Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dinamo i Partizan pred velikom pozornicom

Hoće li se nakon nekoliko »sušnih« godina jedna hrvatska momčad uspjeti plasirati u europsku klupsku elitu, oficijelno poznatu pod imenom »Champions league«, zavisi od dvije kvalifikacijske utakmice koje predstoje zagrebačkom Dinamu protiv imenjaka iz Kijeva.
    Pobjednika ovog sraza u trećem, finalnom, pretkolu Lige prvaka, uz plasman u natjecanje po skupinama (garantiranih 6 susreta), očekuje i solidna zarada. No, bit ćemo svi pametniji poslije uzvrata u Zagrebu…
Drugo pretkolo – Maribor: Nogometni prvak Hrvatske morao je prvo preskočiti slovenačkog šampiona Maribor u dvije teške utakmice (1:1 u gostima, 2:1 doma), u kojima se vidjelo da svaki europski ispit ima specifičnu težinu u odnosu na domaće oglede u kojima je Dinamo uvijek apsolutni favorit (izuzev velikog derbija protiv Hajduka).
    Mečevi protiv solidnih Slovenaca bili su, po mnogo čemu, biti ili ne biti za ovu mladu momčad »modrih«, jer da su se »sapleli« o Maribor, Europu bi vidjeli samo u turističkim prijateljskim susretima. Ovako, i u slučaju kiksa protiv favoriziranih Kijevljana, višestrukih sudionika Lige šampiona, ostaje utješno natjecanje u Kupu UEFA (garantirane 4 utakmice).
Treće pretkolo – Dinamo (Kijev): Dinamo iz Kijeva je najtrofejniji klub bivšeg SSSR-a, osnovan 1927. godine kao sportsko društvo MUP-a. Najveći uspjesi ovog ukrajinskog kluba su dva osvojena Kupa kupova (ukinuto natjecanje pobjednika nacionalnih kupova), 1974. pobijedili su Ferencváros 3:0, a 1986. španjolski Atletico, također 3:0, u utakmici koju je obilježio Oleg Blohin, najbolji igrač svih vremena ovoga kluba. Ogledi dva Dinama bit će dodatno interesantni, jer se radi o dva osvajača istog natjecanja (Dinamo je osvojio Kup sajamskih gradova, pretječu Kupa kupova). U kijevskom Dinamu igraju i dva Hrvata – Jerko Leko i Goran Sablić, kao i Srbin Goran Gavrančić.
Kup UEFA – pretkolo: Spajanjem negdašnjih Kupa kupova i Kupa UEFA, današnji Kup UEFA dobio je na atraktivnosti, osobito činjenicom da poražene momčadi iz trećeg pretkola nastavljaju natjecanje kao povlaštene u ovom natjecanju europske kuće nogometa. No, zbog izrazito slabog koeficijenta uspješnosti hrvatskih ekipa u europskim natjecanjima (ispadanja u prvim kolima), ove godine sve hrvatske momčadi moraju igrati kvalifikacijsko pretkolo Kupa UEFA.
Haka Valkeakoski – Hajduk: Protivnik Splićana u prvom europskom ispitu trenutno je ubjedljivo vodeća momčad finskog prvenstva (7 bodova više od prošlogodišnjeg prvaka Helsinkija).
Levadia Maardu – Varteks: Varaždinski »krojači«, koji su prijašnjih godina imali solidan uspjeh na europskoj sceni, u pretkolu se sastaju s estonskom momčadi Levadia koja je osnovana tek 1998. godine, ali je u svojoj kratkoj povijesti (klub je nastao fuzijom s prvakom druge estonske lige NK Olimpom) uspjela nekoliko puta izaći na europsku scenu.
Etzella – Kamen Ingrad: Debitant u Europi, Kamen Ingrad iz Velike, ždrijebom je dobio najslabijeg protivnika, amatere iz Luksemburga, momčad Etzelle. Prošlogodišnji hit 1. HNL imat će prilike da popravi loš dojam iz nacionalnog prvenstva u kojem u prva tri kola nije osvojio niti boda. U ovoj momčadi u špici igra Aleksandar Kopunović, negdašnji igrač subotičkog Spartaka.
Epilog: Za nadati se da će hrvatski emisari u oba klupska natjecanja uspjeti ostvariti povoljne rezultate kojima će nastaviti boravak u elitnom razredu, a samim tim i poboljšati koeficijent uspješnosti, pogotovu Dinamo koji bi plasmanom u Ligu šampiona učinio mnogo za budućnost hrvatskog nogometa. Ipak je ljepše gledati utakmice u kojima možeš navijati, a ne samo voditi računa o vlastitim favoritima na kladionici…                                              g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika