Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svečana za­hva­la

Prođe još jedno žetelačko slavlje. Ovoga puta velika zahvala za mršav urod. Tako to ponekad biva kad stvari ne zavise samo od marljivosti i spretnosti vlastitih ruku. Priroda ove godine nije bila izdašna u svojim darovima, ali to nije izuzetak, oduvek je bilo rodnih i nerodnih godina. Problem je, međutim, što drugi poslovi, koji su obveza izabranih i nadležnih, nisu na vrijeme urađeni, pa se gubitak zbog više sile opet obio o glavu onom posljednjem u lancu, jedinom koji nije omanuo – seljaku.
    Pitanje je samo jesu li opravdano ogorčeni seljaci odabrali najbolji način za ostvarenje svog cilja – namirenja dijela štete izazvane sušom. Blokada cesti, ograničenje prometa i ugrožavanje normalnog života onih koji ničim nisu doprinijeli ovakvom zapletu, teško da izazivaju opću solidarnost. Protest uvijek mora biti točno adresiran, a sprovedba ne smije ići preko leđa nedužnih, ma koliki efekat to obećavalo. Kada bi to shvatili zemljoradnički lideri, traktore i kombajne bi postavili pred zgradu Vlade. Bio bi im to primjereniji adut u pregovorima, mada su i ovako izborili hepiend.
    No, bez obzira na probleme, tradicionalno obilježavanje završetka žetvenih radova na sjeveru Bačke bilo je svečano. Velike manifestacije održane su u Subotici ove, i u Somboru prošle nedjelje, a na gazdačkim imanjima diljem Bačke i Srijema, u privatnoj režiji, slavilo se tijekom srpnja. Subotička Dužijanca bila je, po običaju, impresivna, s mnogo svijeta na manifestacijama i velikim brojem prisutnih na završnoj svečanosti. Takva je trebala biti i somborska Dužionica, ali je netko opet upetljao prste, razdvojio manifestaciju, podijelio ljude i od lijepog običaja napravio skandal. Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« organiziralo je 69. Dužionicu, a Kulturno-umjetničko društvo »Bunjevačko kolo« – drugu po redu. Treba li naglasiti da su lokalni mediji primat dali ovoj drugoj, bunjevačkoj, dok su neke novine samo o njoj i izvijestili.
    Podjele su nametnute i treba ih prevazilaziti. Teško je, međutim, pronaći pravi način za to. Đonom ili ignoriranjem niti vrijedi, niti priliči. Bit će da je jedini dobar put izgradnja trajnih vrijednosti i njegovanje kvalitete u svemu što se radi. Dobri programi, svježe ideje, rad i učenje na kraju se uvijek izbore za dobar rezultat. Čak i onda kada to izgleda neostvarivo.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika