Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Festival festivala

Prvi Sarajevo film festival, održan u opkoljenom gradu stalno izloženom granatiranju, mogao je djelovati više kao bizarni čin otpora, nego pravi filmski festival. Međutim, ozbiljnost i visoka kvaliteta prvog festivala i njegov nastavak dokazuju o čemu se zaista radilo, tijekom dvanaest dana festivala, u Bosanskom kulturnom centru predstavljeno je 37 filmova iz 15 zemalja; festival je privukao 15.000 gledatelja, što je rezultiralo potpuno rasprodanim projekcijama iz večeri u večer. Press konferencije sa specijalnim gostima Festivala održavane su svaki dan u galeriji Obala art centra.
    Drugi Sarajevo film festival ne samo da ilustrira vitalnost filma, već i potvrđuje transformaciju Sarajeva, od simbola patnje u simbol otpora razaranju i simbol života. Pamti se 25.000 gledatelja prisustnih na 60 projekcija filmova iz 18 zemalja, i susret sa 60 gostiju iz cijelog svijeta. Sa Festivala je izvještavalo 20 novinara iz cijelog svijeta. Glavna atrakcija bilo je novo Ljetno kino Obala art centra (na slici), sa 2.500 mjesta i najsavremenijom opremom za prikazivanje filmova.
    Treći Sarajevo film festival predstavljao je jedinstvenu inicijativu predstavljanja suvremenog europskog i neovisnog filma bosanskohercegovačkoj publici, čije je iskustvo normalnog kulturnog života dugo bilo ograničeno. Filmovi koji su Festival otvorili i zatvorili – »Savršeni krug« Ademira Kenovića, i »Welcome to Sarajevo« Michaela Winterbottoma – bavili su se temom rata u BiH. 4. Sarajevo film festival registrirao je ukupno 47.000 posjetilaca, među kojima više od 110 internacionalnih gostiju iz 25 zemalja. Za program je odabrano sedamdeset filmova iz cijelog svijeta. Zvanični program – prikazan u najsavremenijoj kino sali u Sarajevu – predstavio je ukupno 27 kratkih i dugometražnih filmova. Drugi programi bili su Ljetno kino, Made in Bosnia, Regionalni program In& Out i izbor dječijih filmova.
    Usprkos relativnoj normalizaciji života u Sarajevu, mediji su dosta pažnje posvetili festivalu i u 1998. godini. Tragovi rata još su prisutni i proces reintegracije još uvijek je dobra medijska tema. Za deset dana Petog Sarajevo film festivala, 53.900 gledatelja je u sedam programa vidjelo 80 filmova iz 27 zemalja. Najposjećenija projekcija (2.700) bila je za film Entrapment prikazan u sklopu programa OPEN AIR.
    Tijekom devet dana 6. Sarajevo film festivala, više od 60.000 gledatelja je u pet gradskih kina vidjelo 115 filmova iz 35 zemalja. Sa Festivala je izvještavalo dvije stotine akreditiranih novinara iz BiH i susjednih zemalja, festival je ugostio 140 gostiju iz 30 zemalja.
    Među poznatijim gostima su bili: Steve Buscemi, Mike Leigh, Willem Dafoe, Bono, leader benda U2, Yim Ho, reditelj i član žirija, Darren Aronofsky…
    Za devet dana 7. Sarajevo Film Festival više od 70.000 gledatelja je u okviru sedam programa gledalo 122 filma iz 32 zemlje svijeta. Specijalni gost je bio Stephen Frears, a najveće zvijezde 7. SFF-a bili su ipak Danis Tanović i Branko Đurić, redatelj i glavni glumac filma Ničija zemlja s kojim je otvoren festival.
    Specijalni gosti i najveće zvijezde 8. SFF-a bili su: Mike Leigh, koji je obilježio program Posvećeno, i glumica Katrin Cartlidge (Prije kiše, Lomeći talase, Ničija zemlja).
    Pod okriljem 8. SFF-a rođena je još jedna filmska zvijezda: Ahmed Imamović, čiji je film »10 minuta« ne samo otvorio festival, već i pobjedio u konkurenciji za Najbolji europski kratki film.
    Ovogodišnji festival, deveti po redu, bilježi odličan program, nekoliko svjetskih premijera, brojne goste iz okruženja i svjeta. Predstavljamo tri nova filma iz Regionalnog programa:

Gori vatra, Bosna i Hercegovina, 2003.
Režija: Pjer Žaliovina
Režija: Pjer Žaliuloge: Enis Bešlagić, Bogdan Diklić, Saša Petrović, Izudin Bajroca, uloge: Enis Bešlagić, Bogdan Diklić, Saša Petrović, Izudin Bajrović, Admir Glamočak.
    Priča o čudu ljudi koji su spremni trpjeti sve, sačuvati nadu i odlučiti da se bore za bolji život. Bosna i Hercegovina, dvije godine poslije rata. Tešanj, mali, ni po čemu izuzetan gradić - na površini dobri, otvoreni ljudi, skroman, pošten život, pijaca, tradicija i susjedstvo. Ali ispod površine: glad, etnička netrpeljivost, kriminal, prostitucija i totalna korupcija. Onda stiže vijest o skoroj posjeti američkog predsjednika gradu… Počinje bjesomučna borba za stvaranjem demokracije za sedam dana.

Ljeto u zlatnoj dolini, BiH, 2003.
Režija: Srđan Vuletić, uloge: Haris Sijarić, Kemal Đebo, Zana Marjanović, Svetozar Cvetković, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak.
    Fikret Varupa bio bi sasvim običan sarajevski šesnaestogodišnjak da ga ne strefi nevjerovatan udarac loše sreće. Na dženazi svoga oca on sazna da njegov otac duguje neki novac Hamidu, čovjeku kojeg uopće ne poznaje. Želeći vratiti očev dug i obezbijediti mu oprost grijeha, Fikret zaluta u stvarni svijet Sarajeva, kojim vladaju haos, bijeda i siromaštvo…

Kajmak i marmelada, Slovenija, 2003.
Režija: Branko Đurić, uloge: Branko Đurić, Tanja Ribić, Dragan Bjelogrlić, Rene Bitorajac, Igor Samobor.
    Priča o jednom paru sa dna socijalne ljestvice. Radi se također o krijumčarenju izbjeglica preko granice i drugim sum-njivim poslovima u koje je on upetljan u želji da zaradi novac i nju učini sretnom.

Boris Cupać

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika