Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O ubojstvu premijera

Grgo Francišković, šef Odjela društvenih djelatnosti SO Subotica
Vjerujem u demokratske snage
 
Kao i svi građani, osjećam se jako potresenim i užasnutim. Smatrao sam kao obavezu da i svojim prisustvom odam počast tragično preminulom premijeru te sam i osobno otišao na sprovod. Iako to može zvučati strašno, vjerujem da ova tragedija treba poslužiti da se objedine demokratske snage da svladaju ono što nije dobro i krenu naprijed. Ova situacija neće imati utjecaja na položaj Hrvata, po mom mišlje-nju, jer je status manjina određen zakonom. Optimista sam da se neće primijeniti ta politika.
 
Vlč. Andrija Kopilović, predsjedavajući Katehetskog instituta »Ivan Antunović«
Ovoga čovjeka smo poštivali
 
Pokojnog premijera sam donekle poznavao i imao nekoliko susreta s njim. Kao čovjek Crkve i svećenik, imam pravo za njegov način razmišljanja i političkog angažmana upotrijebiti vjerski pojam »karizma«, a to znači da je posjedovao »dar odozgo«. U njemu se razum, volja i karakternost s radom, upornošću i korektnošću tako ispreplitala da je u harmoniji odavala prisutnost dimenzije nadnaravnoga, što ne znači i bezgrešnoga, ali je veličina upravo u tome što je imao hrabrosti mijenjati, a svaka promjena je počinjala od promjene vlastitoga srca. Vjerovao je da se dobrim pobjeđuje zlo, zato je vjerovao da se mora ostati demokratičan jer se tako pobjeđuje tama. Bio sam na sprovodu. Posljednja počast koju čovjek iskazuje čovjeku. Ovoga puta neopisiva i do sada nedoživljena. Zašto? Ponajprije me je duboko dojmila šutnja koja je vladala Beogradom. Šutnja na ulici, šutnja na cesti, šutnja prometa i šutnja ljudi. Molio sam žarko, molio sam iskreno i molio sam pobožno. U sprovodnoj povorci nepregledno mnoštvo običnoga svijeta sa suzom u oku, nijemošću ili molitvom na usnama, s cvijetom u ruci i cvjetnim sagom do groblja me je utvrdila u jednoj novoj i vrlo važnoj spoznaji: ovoga čovjeka smo poštivali i to je dovelo ovo mnoštvo na ulicu i u povorku. A ponašanje koje sada osjećamo pokazuje da smo ovoga čovjeka od poštovanja počeli štovati. Taj osjećaj štovanja u mojoj se duši nastanio kao darovani mir, pa sam mogao oproštajno uistinu čvrst u vjeri u život vječni i uskrsnuće mrtvih moliti: »Počivaj u miru – doviđenja u nebu.« Uvjeren sam da se put nastavlja.
 
Mato M. M. Groznica – Golubinci, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu
Nesigurnost i neizvjesnost
 
Ovaj strašni događaj je u meni izazvao očaj i sućut i to kako sa samim sobom, tako i s obitelji pokojnog premijera, te sa svim građanima Srbije i Crne Gore. Odnosno kod mene je pobudio osjećanje ponovne nesigurnosti i neizvjesnosti.Premijerove osobne sposobnosti i pozicije koje je imao u međunarodnoj zajednici ulile su optimizam u život običnog čovjeka, osobito mladima, kojima se počela vraćati nada da emigriranje u zapadne zemlje nije jedini način ostvarivanja budućnosti. Vjerujem da su se pripadnici nacionalnih manjina, pa tako i hrvatske, nakon ovog ubojstva osjetili nesigurnijim i sada je na vlasti da svojim aktivnostima građanima pokaže da svi oni koji su lojalni ovoj državi nemaju razloga za strah. Smatram da ovo nije ništa drugačije djelovalo na pripadnika hrvatske manjine nego na ostale građane naše države.
 
Zdenko Đaković, član HNV-a i predsjednik HKC-a »Srijem« U Sremskoj Mitrovici
Otišao je čovjek s vizijom
 
Gospodin Đinđić je imao viziju Srbije u Europi i Europe u Srbiji. Nas Hrvate je uistinu radovalo njegovo nastojanje za potpunu norma-lizaciju odnosa, države u kojoj živimo sa svijetom i našom matičnom državom. Ubojstvo dr. Đinđića  izaziva ogorčenje demokratskog  svijeta, jer je jasno da još  nisu poražene one snage  koje su  Srbiju držale u izolaciji proteklih godina. Povelja o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim slobodama, nedavno usvojena u Skupštini SRJ, treba biti garantom da će Hrvati kao nacionalna manjina podići dostignutu ra-zinu manjinskih prava, individualnih i kolektivnih. Ako se nastave demokratske promijene, »Povelja« će se implementirati u narod i u nacionalne manjine i radovat ću se da mogu biti ono što jesam i da mogu poštovati svakog drugog čovjeka. Ako  demokratske promjene budu usporene bit ću strpljiv kao i uvijek.
 
Slaven Dulić, zamjenik pokrajinskog tajnika za prava nacionalnih manjina, upravu i propise
Podržimo vlast
 
Za mene osobno, g. Đinđić je bio simbol svega naprednog i demokratskog, što je dosegnuto u Srbiji. Za svaku tešku odluku, za sve što je trebalo  »prelomiti« pa tek onda odlučiti, odgo-voran je bio on. Poljuljan nam je osjećaj sigurnosti i vjere da se nalazimo na pravom putu za hrvatsku manjinsku zajednicu u Republici Srbiji, ovaj nemio događaj neće imati negativne implikacije na ostvarivanje prava koja su garantirana pozitivnom regulativom iz ove oblasti. Međutim, možda će biti poslje-dica na sveukupnost procesa pa će se to reflektirati i na manjinsku problematiku. Moja poruka Hrvatima je da ostanu u Republici Srbiji, u našoj Vojvodini jer sada smo najpotrebniji da podržimo vlast u nastojanjima da se riješi ovog nezdravog tkiva.
 
Vladimir Bošnjak, član HNV-a, Novi Slankamen
Ohrabrili su me građani Srbije
 
Ubojstvo premijera Đinđića za mene, moju obitelj i prijatelje, bio je pravi šok. Pitanje koje mi se nametnulo bilo je zapravo dilema: jesu li pobijedili oni koji su ubili premijera, ili oni koji su bili uz njega? Ako je suditi po najavama koje su prethodile ovom ubojstvu, pobijedili su prvi. Što su naumili, to su i ostvarili. Ali, promatrajući što se sve događalo iza ubojstva, izgleda da su prvi bili u krivu. Ono što je mene osobno ohrabrilo jeste či-njenica da su građani masovno demonstrirali svoje ogorčenje izvršenim činom. Vjerujem da to nije bila samo podrška premijerovoj politici, već, prije svega, osuda načina razmišljanja koje je bilo vladajuće do prije dvije i pol godine. Naša je nacionalna zajednica preživjela režim koji je obilježio kraj XX. stoljeća i želja nam je da se čim prije integriramo u EU, jer će nam tada i prava biti bolje zaštićena. Do tada, moramo se osloniti na vlastite snage, povezujući se i pomažući međusobno, ali također očekujemo i pomoć iz matice.  Što se mene tiče, ja ću uvijek podržavati onu političku opciju koja ide u stopu za suvremenim svijetom.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika