Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do­min­go »za­pa­lio« Are­nu

Poput najvećih rimskih imperatora koji su svoju moć nad običnim smrtnicima demonstrirali prigodom igara u Areni, prošlog tjedna (30. srpnja) čuveni Placido Domingo, jedan od trojice veličanstvenih (uz Pavarottia i Carrerasa), ali u ovom trenutku zasigurno najveći tenor današnjice, »pokorio« je svojim impresivnim glasom publiku pulske Arene.
    Preko 6 tisuća zanesenih gledatelja, koji su ovo nesvakidašnje zadovoljstvo platili između 50 i 75 eura (ovisno od blizine svečanoj pozornici), uživalo je u nezaboravnoj umjetničkoj večeri. Po mnogim kritičarima, upravo je Domingo najdostojniji nasljednik velikog Enrica Carusa, također besmrtnog tenora iz prošlog stoljeća, a svojim osebujnim dramskim repertoarom, u kojemu je impresivnih 119 otpjevanih uloga, uz četiri nove koje upravo priprema, konstantno dokazuje ukazanu mu počast usporedbe s briljantnim Talijanom.

FENOMENALNI DUET: Koncert u Areni veliki tenor je započeo manje poznatijom arijom iz Cileaine opere »Arležanka«, ali su već uvodni taktovi pokazali veliku glasovnu formu ovog 62-godišnjeg briljantnog umjetnika. Potom su uslijedile role iz čuvenih opera »I Pagliaci« i »Tosce«, kojima je publika dignuta na noge uz burne salve frenetičnih aplauza.
    Uz Dominga, gošća na koncertu bila je portugalska sopranistica Elisabete Matos, nadolazeća zvijezda, koja je izvanredno interpretirala arije iz opera »Mefistofele«, »Cavaleria Rusticana«, te »Krabuljnog plesa«, dostojno opravdavajući poziv nastupa uz velikog maestra.
    Vrhunac prvog dijela koncerta uslijedio je u točki ljubavnog dueta iz Verdijevog »Otella«, kada su izvrsnim glasovnim koloritom doveli do ushićenja nazočni auditorij, podigavši temperaturu ionako vrele ljetnje noći. Glazbenu podlogu u kvalitetnoj orkestraciji pružao je simfonijski orkestrar HRT-a kojim je maestralno ravnao još jedan izvsrni Španjolac, Jose Collado.
    Tri solo točke, kojima se orkestar samostalno predstavio publici u potpunosti su opravdale izbor ove glazbene kuće u pulskom umjetničkom spektaklu. Nakon prvog dijela uslijedila je dvadesetominutna stanka u kojoj su izvođači i publika uzeli malo zasluženog predaha pod vedrim nebom pulske Arene. Zvjezdana, vedra, noć uveličala je spektakularni dekor manifestacije koja se svojom grandioznošću kandidira za kulturni događaj ljeta.

PET SKLADBI NA BIS: Drugi dio večeri protekao je u Domigovoj interpretaciji talijanskih kancona, opereta i španjolskih zarzuela, kojima je tenor oduševljavao svoju publiku. Impresivno je kojom lakoćom Placido drži tenziju tijekom cijelog svog nastupa, uz ujednačenost snage njegova osebujnog glasovnog kolorita, jer, ipak se radi o jednom od veterana svjetske operne scene.
    Presvukavši obvezni frak iz prvog dijela u casual varijantu elegantnog bijelog sakoa i crne raskopčane košulje, maestro je upravo maestralno dovodio koncert do njegova konačna vrhunca. Otpjevavši posljednju od oficijelnim programom predviđenih numera, nastavio je pjevati »po svom« izvevši još pet skladbi na bis, što je je velika rijetkost, ali i potvrda dobrog raspoloženja i respekta prema kvalitetnoj publici, koja je znalački pratila cijeli glazbeni doživljaj.
Ali, kada je pred ponoć (koncert je počeo nešto iza 21 sat), skupa s dječjim pulskim zborom »Zaro« zapjevao poznatu istarsku budnicu i himnu ovog dijela Hrvatske, »Krasna zemljo«, s njenim stihovima… »krasna zemljo, Istro mila, dome roda hrvatskog« cijela Arena je »uzavrla« od oduševljenja. Velika počast velikog čovjeka!
    Nakon ovacija koje se nisu stišale nekoliko minuta, Placido Domingo i Elisabete Matos bili su prisiljeni otpjevati još jednu pjesmu na konačni bis. Prigodom oproštajne skladbe čak su i zaplesali na pozornici, a u jednom trenutku veliki tenor je zamijenio dirigenta Collada, ravnajući orkestrom HRT-a, dok je ovaj, također, zaplesao s portugalskom divom. Gotovo tri sata jedinstvenog i nezaboravnog spektakla protekla su u hipu, omađijana famoznim glasom najvećeg tenora današnjice, koji je poput »umjetničkog imperatora« doista »zapalio« Arenu vatrom emotivnog pražnjenja svih 6 tisuća nazočnih, zanesenih gledatelja. Ave Domingo!                          g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika