Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Auf vi­e­der­se­hen »Bu­ba«

S posljednim danima srpnja stigla je tužna vijest iz meksičkog grada Puebla, posljednje proizvodne trake na kojoj se proizvodila legendarna »Buba«, popularni narodni auto (Volks Wagen) po kojem je kasnije cijela tvornica dobila ime.
Automobil koji je prodan u fantastičnih 22.000.000 primjeraka odlazi u povijest, ustupajući surovim zakonima profitnog tržišta mjesto novim, komercijalno iskorištenijim, modelima poznatog njemačkog proizvođača vozila.
POVIJEST: Možda znate, a možda i ne, da je otac »Bube« nitko drugi do Adolf Hitler, koji je sjedeći u zatvoru 1924. godine došao na ideju da se za potrebe njemačke nacije napravi narodno vozilo (otuda ime Volks Wagen), koje će biti funkcionalno po svojoj potrošnji (7 litara benzina na 100km), dostupno svakom (1.000 tadašnjih rajhs maraka), udobno i sigurno (mjesto za dvoje odraslih i troje djece), uz uvjet da se motor hladi zrakom. Prvi nacrt ovog revolucionarnog automobila, koji je sam grubo naslikao, gotovo je u potpunosti identičan milijunima serijskih modela koji su zavladali cestama našeg planeta.
    Dolaskom na vlast 1934. godine, vođa trećeg Reicha naumio je ostvariti svoju zatvorsku ideju, dajući genijalnom konstruktoru Ferdinandu Porscheu i njegovim suradnicima u zadatak da stvore vozilo prema zadanim performansama. Izgled i naziv »Buba« duguje aerodinamičnosti kukaca kojima se divio idejni tvorac.
SERIJSKA PROIZVODNJA: Zbog nametnutih performansi njemački inžinjeri su se dugo mučili da pronađu najjeftiniju izvedbu zatraženog modela. Isprobano je nekoliko prototipova, ali je tek Austrijanac Reisoiess uspio ponuditi jednostavni motor koji je »Bubi« donio svjetsku popularnost. Frapantna je činjenica da se od 1935. godine motor uopće nije mijenjao do današnjih dana, što dokazuje genijalnost njegova konstruktora. Prvi oficijelni naziv glasio je KDF-Wagen (Kraft durch Freude-Snaga kroz Zabavu), a tako je prozvan i grad u kojem je izgrađena prva tvornica za izradu ovog automobila. Do kraja Drugog svjetskog rata proizvedeno je 630 primjeraka.
    Proizvodnja ovog automobila u potpunosti je obnovljena 1945. godine, a to će ubrzo postati kultni automobil mnogih budućih generacija u cijelom svijetu. Za samo četiri godine kasnije (1949.) vezana je i brojka od prvih 50.000 proizvedenih kopija, predstavljena je i prva kabriolet verzija koja je po mnogima jedan od najljepših otvorenih vozila ikada napravljenih. Već 1955. godine proizvodnja je isporučila i milijunitu »Bubu«, a nakon što je ponuđena Amerikancima, svijet je postao njezin dom. Posebno ju je proslavila hipi generacija koja je svojom maštovitošću darovala ovom njemačkom autu atraktivan image kultnog vozila.
    »Buba« je srušila dotadašnji rekord najvećeg američkog proizvođača, Forda, proizvevši 15.007.034-to vozilo, te se ovom cifrom uvrstila na prvo mjesto liste najprodavanijih vozila svih vremena.
FENOMEN »BUBE«: Atraktivnost »Bube« krije se prije svega u njezinoj jednostavnosti, kojom osvaja na prvi pogled. Za proteklih sedam desetljeća postojanja, ovaj auto je na nekakav specifičan, samo sebi svojstveni način, odudarao od klasičnih postulata automobilske industrije. Automobil je ipak statusni simbol pojedinca, te se kroz njegovu tržišnu vrijednost može približno stvoriti slika imovinske moći njegova vlasnika. Skupi i jeftini auti i njihovi vozači oduvijek su činili dva suprotna svijeta. Ali, pojavom »Bube«, došlo je do obrta u kriteriju razaznavanja osoba koje su za njezinim upravljačem. Svih ovih godina »Bube« su vozili i obični ljudi s najnižih statusnih ljestvica, ali i pripadnici najmoćnijih financijskih staleža. Jer, očaravajućoj magiji »narodnog vozila« rijetko tko je mogao odoljeti.
    Voziti ovaj njemački automobil najširih narodnih masa oduvijek je značilo biti pripadnik eksluzivnog kluba ljubitelja egzotike na četiri kotača, vozača koji su uživali u njezinoj naizglednoj tromosti, ali i suverenosti i stabilnosti na cesti. O sigurnosti ovog najprodavanijeg njemačkog auto-modela uzaludno je trošiti riječi, za to su se eksperti još davno pobrinuli.
»BUBIN« SMIRAJ: »Golf«, jedan od najpopularnijih automobila današnjice, koji je doživio i svoju četvrtu verziju, svojom pojavom na tržištu 1974. godine polako je počeo potiskivati »Bubu« s tržišta. Do 1978. kada je posljednji primjerak sišao s njemačkih traka, proizvedeno je 16,2 milijuna »narodnih auta«. Na radost svih ljubitelja ovog auta, proizvodnja je nastavljena u Meksiku sve do današnjih dana, kada je zaustavljena krajem prošlog mjeseca.
    I pored svega, »Buba« odlazi ponosno u vječnost s nedodirljivom titulom »automobila 20. stoljeća«, ali i činjenicom da će se još dugo ovi neuništivi automobili voziti svjetskim cestama. Nekoliko desetljeća u njihovim prometnim ispravama nisu uopće neki problem…                                    g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika