao znatno bolje rezultate od svojih vršnjaka. U to vrijeme sam već započeo s ozbiljnim svakodnevnim treninzima i ubrzo su došli prvi značajniji rezultati.
    Uporedo s dominacijom u ostalim disciplinama, nekako se od početka profilirao leđni stil.
    Od samog početka aktivnog bavljenja plivanjem leđni stil mi je krenuo najbolje, jer čovjek nikada sam ne bira disciplinu, nego disciplina bira plivača. Naime, svi plivači u plivačkoj školi uče sve četiri plivačke discipline, ali zbog specifičnih predispozicija i sklonosti, odjednom svaki plivač iskoči u jednoj od njih. Tako je bilo i kod mene, jer sam u leđnom stilu počeo znatno odskakati od ostalih, zbog visine ili tehnike, ali su rezultati govorili sami za sebe.
4Koja je, po Vašem mišljenju, tajna vrhunskog leđnog plivanja?
    Prije svega ne treba imati strah da će Vam voda ući u usta ukoliko je glava u vodi, te nikako ne treba podizati glavu iz vode. Tijelo je poput daske u vodi, pa ako se jedan kraj podigne više, drugi će neumitno tonuti. Plivač mora biti maksimalno opušten u potpunoj horizontali, znači glava i noge u istoj ravni, da bi voda pravilno prelazila preko lica ne stvarajući prevelik otpor.
    Plivačke utrke su veoma slične sprinterskim, pogotovo na najkraćim dionicama.
4Kako se koncentrirate za presudnost odlučujućeg trenutka u kojem se sve rješava?
    Koncentracija je prevashodno povezana s kvalitetnom tjelesnom spremom, jer kada je sportaš fizički top spreman, u mnogome mu je lakše ostvariti koncentraciju za najveće nastupe. Ali, opet, nema te mentalne snage koja će ti pomoći da plivaš jako brzo, ako nisi potpuno pripremljen.
4Razmišljate li o nečemu tijekom utrke?
   Pretjerano razmišljanje o važnosti utrke i natjecanja često prouzroči kontraefekt, te se nastojim što više opustiti za vijeme utrke. Obično postoji neka melodija koja mi se »vrzma« po glavi, ili, pak, imam neku viziju (zasluženog godišnjeg odmora na primjer) koja mi odvlači negativnu pažnju od plivanja
4Pored uspješne plivačke karijere završili ste i studij tijekom boravka u Americi?
    Završio sam političke znanosti i međunarodne odnose na University of California at Berkley za vrijeme svog petogodišnjeg boravka i studiranja u Americi. Obzirom da plivanje nije toliko komercijalno atraktivan sport kao što su neki drugi, poput mnogih drugih plivača koji su također završili studij uz plivanje, morao sam se osigurati za budućnost kada prestanem s aktivnim bavljenjem profesionalnim sportom.
4Za Vašeg boravka u Americi imali ste zapaženih rezultata na sveučilišnim natjecanjima, čak ste na jednom od njih (da ste Amerikanac) izborili mjesto u reprezentaciji?
    Osvojio sam treće mjesto na sveučili-šnom natjecanju NCAA, a 1998. godine sam pobijedio na proljetnom prvenstvu tzv. Nationals (najjače nacionalno natjecanje i izborno za reprezentaciju) u disciplini 200 metara leđno i s tim rezultatom bih osigurao mjesto u američkoj reprezentaciji za Panameričke igre.
4Jesu li američki uvjeti i standardi treninga toliko bolji, imajući u vidu sjajne rezultate njihovih plivača?
    Uvjeti nisu uopće toliko bolji nego kod nas u Hrvatskoj. I mi imamo 50 metara bazena i kvalitetnih teretana, ali je znatna razlika u kvaliteti trenera koji rade s najboljima plivačima. Primjerice, to su Thorthon i Bottom, koji su radili i rade s višestrukim svjetskim i olimpijskim pobjednicima.
4Rad s najboljim trenerima donio je i Vama laskavo priznanje drugog na svijetu. Kakav je Gordan Kožulj nakon famozne »srebrne« Barcelone?
     Gordan Kožulj danas se ne razlikuje mnogo od Gordana prije Barcelone, ali ovo Svjetsko prvenstvo ostaje jedno od mojih najboljih natjecanja, bez obzira što će se dogoditi poslije u mojoj karijeri. Ovo je moja prva, ali i prva hrvatska medalja u 50m bazenima na velikim natjecanjima, kojom smo dokazali da uspjesi iz 25m bazena nisu slučajnost. U biti problem je u prenatrpanosti termina na jedinom zagrebačkom 50 metarskom bazenu, pa silom prilika moramo više trenirati u manjim bazenima.
4U biti, uspjeh na 200 metara je plod i neuspjeha na 50 metara i 100 metara leđno?
    Vjerojatno, jer da sam plivao polufinale i finale na 50 metara i 100 metara, vjerojatno bih se izmorio i ne bih imao snage za uspjeh na 200 metara. U toj trci su se neke stvari poklopile i ja sam isplivao svoj najbolji rezultat koji mi je donio najveći uspjeh karijere.
4Sljedeće godine je Olimpijada u Ateni. Jesu li svi Vaši planovi vezani za olimpijsko natjecanje?
    Uz Olimpijske igre tu su još i Europsko u velikim bazenima, te Svjetsko u malim bazenima i trebat će se odlučiti na kojima će se tempirati najbolja forma. Olimpijada je bitna, ali nije nikako presudna u mojoj karijeri, jer ona je svake četvrte godine i teško je da ti se sve baš poklopi u tom periodu koji iščekuješ toliko dugo. Moraš biti i zdrav, dobro pripremljen, psihički potpuno stabilan…                                    g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika